Comisia Europeană şi Belgia au finalizat, la sfârşitul lunii aprilie, un acord prin care Societe Federale de Participations et d'Investissements (SFPIM, divizia financiară a guvernului federal), cumpără 23 de clădiri de la Executivul de la Bruxelles pentru o sumă de 900 de milioane de euro, acestea urmând să fie transformate în locuinţe, întreprinderi şi magazine. Operaţiunea va permite o transformare a cartierului european într-o zonă modernă, atractivă şi mai verde, în care clădirile de birouri coexistă armonios cu locuinţele, retailul şi petrecerea timpului liber, potrivit anunţului făcut de Comisia Europeană.
"SFPIM va încorpora clădirile în portofoliul său. Acestea vor fi renovate pentru a le face mai sustenabile şi vor fi repuse pe piaţă pentru utilizare mixtă - întreprinderi, locuinţe, servicii", au menţionat cele două părţi.
Comisia Europeană intenţionează să îşi reducă spaţiul de birouri cu 25% până în 2030, iar vânzarea clădirilor va juca un rol semnificativ în acest sens, respectiv în modernizarea şi ecologizarea imobilelor, şi reducerea amprentei de carbon. Acest lucru ar crea, de asemenea, economii importante prin regruparea personalului în mai puţine clădiri, mai mari şi mai eficiente din punct de vedere energetic, potrivit Comisiei. În plus, înlocuirea clădirilor mai vechi cu birouri moderne şi flexibile creşte, de asemenea, atractivitatea Comisiei ca angajator şi aliniază nevoile sale cu noul mod hibrid de lucru.
În paralel, SFPIM şi regiunea Bruxelles sunt în proces de revalorizare a principalelor active ale cartierului european şi de a introduce o varietate mai largă de utilizări, cu mai multe locuinţe şi servicii comunitare. Achiziţionarea celor 23 de clădiri permit Belgiei şi Bruxelles-ului să facă un pas important înainte în reamenajarea zonei şi implementarea viziunii comune a unui cartier european care, pe lângă birouri şi locuinţe, pledează şi pentru relaxarea spaţiilor publice cu mai multă vegetaţie şi mai mult spaţiu pentru mobilitate. Astfel, cartierul va fi mai vizibil în peisajul cultural, instituţional şi rezidenţial al Capitalei, conform sursei citate.
În cele din urmă, această vânzare vine în întâmpinarea ambiţiei guvernului federal de a continua să găzduiască instituţiile europene, de a le ancora la Bruxelles şi de a face din Bruxelles o capitală şi mai internaţională, modernă şi verde.
(Articol preluat din revista BURSA Construcţiilor)
În urma deciziei Comisiei Europene de a vinde 23 dintre clădirile sale, anul trecut a fost lansată o cerere de ofertă care a avut loc în două etape, în conformitate cu Regulamentul financiar. SFPIM este ofertantul câştigător.
În politica sa privind clădirile, Comisia îşi propune să utilizeze fiecare metru pătrat mai inteligent şi să facă fiecare metru pătrat mai ecologic, prin următoarele acţiuni principale: alegerea strategică a clădirilor eficiente din punct de vedere energetic ori de câte ori sunt disponibile, renunţând la clădirile vechi consumatoare de energie;
renovarea treptată a fondului de clădiri existent la cele mai noi standarde, acolo unde este cazul; continuarea reducerii consumului de energie electrică, gaz şi apă prin îmbunătăţiri tehnice sistematice, inclusiv renovare, şi schimbări comportamentale, precum reducerea sau oprirea încălzirii în anumite momente; asigurarea că sursele de energie şi tehnologiile mai durabile pentru conducerea birourilor sunt utilizate ori de câte ori este posibil.
------------------------------------------------------
Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi administraţie: "Prin această vânzare, continuăm să modernizăm şi să ecologizăm Comisia de la Bruxelles. Vânzarea ne va ajuta să ne atingem obiectivele de a reduce numărul de clădiri cu 50% şi suprafaţa noastră cu 25%. Acest lucru ar trebui să contribuie şi la transformarea cartierului european, dând o nouă viaţă clădirilor pe care le vindem".
-------------------------------------------------------
Vincent Van Peteghem, viceprim-ministru şi ministru de finanţe al Belgiei: "Belgia a fost casa Comisiei Europene de zeci de ani. În calitate de ministru al Finanţelor, sunt mândru că, acum, Comisia decide să prelungească acest parteneriat şi să lucreze la un sediu durabil pentru departamentele sale de la Bruxelles. Împreună cu fondul suveran belgian SFPIM, Belgia va sprijini acest proiect important şi va oferi cofinanţare, deoarece recunoaştem importanţa prezenţei Comisiei în inima Europei, pe teritoriul belgian. Cu acest proiect public-privat, consolidăm acest parteneriat pe termen lung".
---------------------------------------------------------
21 din cele 23 de clădiri vândute - cu o suprafaţă totală de 300.000 de metri pătraţi - sunt situate în apropierea sensului giratoriu Schuman şi a Berlaymont, clădirea în care are sediul Comisia Europeană. Acestea vor fi transformate de fondul belgian Cityforward, creat de SFPIM şi de asigurătorul Ethias, urmând să fie date în folosinţă în anul 2028. Vor exista "70% birouri sustenabile şi 30% magazine, zone publice şi, mai ales, locuinţe", potrivit SFPIM. Alte două clădiri, situate în comuna bruxelleză Auderghem, la câţiva kilometri distanţă, vor fi administrate de companii printre care Vicinity Affordable Housing Fund, primul fond de investiţii imobiliare dedicat locuinţelor accesibile şi durabile din Belgia. Proiectul de transformare a cartierului mai include planuri de creare a mai multor spaţii publice şi de limitare a traficului auto de tranzit.