BCR vrea să-i dea în judecată pe avocaţii clienţilor

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 octombrie 2015

BCR vrea să-i dea în judecată pe avocaţii clienţilor

Banca acuză "reaua credinţă" a unor avocaţi, pe care îi numeşte "samsari de litigii"

Avocatul Piperea: "Dacă vor să facă din mine un «Robin-Hood» şi mai notoriu, să mă dea în judecată"

Banca Comercială Română (BCR) a anunţat, ieri, că intenţionează să-i acţioneze în instanţă pe unii dintre avocaţi, pe care îi acuză de "rea credinţă" şi îi numeşte samsari de litigii.

Reprezentanţii Departamentului Juridic din cadrul băncii au precizat, într-un comunicat: "Suntem cu adevărat surprinşi de apariţiile publice ale unora dintre aceşti avocaţi, care fac promisiuni înşelătoare referitoare la dobânzi nerealiste. Prin omisiune, clienţii sunt induşi în eroare - majoritatea proceselor au fost pierdute la instanţele de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (rata de succes a băncii fiind în jur de 80%).

Din păcate, în cazul unor astfel de profesionişti a intervenit o reală deformare profesională, din stimabili specialişti în drept aceştia transformându-se în banali samasari de litigii. Tocmai din acest motiv, remarcăm lipsa orientării către soluţii mutual benefice şi inflamarea conflictului cu orice preţ, inclusiv cu cel al unor neadevăruri crase (grosolănia unor afirmaţii mincinoase făcându-ne să luăm în considerare acţionarea în judecată a avocaţilor care le-au proferat). Singurul scop pare a fi acela de a profita financiar de pe urma intermedierii litigiilor între consumatori şi bănci".

În două dintre procesele colective pe care BCR le are cu clienţii, aceştia din urmă sunt reprezentaţi de Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii, fiind cunoscut faptul că, în ultimii ani, au existat o serie de controverse între cele două părţi.

Ca răspuns la comunicatul BCR de ieri, avocatul Piperea, care a fost numit în mai multe ocazii "Robin-Hood", a reacţionat: "Dacă vor să facă din mine un «Robin-Hood» şi mai notoriu, să mă dea în judecată".

Domnul Piperea punctează, pe pagina sa de Facebook: "Cu singura excepţie a dosarelor G1-G2, eu am câştigat toate şi orice procese contra BCR. Săptămânile următoare, şi aceste excepţii s-ar putea să dispară, prin câştigarea irevocabilă a celor doua procese colective pe care BCR se roagă acum să nu le piardă. Doar o minune rea mai poate duce la succesul măreţei BCR în aceste dosare. Aşa că afirmatiile BCR care au fost distribuite în presă nu pot fi calificate decât ca o rabufnire, căci toată lumea a văzut că eu nu am făcut negoţ cu procese, ca să pot fi numit samsar. Eu mi-a făcut treaba de avocat şi am facut-o în instanţă şi în spaţiul public, nu în spatele uşilor capitonate de temple masonice. În plus, exceptând cele două procese colective G1 şi G2, rata mea de câştig contra BCR este de 100%, aşa că mi se pare de neînţeles afirmaţia statistică a BCR cum că ar fi pierdut doar 20% din procese (chiar şi acest procent inventat de BCR fiind o probă a faptului că cel puţin unii judecători au văzut clauze abuzive în contractele BCR)".

Reprezentanţii băncii atrag atenţia că dosarele care au ca obiect acţiunile colective formulate împotriva BCR au fost respinse ca neîntemeiate atât în fond, cât şi în apel, pe baza motivaţiilor următoare: "clienţii au avut posibilitatea să reflecteze asupra condiţiilor de creditare şi costurilor; s-a constatat negocierea nivelului de dobândă, inclusiv asupra tipului de dobândă; s-a constatat faptul că clauza de administrare şi cea privitoare la riscuri intră în costul total al creditului, pe care consumatorul s-a obligat să-l suporte; evaluarea naturii abuzive a clauzelor nu se asociază cu calitatea de a satisface cerinţele de preţ şi plată şi nici cu produsele şi serviciile oferite în schimb, singurul aspect de verificat fiind măsura în care aceste clauze sunt exprimate într-un limbaj uşor inteligibil".

Recent, Alexandru Berea, director executiv la Direcţia Juridică din cadrul Băncii Comerciale a României, ne-a spus că cele două procese colective deschise împotriva BCR sunt în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: "Acum, ambele se află în recurs, întrucât se derulează pe procedura de dinainte de modificarea Codului de Prorcedură Civilă. De atunci, s-a modificat procedura şi toate procesele noi, inclusiv cele cu ANPC, au doar fond şi apel.

Reprezentanţii băncii au mai precizat că majoritatea absolută a cauzelor (care au vizat dobânda variabilă percepută de bancă) ajunse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost soluţionate irevocabil în favoarea BCR.

BCR: "Criza a fost un şoc atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţiile bancare"

Criza a fost un şoc atât pentru clienţi, cât şi pentru instituţiile bancare, pe termen lung, însă ambii parteneri contractuali au realizat interesul comun de a păstra o relaţie bazată pe încredere şi beneficii reciproce, mai spun cei din BCR, amintind că banca a lansat, recent, o ofertă pentru clienţii cu credite imobiliare şi pentru cei cu garanţie ipotecară.

În comunicatul băncii, reprezentanţii BCR mai arată: "Ofertele de ajustare a sarcinii financiare, lansate în piaţă de mai multe bănci, demonstrează că pentru orice provocare socială există o soluţie comercială, iar cazurile avocaţilor care îşi exprimă public dezamăgirea asupra înţelegerilor amiabile dintre bănci şi clienţi sunt dovezi de rea credinţă a avocaţilor. Recunoaştem că, din cauza poziţiilor inflexibile ale băncilor din trecut, litigiile de acest gen au fost un motor de câştig nesperat şi nemeritat pentru aceşti avocaţi, dar observăm că schimbarea de abordare a băncilor creează frustrări serioase în rândul acelor avocaţi care pierd astfel o sursă de venit şi de vizibilitate".

BCR are o strategie de închidere amiabilă a litigiilor de peste doi ani de zile, apreciază reprezentanţii băncii, menţionând că "reacţia promptă a acestor avocaţi a fost aceea de a ne acuză de «terorism contractual»".

Majoritatea clienţilor au acceptat ofertele de reconciliere ale băncii, însă clienţii rămaşi în litigii au trebuit să plătească cheltuieli de judecată, ca urmare a pierderii proceselor, mai arată reprezentanţii băncii, care consideră că "soluţia de bun simt" pentru orice situaţie dificilă intervenită în relaţia contractuală este comercială, nu litigioasă.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Am remarcat in ultima perioada activitatea febrila a BCR-ului de a se etala in presa ca un partener de buna credinta al clientului pe toata perioada de criza.... cand de fapt a fost un la fel de hoata ca celelalte banci mai ales in privinta francilor...

    Asa ca... textele astea purtate pe la televizor sau presa ... ca vezi doamne ce greu a fost in criza si cat de aproape au fost de clienti... nu sunt altceva decat o alta abureala ca sa mai agate fraieri in perioada urmatoare.. 

    Oricat de mult ar incerca sa se rebranduiasca si sa bage bani in marketing... cu siguranta nu se va uita cat de hapsani au fost in perioada de criza...lupul schimba parul, dar naravul ba.. 

    1. BCR nu a fost "la fel de hoata [...] mai ales in privinta francilor.." ci in toate politicile de dobanzi, comisioane, garantii, depozite, proceduri interne. Pentru ine cea mai mare deceptie a fost cand au schimbat softul de la cardul de credit pentru a incasa niste comisioane in plus. In trecut, cand scotei bani chitantatiparea suma retrasa si soldul ramas. Din ticalosie, pentru a incasa un comision de interogare nu au mai tgiparit soldul astfel ca adaugata la prostia unor informaticieni, dupa ce retragi suma trebuie sa bagi din nou PIN-ul la un bancomat vechi de pe vremea lui Pazvante cu o coada de alti nefericiti nemultumiti in spatele tau. Asta la inceput pentru ca din fericire toti cei care pot renunta la BCR renunta si coada se micsoreaza. Acum au modificat comisioanele de retragere numerar hoteste fara a anunta nimic.

      din cand in cand mai baga si un internet banking pe laptop,telefon, tableta. daca te duci pana la Auchan sa vezi cat e kilu de mere nu te costa benzina, uzura pantofului, timpul pierdut. eu zic cand ajungi acolo sa-ti dea 5 lei ca sa acoperi cheltuielile.

    BCR vrea sa fie invingator in lupta cu clientii pagubiti . Ataca aparatorii.

    Eu in 2008 am returnat un credit contractat pe 10 ani. Am platit 25 000 anticipat si am platit un comision de 1 200 lei . Totul abuziv. 

    Pentru ca un jurnalist i-a criticat in legatura cu implicarea lor in cazul HARINVEST o fost dat in judecata pentru defaimare.

    Cazul avocatului Piperea nu este singular. 

    eu v-am avertizat ca orice fapta buna nu ramane nepedepsita.

    clientii cu litigii vor intra intr-un black list al bancilor. fara intermediere financiara nu se poate, nicio tara nu s-a dezvoltat fara banci, cati isi pot permite masini, case, plasme, amante, fara ajutorul creditelor, al cardurilor, daca bancile taie aceste facilitati economia se prabuseste in secunda 1, cat pretul imobilelor a crescut toata lumea a crezut ca asa arata raiul si mergeau cu sacosa la banca , sa nu ai intermediere financiara inseamna intoarcerea la troc.

    1. aia cu amante, masini de lux, iahturi nu prea cred ca se judeca cu bancile, dar cred ca restrangerea unor drepturi ale cetatenilor(cum ar fi acela de a se aderesa justitiei) nu poate fi tolerata de statul roman, inteleg ca erste se comporta ca in fostul imperiu austro-ungar, (sa ne amintim si cazul "listarii" pe bursa a bcr)dar asta a fost acum 150 de ani si doar pe teritoriul transilavniei, in restul tarii care se unise incepusera reformele ceva similar ca si acum

      ...cati Mielusei crezi ca inteleg ce spui tu, cand exista un desen animat asa frumos, numit Robin Piperea Sharma Hood... ?

      Istoric vorbind, au si ei ceva dreptate, dobanzile au fost prea mari in Romania...; deci nesimtire a la Shengen, dar : 

      1. Nu nr a obligat vanca sa luam credite, le am luat de buna voie; 

      2. Banca A DAT BANI, nu a luat, iar Mieluseii i AU LUAT. In mod normal trebuie sa ne asumam cuvantul dat, ca doar nu suntem fara capacitate de exercitiu deplina (handicapati mintal, pusi sub intetdictie)...

      Doanbe ajuta! 

      Primii care s au adresat justitieu au fost cei cu vile, iahturi si mai ales amante... Fenimenul e similar FNI : smekerii care in 2007stiau ca la un credit in CHF platesti 1/2 fata de un credit in EURO, sa nu mai vb de lei au fost primii, sustinuti de PROTV, si de unele judecatoare de la Bucuresti, iar acum de prezentul Cotidian in care scriem dar care apara Mieluseii...

      Da, am acceptat conditiile prevazute in contractele initiale, dar, ulterior, bancile au schimbat regulile, in timpul jocului, unilateral.. Deasemenea, in calitate de profesionisti, au avut posibilitatea sa prevada evolutia unei valute de refugiu, aspect care nu era cunoscut de consumatorii de rand...

      Si din partea carei banci sunteti dvs.??...?

      Bancile cu litigii vor intra intr-un black list al bancilor. Cei direct implicati in litigiile cu bancile, dar si cei de pe margine, au putut constatat atitudinea dura, rigida, de pe o pozitie dominanta, a acestor banci. Toti au auzit acum de clauze si comisioane abuzive, de cresterea marjelor in perioada crizei, de clienti executati si aruncati in strada, de credite performante cesionate in strainatate, de credite neperformante vandute cu 2-10% din valoare. Jignirile practicate de angajatii si postacii bancari la adresa propriilor clientilor au depasit orice limita a bunului simt. Increderea populatie in banci se ridica la neverosimilul 15%! Exagerezi importanta sectorului bancar. Sigur, vor ramane pe piata acele banci care au stiut sa-si trateze clientii cu respect. Sunt cateva, suficiente, care s-au si delimitat.

      ce adunatura de labari in aceste mesaje. mai prostovanilor, legea romaniei obliga profesionisti sa nu insereze clauze abuzive. pentru ca au facut-o suporta consecintele. clauzele au fost constatate in instanta. nu inseamna ca daca ai semnat ceva este si legal. dar multi prostovani cu citesc legislatie. Daca iti dau otrava sub forma de bomboane cu menta si le iei, apoi mori, conform declaratiilor prostanilor de mai sus eu n-am nicio vina. Vina este a mortului, ala care a pus bomboana in gura.

      dar cand ai luat droguri si cantai ca lupu la luna iti placea, acum cand a trecut efectul zici aoleu ce ma doare capul, cine mo fi pus. Toti bolnavii de diabet rog sa se prezinte cu plangeri si avocati la raionul de dulciuri din Carrefour, toti bolnavii de sifilis sa se prezinte cu plangeri la cluburile si discotecile din Mamaia,

      toti bolnavii de ficat gras sa se prezinte la gratarele de langa Kaufland ptr demonstratii, iar eu fac scandal si dau in judecata toate televiziunile si toti datornicii ca ma tot intoxica cu vaicarelile lor, ca altceva nu mai auzi decat abuzati sexual de catre banci. ce vina am eu ca apar toti datornicii pe la tv, sa se duca bre in salile de judecata si in spitale si sa urle pana n'or mai putea.  

    Dupa ce isi ameninta clientii care si-au dat seama de escrocheria cu clauze abuzive de la BCR ca ii executa silit daca nu platesc, daca nu-si asigura imobilele la pretul impus de banca, acum a venit randul avocatilor consumatorilor. Acesti avocati au probat escrocheria prin declaratii publice si rezultate din instantele de judecata. BCR este doar un camatar care are impresia ca mai merge cu ocaua mica. Dupa ce furi 8 ani clientii (eu trebuia sa platesc 900 lei dar am rata abuziva 2500 lei), va dati seama la ce nivel se ridica frauda la adresa mea? 96 luni * 1600 lei face 153.600 lei !!!! Si vine BCR acum si spune ca ma intelege ca o duc rau (datorita escrocheriei) si sunt dispusi sa mai reduca din furaciune. Nu se va intampla asta, banii imi veti da inapoi. Cu dobanda si daune morale.

    1. 153.600 ron +dobanda fac vreo 220.000 ron + daune morale vreo 200.000 ron, in total = 420.000 ron. e bine ?

      si dolarul la cursul din 90 , de 12 lei vechi, ca mai am niste rate pe un credit in dolari pe 30 de ani facut la centrocoop, si sa-mi restituie si diferenta pana la 4 ron (40.000 lei vechi) la fiecare dolar. Am luat creditul ca sa fac Dallasul din Slobozia si Tour Eiffel.

      Monica, si mie imi place sa dau pe fata la cine apuc.

    la toti postacii lui pipirea

    Trei directori importanți ai grupului UniCredit din Italia au fost puși sub urmărire penală de către procurori pentru afaceri cu mafia siciliană, Cosa Nostra

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb