Belgia a anunţat ieri că a pus capăt operaţiunilor sale de evacuare de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de retragerea trupelor americane care securizează situl, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Guvernul federal a luat decizia de a pune capăt evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, având în vedere evoluţia situaţiei în Afganistan", a anunţat pe Twitter prim-ministrul belgian Alexander De Croo.
Această decizie a fost luată "în acord cu partenerii europeni" ai Bruxellesului, a precizat el.
UE a făcut apel marţi la SUA să securizeze aeroportul "atâta timp cât va fi necesar", după retragerea trupelor americane din Afganistan prevăzută pentru 31 august, pentru a putea scoate din ţară şi mai multe persoane considerate în pericol după preluarea puterii de către talibani.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a caracterizat sâmbătă drept "imposibilă" evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale şi a familiilor lor înainte de această dată-limită. Washingtonul a refuzat însă orice prelungire a acestui termen-limită.
De vineri până marţi seară, avioane militare belgiene au evacuat via Islamabad (Pakistan) circa 1.100 de persoane de la Kabul - cetăţeni europeni şi personal afgan în pericol, precum şi familiile lor - în cadrul operaţiunii "Red Kite".
Ultimele cinci zboruri între Kabul şi Islamabad au avut loc miercuri şi de la ora 21.30 (19.30 GMT) "tot personalul operaţiunii 'Red Kite' şi persoanele evacuate se află la Islamabad", a precizat Alexander De Croo.
Din Pakistan, "Belgia va continua repatrierea spre ţara noastră a persoanelor evacuate şi a contingentului operaţiunii 'Red Kite' în zilele următoare", a mai spus el.
Avioane care transportă persoane evacuate aterizează de luni dimineaţă în baza militară de la Melsbroek, din apropiere de Bruxelles.
Printre pasageri se află belgieni şi afgani, dar şi cetăţeni din Ţările de Jos şi Danemarca sau refugiaţi candidaţi la azil în aceste ţări, precum şi în Luxemburg.
Mai devreme miercuri un responsabil militar belgian a declarat presei că ţara se pregăteşte "să se dezangajeze" de pe aeroportul din Kabul şi că este "puţin realist" să se prevadă zboruri de vineri încolo.
Întrebat în aceeaşi conferinţă de presă despre numărul de persoane care mai trebuie evacuate de forţele belgiene, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să se pronunţe, evocând "o listă fluctuantă".