BELARUS:  Închiderea punctului de trecere a frontierei de către Polonia este "catastrofală"

G.D.
Internaţional / 10 februarie 2023

Închiderea punctului de trecere a frontierei de către Polonia este "catastrofală"

Belarus a criticat astăzi decizia Poloniei de a închide un punct de trecere a frontierei între cele două ţări ca fiind "catastrofală", afirmând că ar putea duce la un "colaps" la ambele părţi ale graniţei, informează Reuters, conform Agerpres.

Polonia a anunţat ieri, invocând preocupări de securitate, că închide un punct-cheie de trecere a frontierei spre Belarus la Bobrowniki, începând de la 12:00 ora locală (11:00 GMT) astăzi, coborând relaţiile deja ostile dintre cele două ţări la un nou minim.

Minskul a criticat ieri decizia, dar a mers mai departe cu un comunicat astăzi, numind acţiunea iraţională şi periculoasă.

"Acţiunile autorităţilor poloneze ar putea conduce la un colaps de ambele părţi ale graniţei", a declarat comitetul de frontieră al Belarusului într-un comunicat distribuit pe reţele sociale.

Polonia a devenit un refugiu-cheie pentru oponenţii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia, principalul aliat al Belarusului, a invadat Ucraina în februarie 2022.

După intrarea în vigoare a închiderii, doar două din şase puncte majore de trecere a frontierei terestre de-a lungul celor 400 km între cele două ţări vor fi deschise, au declarat forţele de frontieră belaruse într-un comunicat.

"Odată cu închiderea unui alt punct de control polonez, situaţia va deveni catastrofală", potrivit forţelor de frontieră ale Belarusului, indicând cozile deja lungi formate la punctele de trecere. "Sarcina celor două puncte de control rămase va creşte critic".

Minskul consideră că decizia este intenţionat destinată "să agraveze şi mai mult situaţia de la frontieră şi să limiteze deplasările cetăţenilor".

Relaţiile s-au încordat şi mai mult miercuri când un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal din Belarus într-un proces despre care Varşovia spune că a fost motivat politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb