Belgia a oprit la sol toate avioanele F-16 din cauza unei probleme la motoare

J.P.
Internaţional / 11 martie 2021

Belgia a oprit la sol toate avioanele F-16 din cauza unei probleme la motoare

Belgia a decis oprirea la sol a tuturor avioanelor F-16 din dotare, după o problemă apărută la motorul unui astfel de aparat. În urmă cu o lună, un avion F-16 belgian a trebuit să aterizeze de urgenţă, la scurt timp după decolare, în momentul în care "petalele" din jurul duzei de evacuare a motorului au luat foc şi au început să se dezintegreze în aer. Toate ţările NATO, inclusiv România, care au în dotare avioane F-16, au fost informate despre această problemă, se arată într-un comunicat al Forţelor Aeriene Belgiene. România nu a identificat nicio problemă similară la aparatele sale, care sunt considerate apte de zbor, conform Forţelor Aeriene Române, relatează Digi24.

"Concomitent cu ancheta, toţi partenerii Forţelor Aeriene Europene Participante (o comunitate a ţărilor europene care au F-16 în dotare) şi constructorii au fost informaţi. Constructorul motorului Pratt &Whitney, producătorul de avioane Lockheed Martin şi US Air force au indicat, pe baza acestor informaţii, că ar trebui luate imediat măsuri corective asupra motoarelor afectate", a informat aviaţia militară belgiană.

În acelaşi timp, "o anchetă este în desfăşurare pentru a stabili dacă şi alte ţări au întâlnit aceeaşi problemă".

Colonelul Ionuţ Neamu, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Române (FAR), a declarat pentru Digi 24.ro că FAR a fost informată de problema apărută la avioanele F-16 din Belgia dar că ea nu a fost identificată şi la aparatele româneşti.

"Am fost şi noi informaţi. Avioanele noastre F-16 nu sunt oprite de la zbor", a spus Neamu, care a adăugat că astfel de proceduri de informare sunt normale atunci când se descoperă o anumită defecţiune la un aparat care există în dotarea mai multor forţe aeriene.

Cât timp avioanele F-16 belgiene sunt consemnate la sol iar tehnicienii încearcă să repare motoarele, spaţiul aerian al Belgiei este acum apărat de olandezi.

Din primele date, problema la motor ar fi fost cauzată de o "balama" defectă. "Un număr important de motoare verificate au prezentat defecte similare", au comunicat militarii belgieni.

Conform datelor publice, Belgia are în dotare 51 de avioane F-16, într-o configuraţie asemănătoarea cu cele aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Tehnicienii belgieni estimează că vor putea repara câte un motor la 5 zile. "Cu toate acestea, există o lipsă de piese de schimb pe piaţă", au admis reprezentanţii forţelor aeriene din această ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb