BEIJING-UL LUPTĂ ÎMPOTRIVA SPECULATORILOR DE PE PIEŢE China a suspendat contul fondului american Citadel

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 4 august 2015

China a suspendat contul fondului american Citadel

Bursele chineze continuă să scadă

Autoritatea de reglementare a burselor chineze a îngheţat un cont de tranzacţionare legat de Citadel Securities, o divizie a grupului american care deţine şi fondul speculativ Citadel LLC, pe fondul luptei autorităţilor de la Beijing împotriva speculatorilor, cu scopul sprijinirii pieţelor de capital afectate de declin, transmite Reuters.

Autoritatea, care a declarat război vânzărilor short "dăunătoare", a fost în prim planul campaniei orchestrate de guvern pentru prevenirea unui colaps pe principalele două pieţe de acţiuni din China, care au scăzut cu 30% de la mijlocul lunii iunie, potrivit Reuters.

Bursele Shanghai şi Shenzhen au scăzut din nou ieri, cu 1,11%, respectiv 2,72%, pe fondul noilor temeri privind "sănătatea" celei de-a doua economii mondiale.

Activitatea industrială din China s-a redus, în iulie, mai mult decât arătau estimările iniţiale, aceasta fiind cea mai mare contracţie din ultimii doi ani. Totodată, comenzile noi din industrie au scăzut.

Un sondaj privat citat de Reuters nota, ieri, că dispar speranţele ca a doua economie majoră a lumii să se stabilizeze.

Sâmbătă, un ziar local a publicat comentarii ale unui oficial al băncii centrale chineze, care anticipează că presiunea va persista până în a doua jumătate a anului.

Contextul economic slab a amplificat provocarea cu care se confruntă capitala chineză în încercarea de a restabili încrederea investitorilor în acţiuni, în ciuda unei campanii de stat derulate timp de o lună, menită să stimuleze cumpărarea masivă.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Beijing şi-au îndreptat atenţia către strategiile de tranzacţionare automată, suspectând că unele fonduri speculative le foloseau ca să distorsioneze piaţa şi să profite de pe urma ei.

Comunicatul emis de Citadel nu a precizat de ce contul său din Shenzhen a fost suspendat, însă o sursă apropiată situaţiei a declarat că autoritatea (Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China) investiga rolul său în crearea volatilităţii de pe piaţă. Comisia nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters pentru un comentariu.

"Citadel a investit în mod activ în regiune timp de 15 ani şi întotdeauna a menţinut un dialog constructiv cu autorităţile de reglementare, inclusiv în timpul celei mai recente volatilităţi de pe piaţă", a scris Citadel, într-un comunicat.

Fondul a transmis că un cont deţinut de Citadel Shanghai Trading, o divizie locală a Citadel Securities, a fost suspendat, însă Citadel funcţiona normal în China. "Continuăm să ne conformăm cu toate normele locale", a adăugat acesta.

Citadel nu este singura instituţie străină care a acţionat astfel în China, unele surse din industria de profil fiind de părere că şi alte companii străine de management al fondurilor, în special fondurile speculative (hedge funds), ar putea fi luate în vizor de autorităţi.

"Multe dintre fondurile de peste ocean au fost foarte agresive în stabilirea poziţiilor short", a declarat un manager de fonduri din Shanghai, care a vorbit sub condiţia anonimatului. "Cred că acestea sunt expuse riscului, cu adevărat cred asta", a adăugat sursa.

Eforturile neconvingătoare ale Beijing-ului de a susţine pieţele au determinat investitorii străini să-şi exprime dubiile privind capacitatea conducerii statului de a asigura stabilitatea financiară într-un moment în care creşterea economică încetineşte, datorii corporative sunt mari, iar deflaţia reprezintă o ameninţare.

Aceştia au mai ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul Partidului Comunist, aflat la conducere, pentru reforme în piaţa liberă, văzute ca fiind esenţiale pentru ca statul chinez să-şi finalizeze planul de trecere de la o economie bazată pe export la una bazată pe consum şi servicii.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb