BCR vinde complexul Silver Mountain în pierdere

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2016

BCR vinde complexul Silver Mountain în pierdere

Banca a preluat complexul imobiliar de lux cu 45 de milioane de euro, iar acum încearcă să scape de el cu doar 35 de milioane de euro

BCR, parte a Erste Group, a desemnat Knight Frank România să scoată pe piaţă, în vederea vânzării, ansamblul Silver Mountain din Poiana Braşov. Potrivit unor surse din piaţă, preţul solicitat de BCR este de 35 de milioane de euro, la care se adaugă TVA. Banca a preluat în primăvara lui 2014 complexul imobiliar de lux Silver Mountain, scos la vânzare de Euro Insol, lichidatorul dezvoltatorului INR Managament Real Estate, la un preţ de 45,5 milioane de euro, astfel că expunerea băncii pe acest proiect este de 40 de milioane de euro. Falimentul fusese solicitat la începutul lui 2014 chiar de BCR, principalul creditor al proiectului, cu creanţe de 85 de milioane de euro.

Silver Mountain din Poiana Braşov, cel mai mare proiect de leisure din estul Europei, este dezvoltat pe o suprafaţă de teren de 23,6 hectare şi cuprinde patru clădiri de apartamente (171 de unităţi, de la studio-uri la penthouse-uri), 2.600 de metri pătraţi utili de spaţiu comercial, care include o clădire multifuncţională, compusă dintr-un restaurant (capacitate de 140 de persoane), un club şi un centru spa&fitness, cu locuri de parcare subterane.

Proiectul a fost dezvoltat în perioada 2008-2011 de către compania INR Management Real Estate, deţinută de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în 2012. La începutul lui 2014, INR Management Real Estate intra în faliment, iar BCR a preluat compania, implicit proiectul, în urma licitaţiei organizate de Euro Insol, administratorul judiciar controlat de Remus Borza.

Clădirile existente acoperă două hectare şi jumătate de teren, iar investitorii "vor avea oportunitatea să dezvolte în continuare oferta de petrecere a timpului liber şi sport, pe o suprafaţă de teren deschis de 23,3 hectare", conform reprezentanţilor Knight Frank Romania.

"Poiana Braşov este una dintre puţinele staţiuni montane în care cererea din partea turiştilor este mare, iar oferta este relativ limitată. Proiectele mixte precum Silver Mountain sunt aproape inexistente în piaţă, având în vedere activitatea investiţională în creştere, şi ne aşteptăm ca vânzarea să genereze mult interes din partea investitorilor. În ultimii doi ani, volumele de investiţii în real estate-ul românesc au totalizat peste 1,4 miliarde de euro, pe baza unei creşteri economice puternice, de mai mult de 3%, şi ne aşteptăm să crească în acelaşi ritm în anii următori", spun reprezentanţii consultantului imobiliar, care încearcă să găsească un cumpărător pentru proprietatea din Poiană.

Remus Borza, şeful Euro Insol, spunea că BCR intenţiona să continue dezvoltarea proiectului din Poiana Braşov. Proiectul format din 171 de apartamente nevândute, spaţii comerciale, 176 de locuri de parcare, restaurant, club, spa&fitness şi un lot de teren de 20 de hectare, era evaluat la aproximativ 50 de milioane de euro, potrivit unei evaluări realizate de consultanţii firmei Jones Lang LaSalle.

Compania INR Management Real Estate, care era controlată de un offshore din Cipru în spatele căruia, alături de omul de afaceri Dan Fischer (decedat), se află şi prinţul Albert de Monaco şi Ion Ţiriac, a demarat în 2008 construcţia celui mai luxos proiect imobiliar din România, estimat la peste 300 de milioane de euro. Dezvoltatorul intenţiona să construiască o mini-staţiune turistică, aceasta urmând să cuprindă apartamente şi vile, un hotel cu 184 de camere afiliat lanţului Raddison SAS, două săli de cinematograf, un heliport, un club de tenis şi un teren de golf cu 18 găuri amenajat pe un teren de 440.000 de metri pătraţi. Cele 15 vile cu 600 de apartamente ale complexului urmau să se construiască pe o suprafaţă de 88 de hectare. Criza economică a împiedicat finalizarea proiectului. La finele lunii mai 2013, sora lui Fisher a vândut compania INR Management fondului asiatic de investiţii UNI-ASIA Holding.

Potrivit unui raport al administratorului judiciar, principalele cauze ale insolvenţei INR Management identificate de administratorul judiciar sunt depăşirea termenelor de execuţie a lucrărilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanţă crescute în mod artificial prin numărul mare de contracte de consultanţă cu obiect identic sau similar şi care se suprapun în timp, contractele de consultanţă încheiate cu persoanele afiliate şi cumpărări de active de la persoane afiliate la preţuri mai mari decât cele de piaţă. Fostul tenisman Ilie Năstase şi fostul ministru al Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu se numără printre beneficiarii de contracte defavorabile firmei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Au vrut sa faca ceva frumos si-au rupt gatu'.

    Cum sa le spui "profesionistilor"ca suntem intr-o tara cu 250 € salar minim/economie. 

    Nu am vazut ansamblul e frumos macar ?

    1. Vezi poza, spectaculos, mirobolant, unic.

    Apoi nu merita sa falimenteze toti cei implicati ?

    Eu platesc taxe fara numar ei evita in aceeasi tara. 

    1. Ei, plateau impozit pe proprietate in Romania, ce pretentii sa mai ai si de la impozitul pe profit... :))

    De cofi nu zice nimeni cum si-a rupt gatul tot cu muntele de argint...in proiectul asta toata lumea a luat teapa..

    1. Nu, nu au luat teapa Ilie Nastase si Sebastian Vladescu care si-au vandut terenurile catre INR la preturi mult peste cele de pe piata. DNA nu poate cauta nimic in aceste cauze?

      hehe, COFI si actionarii si-au luat teapa, Cercel si-a luat masini de lux... ;)

    De uitat si la alte vanzari pe care le incearca bcr in aceasta perioada. De ce ii convine sa vanda sub pretul pietei?

    1. Care-i pretul pietei pentru un astfel de colos mort, intr-o poiana unde nu ai ce face si cu niste apartament cu design atat de modern incat iti rupi gatul pe scari?

      Altfel, foame mare cauzata de disperare si incompetenta, le-au plecat cam toti oamenii buni si pusi pe treaba, toti s-au refugiat prin alte parti, speriati de ce e acolo...

      Bcr incearca sa vanda de cateva luni bune un ansamblu imobiliar, probabil cu discount, desi ar fi putut sa il vanda pe piata imobiliara destul de usor, datorita asezarii centrale. Totusi, prefera sa il vanda unuia mare...dubios

      Habar nu am. Dar m am refetrt la alte tranzactii imobiliare ale Bcr, nu stiu daca cei care le fac sunt raspunzatori in fata cuiva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb