Belarusul a afirmat astăzi că există o grupare semnificativă de trupe ucrainene masate în apropierea graniţei sale, avertizând că aceasta constituie o ameninţare pentru securitatea sa, transmite Agerpres.
"În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat", a scris Ministerul Apărării.
"Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme", afirmă ministerul, adăugând că va lua "măsuri pentru a răspunde adecvat, dar va acţiona cu reţinere", adaugă sursa citată.
Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean, a declarat că Belarusul îşi intensifică "retorica agresivă şi militaristă" înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse, dar Kievul nu vede nicio ameninţare iminentă din partea vecinului său din nord.
"Nu vedem nicio acţiune logistică în Belarus vizând formarea unei forţe de lovire. Nu vedem nici acumularea de echipament necesar pentru o ofensivă terestră", a spus Podoliak.
"Minskul sprijină neabătut Rusia pe partea informaţională. Cu toate acestea, avem direcţia nordică (spre Belarus) sub control special", a adăugat el.
Belarusul a permis Rusiei să îi folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina în urmă cu un an, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că Minskul este pregătit să facă acest lucru din nou, informează sursa.
Kievul a formulat de mai multe luni îngrijorări legate de faptul că Belarusul ar putea intra în război de partea Rusiei, o ameninţare potenţială care l-a forţat să direcţioneze trupe pentru a apăra nordul Ucrainei, în timp ce luptă cu forţele ruse în est şi sud.
Lukaşenko afirmă că Belarusul va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina.
Armata belarusă se antrenează împreună cu forţe ruse de multe luni, prin 150 de exerciţii comune, inclusiv exerciţiul major intitulat "Scutul Uniunii 2023" în septembrie.