BEC, ora 17: PSD-UNPR-PC, 37,6% dintre voturi

A.T.
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2014

BEC, ora 17: PSD-UNPR-PC, 37,6% dintre voturi

Update 17:04 BEC: 37,6% pentru PSD-UNPR-PC, prezenţă de 32,44%

Alianţa electorală PSD-UNPR-PC a obţinut 37,6% dintre voturi, urmată de PNL (15%) şi PDL (12,23%), prezenţa la vot fiind de 32,44%, a anunţat, la ora 17:00, Biroul Electoral Central (BEC), după numărarea a 99% dintre voturi.

Pe locurile următoare, se situează Mircea Diaconu (6,81%), UDMR (6,3%) şi PMP (6,21%).

Ceilalţi competitori nu au trecut pragul electoral, a precizat BEC.

---

Update 16:13 Radu Stroe a fost exclus din PNL şi vrea să treacă la PSD

Vicepreşedintele PNL Radu Stroe a declarat, în urmă cu puţin timp, că a fost exclus din partid şi că se gândeşte să se înscrie la PSD.

Politicianul a calificat decizia liberalilor drept "ilegală şi nedreaptă".

---

Update 16:00 Antonescu confirmă demisia de la conducerea PNL

Crin Antonescu a confirmat, în urmă cu puţin timp, că a demisionat de la conducerea PNL.

Domnia sa a adăugat că şi vicepreşedinţii partidului şi-au depus demisiile la BPN al PNL, în semn de solidaritate.

---

Update 15:25 Călin Popescu-Tăriceanu, dat afară din şedinţa PNL

Călin Popescu-Tăriceanu a fost dat afară din şedinţa PNL, în urma supunerii la vot a propunerii lui Ludovic Orban, potrivit unei declaraţii de presă a oficialului.

El a explicat că, în cadrul şedinţei, la propunerea lui Ludovic Orban, care a contestat calitatea sa de membru PNL, Delegaţia Permanentă a decis că nu poate participa la reuniunea conducerii partidului.

Oficialul a menţionat că în şedinţă s-a decis neasocierea cu alte partide şi că filiala PNL din Satu-Mare a fost dizolvată.

---

Update 14:49 Antonescu a demisionat de la şefia PNL

Crin Antonescu a demisionat, în urmă cu puţin timp, din funcţia de preşedinte al PNL.

Demisia a fost depusă la Biroul Politic Naţional (BPN) al partidului.

Totodată, liberalii au votat aderarea la PPE. Presa scrie că, pentru acest lucru, PNL are nevoie de aprobarea PDL, PNŢCD şi UDMR.

---

Update 13:10 Surse: Conducerea PNL ar putea demisiona în bloc

În cadrul şedinţei PNL de astăzi s-ar putea decide demisia în bloc a conducerii partidului, după ce formaţiunea a obţinut la alegeri un scor cu mult sub cel de minimum 20% stabilit drept ţintă, potrivit surselor de presă.

Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL urmează să se reunească astăzi, la ora 14.00, în cadrul primei şedinţe de după alegerile europarlamentare din 25 mai.

---

Update 12:55 Ponta: "Îi trimit o scrisoare lui Băsescu pentru participarea la Consiliul European"

Premierul Victor Ponta a spus, în cadrul unei declaraţii de presă, că îi va adresa în cursul zilei o scrisoare oficială preşedintelui Traian Băsescu pentru a participa la Summit-ul Consiliului European care are loc la Bruxelles marţi.

Premierul Victor Ponta a mai spus că supriza foarte plăcută a rezultatelor alegerilor este faptul că PSD a ieşit pe primul loc în judeţele din Ardeal. De asemenea, el a considerat că demisia lui Klaus Iohannis de la conducerea PNL este o "surpriză".

Întrebat dacă demisiile din PNL facilitează negocierile pentru reformarea USL, Ponta a răspuns că este discuţiile ar fi premature. "Suntem în faza în care ne uităm pe rezultate. Sunt lucruri care ne bucură, altele care ne întristează. Le vom evalua", a adăugat acesta.

Premierul a subliniat, de asemenea, că "e un lucru foarte prost pentru imaginea României ca PNL să treacă la PPE". "E a doua oară în România când un partid trece la altă familie politică. Trădătorii şi traseiştii sunt dispreţuiţi în Europa. Sunt primiţi, dar dispretuiţi", a menţionat acesta.

---

Update 12:05 Klaus Iohannis: "Mi-am dat demisia în această dimineaţă"

Klaus Iohannis a confirmat astăzi, într-o declaraţie de presă, că a demisionat din calitatea de prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de membru în Biroul Politic.

"Având în vedere rezultatele obţinute de PNL la scrutinul de ieri, mă refer în special la Sibiu, în acest context vă informez că am demisionat, în această dimineaţă, din calitatea de prim-vicepreşedinte PNL şi din calitatea de membru în Biroul Politic", a declarat el într-o scurtă conferinţă de presă.

Domnia sa a mai spus că l-a informat deja pe Crin Antonescu de acest act.

---

Update 11:00 PSD-UNPR-PC, rezultat de 37,40%

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut, la alegerile europarlamentare de duminică, 37,40% din opţiunile alegătorilor, PNL -14,86%, iar PDL 12,23% potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) luni dimineaţă. Urmează în clasament independentul Mircea Diaconu cu 6,92%, UDMR cu 6,47% şi PMP cu 6,21%. Până la ora 09.00, au fost centralizate 96,18% secţii de votare.

---

Update 10:40 Iohannis a demisionat de la conducerea PNL

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, şi-a anunţat, în urmă cu puţin timp, demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, din cauza rezultatului slab obţinut de partid la alegerile europarlamentare, informează surse din presă.

Iohannis a demisionat şi din biroul de conducere al formaţiunii politice.

Datele provizorii ale BEC arată că, în judeţul Sibiu, cele mai multe voturi (31,19%) au fost acordate Alianţei PSD-PC-UNPR. Pe locul 2, la mare distanţă, se află Partidul Naţional Liberal (17,91%), iar pe 3 - PDL (16,8%).

---

Update 10:38 Antonescu îşi confirmă intenţia de a demisiona de la şefia PNL

Întrebat, pentru clarificări, dacă va demisiona de la conducerea PNL, Crin Antonescu a răspuns că "nu există niciun dubiu" în legătură cu acest fapt, dar "un preşedinte nu îşi depune demisia în faţa presei, ci în faţa partidului său".

"Nu supun demisia mea la vot; demisia e un act unilateral de voinţă. Nu vreau să intru mai mult în detalii. Vom discuta toate aceste lucruri la Biroul Politic şi la Delegaţia Permanentă", a declarat Antonescu.

Chestionat dacă va lua măsuri faţă de liderii locali ai PNL care nu au obţinut rezultate, şeful liberalilor a replicat că, la fel cum domnia sa îşi asumă eşecul, "aşa vor face şi alţii".

În trecut, Crin Antonescu a negat aderarea PNL la PPE. Întrebat dacă acest lucru i se pare sau nu o problemă, politicianul a afirmat: "Sigur că e o problemă. Există însă decizii politice care depăşesc sentimentele, care angajează viitorul unui partid. La momentul respectiv, aceste elemente nu existau".

Referitor la refacerea unităţii dreptei politice româneşti, Antonescu nu a propus ceva concret, spunând doar atât: "Nu am vorbit de lucruri tehnice. Eu cred, însă, că lucrurile sunt simplificate pe scena politică: toţi cei de dreapta trebuie să-şi unească eforturile. Trebuie să facem un larg front anti-PSD".

---

Update 10:33 Antonescu va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE

Crin Antonescu a anunţat că, la Biroul Politic Central (BPC) al PNL, va propune ca europarlamentarii partidului să adere la grupul Popularilor Europeni (PPE) din Parlamentul European, încercând să prevină accederea unui socialist la conducerea Comisiei Europene.

"Având în vedere contextul european, vă aduc la cunoştinţă că, la BPC al PNL, voi propune ca europarlamentarii PNL să adere la PPE. (...) Nu putem asuma riscul ca Comisia Europeană în următorii ani să fie condusă de un preşedinte socialist. (...) Există o compatibilitate doctrinară între PPE şi PNL, care e tradiţional şi constant un partid de dreapta. Sensul acestei decizii e că dreapta trebuie să-şi unească forţele în UE şi în România. Sper ca decizia să fie validată de colegii mei", a explicat Antonescu.

Liderul liberal a subliniat că PNL nu va reveni "într-o combinaţie de guvernare" alături de PSD, remarcând că guvernul Ponta 3 nu are susţinerea publică şi politică pentru a forma o majoritate.

Domnia sa a explicat: "Aş vrea să remarc un lucru din votul de ieri, care nemulţumeşte toate partidele: Guvernul Ponta 3, împotriva căruia am depus o moţiune de cenzură, nu are susţinerea publică, politică pentru a avea majoritate. Dacă socotim şi voturile UDMR, vedem că voturile arcului guvernamental sunt mult sub majoritate. Toate lucrurile care ţin de analiza de detaliu, de decizii vor fi luate în zilele următoare.. Un lucru e clar şi nu există dubiu, mai ales după o consultare telefonică azi-noapte cu liderii PNL: nu se pune problema ca PNL să revină într-o combinaţie de guvernare alături de PSD".

---

Update 10:23 Antonescu: "PNL, ţinta unui bombardament politic şi psihologic din cauza disperării lui Ponta şi PSD"

Liderul liberal Crin Antonescu mai susţine că PNL a fost "ţinta unui bombardament politic şi psihologic explicat de disperarea PSD şi a lui Victor Ponta în faţa propriului rezultat", adăugând că rezultatul Alianţei PSD-PC-UNPR este sub propriile aşteptări.

"PNL iese întărit din această campanie, pentru că organizarea a fost bună. PNL a fost ţinta unui bombardament politic şi psihologic explicat de disperarea PSD şi a lui Victor Ponta în faţa propriului rezultat. Rezultatul USD este sub propriile aşteptări şi arată că PSD nu poate considera că e câştigător al bătăliei pentru prezidenţiale", a spus Antonescu.

Politicianul a mai susţinut că, astăzi, raporturile stânga-dreapta sunt "echilibrate", iar lupta pentru Preşedinţie este "perfect deschisă", în condiţiile în care rezultatul este "categoric sub aşteptări" pentru Victor Ponta.

"Faptul că PSD şi asociaţii nu au putut obţine mai mult de 37-38% arată că bătălia este deschisă. (...) PNL speră că toată lumea a constatat că povestea lui Ponta cu minciuna «USL trăieşte» nu poate fi crezută. USL e trecut. PNL - vă garantez - este cea mai puternică forţă de opoziţie faţă de PSD. Orizontul politic care se deschide este al unei bătălii politce stânga-dreapta", a declarat Antonescu.

Liberalul a mai afirmat că decriptează "un sens de vot anti-sistem în votul pentru Mircea Diaconu", făcând apel la încredere către alegătorii de dreapta.

---

Update 10:13 Antonescu dă de înţeles că va demisiona de la şefia PNL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat astăzi că rezultatul de 15% al partidului este sub aşteptările liberalilor, lăsând să se înţeleagă că îşi va da demisia de la conducerea formaţiunii politice.

Domnia sa a afirmat: "Evident că, la 15%, PNL nu poate fi mulţumit. Este sub aşteptările noastre. Aşa cum am anunţat, neatingerea obiectivului este un eşec pe care, ca preşedinte, mi-l asum. Evident că-mi voi ţine cuvântul. În şedinţa BPC de azi, de la ora 14, voi anunţa acest lucru colegilor mei şi vom lua deciziile care se impun".

Antonescu a explicat decalajul dintre rezultat şi ţinta asumată prin votul politic dat în mediul urban, arătând că el nu a fost cauzat de diferenţe organizatorice.

---

Update 09.00 PSD, diferenţă de 5% între rezultatele BEC şi exit-poll

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut 37,25% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare, cifră cu aproape 5% sub rezultatele exit-poll-urilor de la ora 21.00, care plasau alianţa în fruntea alegerilor cu peste 42% din voturi, informează Biroul Electoral Central.

Alianţa este urmată de PNL cu 14,86%, PDL cu 12,26%, independentul Mircea Diaconu cu 6,95%, UDMR cu 6,48% şi PMP cu 6,24%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate, luni, de Biroul Electoral Central.

Candidatul independent Mircea Diaconu a înregistrat o creştere semnificativă în ponderea voturilor, urcând peste partidul lui Traian Băsescu şi peste UDMR, astfel trecând peste pragul electoral şi obţinând un mandat de europarlamentar.

Restul competitorilor nu au trecut pragul electoral.

Aceste rezultate au fost comunicate după centralizarea proceselor-verbale din 93,54% din secţiile de votare, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Conform sursei citate, din cei 17.208.926 alegători înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la urne 5.549.303, reprezentând 32,24%. S-au înregistrat 5.227.552 voturi valabil exprimate, iar 321.579 au fost declarate nule.

---

Liderul PSD Victor Ponta a invitat, aseară, PNL înapoi la Guvernare, la o oră după ce au fost anunţate exit-poll-urile pentru alegerile europarlamentare.

Domnia sa a declarat: "De mâine suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu liderii PNL pentru a continua proiectul USL pentru care au optat alegătorii în 2012. Semnalul dat de electorat este foarte clar. Este o mână întinsă pe care cred că mulţi o aşteaptă".

Surse politice susţin că premierul Victor Ponta şi-ar dori refacerea USL, dar cu un PNL condus de alt lider, precum Călin Popescu Tăriceanu.

Însă, preşedintele PNL Crin Antonescu a declinat oferta lui Ponta anunţând că partidul pe care îl conduce va rămâne în opoziţie pentru a lupta împotriva "baronilor roşii" care vor să acapareze ţara.

Antonescu a declarat: "În numele PNL, indiferent de rezultatul acestor alegeri, vreau să-i asigur pe toţi cetăţenii României că PNL nu ia mită, că PNL este singurul partid, care, pe baza principiilor şi a unor valori, nu poate ademenit într-o guvernare. PNL va fi, aşa cum este deja consacrat, va fi principala forţă politică împotriva PSD-izării României. Bătălia politică a acestui an nu s-a încheiat. În această bătălie, PNL va reprezenta cetăţenii împotriva baronilor".

Liderul PSD a declarat, comentând rezultatele preliminare ale alegerilor: "Este un mesaj pentru cei care au jucat la poker soarta USL sau a propriului partid şi au jucat la cacealma şi au pierdut" .

Sursele noastre afirmă că PNL ar urma să se alieze cu PDL, dar sunt şi voci care spun că invitaţia lansată de Ponta pentru refacerea USL va rupe partidul liberal.

Ponta a mai spus: "Am organizat corect şi eficient încă un proces electoral. Rezultatele sunt foarte clare. Evident că rezultatele urmează să fie confirmate, să fie interpretate, însă, din punctul de vedere al alianţei, vreau să dau un mesaj foarte clar de reţinere, de modestie. Pentru alianţa noastră PSD-UDMR-PC este într-adevăr un rezultat deosebit, care depăşeste cu mult ceea ce am obţinut în 2007 îi 2009. Dacă acum este 40%, este un mesaj că am mers cu alianţa pe care o avem în direcţia dorită de electorat, suntem o alianţă care s-a adresat tuturor. Am văzut şi scorurile obţinute de partidele extremiste, populiste. Cred că europarlamentarii noştri vor da o luptă grea pentru apărarea drepturilor românilor în Europa".

PSD şi aliaţii săi sunt câştigătorii alegerilor europarlamentare, conform exit poll-urilor comandate de televiziuni, care indică procente între 41% şi 43%. Locul doi este ocupat de liberali cu estimări între 13,3% şi 15%, iar locul trei -de PDL (10-12%).

PMP a obţinut între 6 şi 7%, conform exit-pollurilor.

Rezultatele preliminare mai arată că UDMR şi Mircea Diaconu (independent) au trecut pragul electoral, conform surselor de presă.

Prezenţa la vot până la ora 19.00, la nivel naţional, a fost de 26,52%, a anunţat Biroul Electoral Central.

Estimarile caselor de sondare a opiniei publice (provizorii pentru voturile înregistrate până la ora 19.00) sunt:

Exit poll TVR / CURS - Avangarde: PSD (41,01 %), PNL (14,92 %), PDL (11,82%), UDMR (7,1%), PMP (6,7%) Mircea Diaconu (5,91%).

Exit poll Digi 24 / IRES: PSD (41%), PNL (14%), PDL (10%), PMP (6%), UDMR (7%), Mircea Diaconu - 5%, PPDD (4%), Forta Civica (3%).

Exit poll Romania TV / CSCI: PSD (43 %), PNL (14 %), PDL (12 %), PMP (7 %), UDMR (6 %), Mircea Diaconu (4 %).

Exit poll Antena 3 / Operations Research: PSD (42,4%), PNL (13,3%), PDL (11,5%), PMP (6,3%), UDMR (6,2%), Mircea Diaconu (4,3%), PP-DD (4,2%) şi Forta Civică (3,3%).

Exit poll Realitatea TV / GeoPol: PSD (41.5 %), PNL (16 %), PDL (13 %), PMP (8 %), UDMR: 6%, Mircea Diaconu 4%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb