Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat astăzi faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", relatează AFP, citată de Agerpres.
Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.
Potrivit acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă". Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate în activităţi teroriste".
Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.
Arestarea a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul "a forţat" aterizarea avionului lui Roman Protasevici care, în opinia sa, "riscă pedeapsa cu moartea în Belarus".
La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un "act abject".
"Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk", a scris pe Twitter şeful statului lituanian.
Opozantul Roman Protasevici "a fost arestat, regimul (de la Minsk) fiind în spatele acestui act abject", a adăugat Nauseda.
"Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici", a mai transmis el, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, "să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale", conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.
"Voi vorbi despre asta la summitul UE de la Bruxelles" de săptămâna viitoare, a adăugat el.
Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici, fost colaborator al Nexta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2021, 20:34)
embargou total impotriva Belarus, si-a luat nasul la purtare, un pic de tara crede ca poate sa-si bata joc de UE. Trebuie pusi la punct.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2021, 20:39)
Embargou total înseamnă embargou împotriva Rusiei și Chinei. Cine își permite așa ceva? Și poate că au fost corecte alegerile din Belarus, la fel ca cele din SUA.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2021, 22:39)
nu mai relativiza, putine nereguli la niste alegeri nu e egal cu multe nereguli la niste alegeri. trebuie sa avem coloana vertebrala, aici nu mai e vorba de democratia din belaris, e un atac pe fata. pot fi cat de democratici posibil, dar ne-au atacat si insultat cu chestia asta.
nu e embargou impotriva Rusiei, nu a fost embargou si impotriva Iugoslaviei, fara sa fie impotriva Rusiei?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2021, 22:56)
Statul Belarus are o "graniță" foarte mare cu Rusia. Un embargou asupra Belarusului practic ar grăbi reunificarea cu Rusia. Controlul la frontiera Belarus-Rusia a fost și până acum relaxat, față de controlul la celelalte frontiere.