Bercea Mondial, arestat într-un dosar de evaziune şi spălare de bani

V.B.
Anticorupţie / 28 noiembrie 2014

Interlopul Sandu Anghel (zis Bercea Mondial), soţia sa, Fănica, fostul subprefect de Olt Marian Chitea (fost membru PDL) şi afaceristul Sergiu Dănişor, reţinuţi ieri de DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani într-un dosar cu un prejudiciu calculat la 1 milion de euro, au fost arestaţi ieri seară de Tribunalul Dolj.

Cei patru fuseseră reţinuţi în timpul zilei de procurorii DIICOT Craiova, acuzaţi că, în perioada 2007-2011, au constituit un grup infracţional organizat pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Aceştia, prin intermediul SC Topcad Construct SRL Slatina (administrată în toată această perioadă de Chitea şi Dănişor), ar fi derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC Euro Tehno Grup SRL Piteşti şi SC Autec Autotehnik SRL Piteşti. Maşinile au fost cumpărate în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, prin Sandu Anghel şi fiul său, Florin (delegaţi), iar plata acestora a fost făcută atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din Piteşti, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC Topcad Construct SRL Slatina, se arată în referatul DIICOT.

Anchetatorii suspectează că, deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC Topcad Construct SRL Slatina ca mijloace fixe, ele, prin Bercea Mondial, au fost înstrăinate către membrii familiei lui sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără să mai fie achitate. Totodată, prin manopere similare, Chitea şi Dănişor, ca administratori şi în numele SC Topcad Construct SRL Slatina, ar fi achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate.

Bercea Mondial este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 9 luni de închisoare pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011. El a fost condamnat definitiv în 20 mai 2014. În acelaşi dosar, Fănica Anghel a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

De asemenea, soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai lor (Florin şi Grinică Ion Anghel), precum şi fiica, Izaura, şi ginerele lui Sandu Anghel (Marius Constantin) au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie, acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu. Florin Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu 250.000 de euro, prin Marian Căpăţână (preşedintele PDL Drăgăneşti-Olt), în perioada 20 februarie 2011-22 februarie 2012, ca să intervină la judecători, determinându-i să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor.

Bercea Mondial şi fiica lui, Izaura, au mai fost trimişi în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un angajat al Penitenciarului Colibaşi. În această cauză, Tribunalul Argeş a decis, pe 18 septembrie, să îl aresteze preventiv pe Bercea Mondial şi să o plaseze în arest la domiciliu pe Izaura Anghel. Sandu Anghel ar fi încercat să ofere, prin fiica sa, 300 de euro unui gardian al unităţii închisorii pentru a-i permite să primească un telefon mobil şi pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă Comisia de muncă din penitenciar.

Presa scrie că fostul subprefect (2009-2012) Marian Chitea l-a botezat pe unul dintre nepoţii lui Bercea Mondial. Fost membru al Partidului Democrat Liberal, Chitea şi-a dat demisia din PDL, precum şi de la conducerea Hidroserv Olt în 2011, după ce în mass media au apărut detalii despre relaţia lui cu interlopul, după ce Sandu Anghel fusese reţinut pentru tentativă de omor. Marian Chitea a fost şi şef al Serviciului de integrare europeană din Consiliul Judeţean Olt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb