• ACTUALZIARE Coreea de Nord, "dispusă" să stea de vorbă cu SUA, anunţă Seulul după întâlnirea lui Moon Jae-in cu generalul Kim Yong-chol
Coreea de Nord este "dispusă" să participe la negocieri cu Statele Unite, a anunţat duminică delegaţia sa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, a anunţat preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP.
În cadrul unei întâlniri cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, delegaţia nord-coreeană "a convenit că negocierile intercoreene şi relaţiile Nordului cu Statele Unite ar trebui să se îmbunătăţească, în acelaşi timp", potrivit unui comunicat al preşedinţiei.
"Aşa cum am repetat în mai multe rânduri, noi considerăm orice restricţie care nu se impune un act de război", a subliniat Ministerul nord-coreean de Externe într-un comunicat publicat de KCNA.
Preşedinţia sud-coreeană a făcut anunţul de duminică după ce generalul Kim Yong-chol, şeful delegaţiei de opt reprezentanţi nord-coreeni, s-a întâlnit cu Moon Jae-in, înaintea ceremoniei de închidere a JO.
Fiica preşedintelui Donald Trump, Ivanka, ia parte la ceremonie.
Oficiali americani au exclus orice întâlnire cu delegaţia Nordului.
Washingtonul a anunţat că nord-coreeni s-au retras de la o întâlnire cu vicepreşedintele Mike Pence la ceremonia de deschidere a JO.
Apropierea între cele două Corei este considerată, însă, o încercare a Phenianului de a dezbina Seulul şi Washingtonul.
Trump a anunţat vineri impunerea unor noi sancţiuni Coreei de Nord.
Phenianul a lăudat în comunicatul de duminică de dinaintea anunţului Seulului, modul în care cele două Corei au colaborat în timpul JO, însă a subliniat că Statele Unite "au adus ameninţarea războiului în peninsula coreeană prin sancţiuni la scară largă" chiar la sfârşitul JO, scrie BBC.
Peninsula Coreea a fost împărţită în urma războiului din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce înseamnăcă cele două ţări surori se află, teoretic, în continuare în război.
(F.C.)
---------------------
• ACTUALZIARE Coreea de Nord denunţă ultimele sancţiuni americane drept un "act de război"
Coreea de Nord a prezentat duminică ultimele sancţiuni unilaterale americane anunţate vineri drept un "act de război", potrivit unui comunicat difuzat de agenţia nord-coreeană KCNA, relatează AFP.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri noi măsuri vizând să izoleze şi mai mult Coreea de Nord, din cauza programelor sale nuclear şi balistic, evocând "sancţiunile cele mai grele impuse vreodată unei ţări".
Aceste măsuri vizează 50 de societăţi de transport maritim şi nave care, potrivit Executivului american, ajută Phenianul să ocolească numeroase restricţii cărora le este supus regimul.
"Aşa cum am repetat de mai multe ori, noi considerăm orice restricţie care ni se impune un act de război", a reiterat Ministerul nord-coreean de Externe, într-un comunicat publicat duminică de KCNA.
Ministerul ameninţă, de asemenea, cu represalii, în cazul în care Statele Unite "au cu adevărat tupeul" să sfideze Phenianul atât de "grosolan".
Într-o conferinţă de presă comună cu premierul australian Malcolm Turnbull, Trump a îndemnat vineri la unitate cu scopul de a "împiedica această dictatură brutală să ameninţe lumea cu devastarea nucleară", referindu-se la Coreea de Nord.
El a ameninţat că, în cazul în care sancţiunile nu funcţionează, Statele Unite urmează "să treacă la faza 2" şi a adăugat că "asta ar putea să fie dur".
Duminică, Ministerul nord-coreean de Externe a ameninţat "să înăbuşe Statele Unite în felul nostru", în cazul unei provocări.
"Trump încearcă să ne facă să ne schimbăm prin aceste sancţiuni şi declaraţiile sale ostile, ceea ce-i arată ignoranţa faţă de noi", a continuat ministerul.
"Noi avem deja armele noastre nucleare, o sabie a dreptăţii pentru a ne proteja de acest fel de ameninţare a Statelor Unite", a adăugat ministerul.
Multiplicarea sancţiunilor, tot mai stricte, impuse regimului nord-coreean nu i-a afectat hotărârea, în ultimii doi ani, de a-şi continua programele balistic şi nuclear interzise.
Comunicatul nord-coreean a fost publicat cu doar câteva ore înainte de ceremonia încheierii Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang, la care asistă fiica lui Donald Trump, Ivanka, şi o delegaţie oficială nord-coreeană condusă de către generalul Kim Yong-chol.
La Seul şi la Washington se dau asigurări că nicio întâlnire nu este prevăzută între delegaţiile americană şi nord-coreeană.
(F.C.)
---------------------
China a protestat pe lângă Statele Unite după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni unor întreprinderi chineze, acuzate că desfăşoară activităţi ilicite împreună cu Coreea de Nord, scrie AFP.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri noi măsuri vizând să izoleze şi mai mult Phenianul, la doar câteva ore după ce fiica şi consiliera sa Ivanka a ajuns în Coreea de Sud, pentru a participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Aceste sancţiuni vizează peste 50 de societăţi de transport maritim şi nave.
Obiectivul afişat al acestor sancţiuni este să oblige această ţară izolată să reia discuţiile cu privire la activităţile sale nucleare şi balistice.
Potrivit Executivului american, ele ajută Coreea de Nord să ocolească numeroase restricţii la care este supusă din cauza programelor sale nuclear şi balistic ilegale.
Aceste măsuri vizează o persoană, 27 de entităţi şi 28 de nave localizate sau înregistrate în Coreea de Nord, China, Singapore, Taiwan, Hong Kong, pe Insulele Marshall, în Tanzania, Panama şi Comore.
"China se opune ferm ca Statele Unite să se bazeze pe dreptul său naţional pentru a impune sancţiuni unilaterale unor entităţi şi persoane chineze", a anunţat sâmbătă, într-un comunicat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
"Am protestat oficial pe lângă autorităţile americane şi am cerut ca Statele Unite să pună capăt practicilor lor eronate, pentru a evita să aducă atingere cooperării noastre bilaterale în dosarul" nord-coreean, a avertizat el.
China, care absoarbe peste 90% din comerţul nord-coreean, "aplică întru totul" aceste măsuri şi "nu va permite niciodată unor întreprinderi sau cetăţeni chinezi să desfăşoare activităţi care să încalce aceste rezoluţii", a subliniat Geng.