Beijing - Washington, la cel mai scăzut punct al relaţiilor în ultimele decenii: China se opune limitării sferei sale de influenţă

M.S.
Internaţional / 3 iunie 2023

Beijing - Washington, la cel mai scăzut punct al relaţiilor în ultimele decenii: China se opune limitării sferei sale de influenţă

China a criticat Statele Unite după ce Washingtonul a declarat că discuţiile sunt cheia pentru evitarea unei "crize", conform informatiilor publicate de Al Jazeera, care prezinta situatia in cele ce urmeaza.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a afirmat într-un discurs susţinut la Dialogul Shangri-La din Singapore că "conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil" şi că liniile de comunicare cu China sunt cruciale.

Oficialii militari chinezi au criticat discursul lui Austin, susţinând că acesta a făcut "mai multe acuzaţii false" şi că SUA nu ar trebui să le dicteze ce să facă. Ei au subliniat că acţiunile militare chineze se bazează pe menţinerea intereselor de securitate ale Chinei.

Austin a subliniat importanţa comunicării deschise între liderii apărării şi militari ai SUA şi Chinei pentru a evita conflictul şi pentru a consolida stabilitatea în regiunea Asia-Pacific. El a menţionat în mod specific interceptările riscante ale avioanelor chineze asupra avioanelor SUA şi ale aliaţilor, desfăşurate în mod legal în spaţiul aerian internaţional.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt la cel mai scăzut punct al lor în ultimele decenii, cele două ţări fiind profund divizate în privinţa suveranităţii Taiwanului şi a disputelor maritime din Marea Chinei de Sud.

Austin a subliniat şi invazia Rusiei în Ucraina, evidenţiind că aceasta este un exemplu al pericolului pe care îl reprezintă dacă ţările mari pot invada vecinii lor paşnic fără consecinţe.

El a subliniat că SUA sunt "profund angajate" în menţinerea statu quo-ului în Taiwan şi se opun schimbărilor unilaterale din ambele părţi. Austin a subliniat că nu caută conflict sau confruntare, dar nu se va retrage în faţa intimidării sau coerciţiei.

China vede multe dintre acţiunile SUA drept încercări de a restricţiona influenţa sa şi de a o încercui, iar acest summit are loc în contextul în care relaţiile dintre SUA şi China devin tot mai tensionate.

Recent, a existat un conflict privind microcipurile de înaltă performanţă, cu Beijingul afirmând că gigantul american al semiconductoarelor, Micron, a eşuat într-o revizuire de securitate naţională şi nu i se va permite să vândă operatorilor de "infrastructură critică de informaţii".

De asemenea, Beijingul a criticat acordul anunţat de Australia în martie privind achiziţionarea de submarine nucleare de la SUA. China vede aceste acţiuni drept încercări ale Occidentului de a o îngrădi ca putere globală în creştere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Normal. SUA face ALTCEVA?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb