BELARUS: Ministerul Afacerilor Interne promite să elibereze astăzi protestatarii torturaţi în centrele de detenţie

A.P.
Internaţional / 14 august 2020

Ministerul Afacerilor Interne promite să elibereze astăzi protestatarii torturaţi în centrele de detenţie

Adjunctul ministrului de interne din Belarus a anunţat eliberarea tuturor protestatarilor până vineri. Acest lucru survine după ce pe internet au început să circule probe cu privire la bătăi şi maltratare în centrele de detenţie, anunţă The Guardian.

Joi seara, Alexander Barsukov a declarat reporterilor în afara centrului de detenţie Okrestina din Minsk: "Vom elibera pe toată lumea până la 6 dimineaţa."

Fotografii din afara centrului de detenţie de joi seara şi vineri dimineaţă, arată deţinuţi care îşi aşteaptă familia şi prietenii, dar nu e clar dacă toţi deţinuţii au fost eliberaţi până la termenul stabilit de Baruskov.

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în urma protestelor cu privire la realegerea preşedintelui Alexander Lukashenko.

Protestul a început paşnic dar poliţia a acţionat brutal. Joi seara, autorităţile au început să elibereze protestatarii, dintre care unii aveau vânătăi şi au descris că sunt ţinuţi "împachetaţi" în celule. De asemenea, s-au plâns de maltratare, inclusiv bătăi, scrie The Guardian.

O femeie a descris că a fost dezbrăcată, bătută şi ameninţată cu violul.

Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală a spus : "Fostii deţinuţi ne-au spus că centrele de detenţie au devenit camere de tortură, unde protestatarii erau nevoiţi să se întindă în murdărie în timp ce poliţia îi lovea cu bastoane. Au descris că au fost dezbrăcaţi şi supuşi bătăilor în timp ce ascultau ţipetele altor victime."

Astăzi, zeci de oameni au format lanţuri umane în Minsk, au purtat haine albe şi au ţinut flori şi baloane în mâini, pentru a protesta împotriva brutalităţii poliţiei. Demonstranţii au ţinut pancarte care notau "Schimbare!" şi "Fără violenţă".

Lanţuri umane similare s-au format în alte oraşe, a informat presa locală.

Ministrul afacerilor interne, Yuri Karayev, a emis o scuză pentru represiunea poliţiei: "Îmi asum responsabilitatea şi îmi cer scuze pentru vătămările unor persoane aleatorii la proteste".

Un alt aliat prezidenţial, şeful unui consiliu naţional de stat, Natalya Kochanova, a declarat joi că Lukashenko a dispus revizuirea urgentă a reţinerilor.

Ţările europene au condamnat violenţa poliţiei, iar UE va discuta posibile sancţiuni vineri.

Astăzi, ambasadorii din ţările UE au depus flori pe locul unde un protestatar a murit la Minsk, în timp ce mulţimea a scandat.

Trimisul UE, Dirk Schuebel a declarat: "Suntem aici pentru a jeli pierderea vieţilor şi pentru a demonstra solidaritate faţă de victimele violenţlor şi abuzurilor care au avut loc în multe oraşe din Belarus în ultimele zile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb