BERD intenţionează să-şi crească participaţia în "Petrom"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2010

BERD intenţionează să-şi crească participaţia în "Petrom"

Intenţia statului să-şi vândă din acţiunile pe care le mai deţine la cea mai importantă companie româ-nească - OMV PETROM - a stârnit un interes major în rândul fondurilor de investiţii, dar şi al unora dintre acţionarii minoritari ai societăţii.

Surse din pia-ţa energiei sus-ţin că inclusiv Banca Europea-nă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să-şi crească ponderea în compania Petrom, unde deţine acum aproape 2%.

Mai mult, sursele noastre susţin că în urma unor negocieri intense, BERD şi-ar fi anunţat intenţia să participe la viitoarea majorare de capital de la OMV PETROM cu un aport mai mare decât ar fi necesar ca să-şi păstreze actuala pondere în structura acţionariatului.

Contactaţi de ziarul BURSA, oficialii BERD nu au dorit să comenteze deocamdată informaţia, iar compania austriacă OMV nu ne-a furnizat un răspuns până la închiderea ediţiei.

În schimb, ministrul economiei, Adrian Videanu, a confirmat pentru ziarul BURSA, interesul major al BERD pentru compania Petrom, dar şi al unor fonduri de investiţii - după cum puteţi citi în interviul alăturat.

BERD a împrumutat deja compania OMV Petrom cu 300 de milioane de euro, bani necesari pentru investiţiile de mediu, ceea ce poate fi un argument în plus al interesului pe care banca europeană îl are pentru cea mai mare companie românească.

Conducerea OMV Petrom a anunţat, în martie, intenţia capitalizării companiei cu până la 1 miliard de euro, bani necesari urgentării proiectelor de investiţii.

Sursele noastre nu exclud nici o conversie a unei părţi din împrumutul acordat de BERD la viitoarea majorare de capital, care să ducă la creşterea participaţiei băncii europene.

Măsura ar depinde însă şi de decizia OMV, care a deschis o linie de finanţare pentru Petrom de 500 de milioane de euro, bani care, de asemenea, ar fi putut intra în operaţiunea de majorare de capital.

Numai că, deocamdată, Petrom nu a tras niciun euro din linia de finanţare de la OMV, principalul său acţionar, după cum au declarat pentru ziarul BURSA reprezentanţii companiei Petrom: "Linia de credit de la OMV este neutilizată, ca atare nu există nimic de convertit. Această facilitate este menţinută ca back-up în cazul unei nevoi de finanţare."

În prezent, structura acţionariatului OMV Petrom se prezintă astfel: grupul austriac OMV (51%), Ministerul Economiei (20,63%), Fondul Proprietatea (20,1%), BERD (2,02%) şi alţi acţionari (aproape 6%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Probabi ca vor face conversie ca si in 2001 cu cele 150 de milioane de dolari. greu de crezutca dupa ce au imprumutat cu 300 de milioane compania vor mai da alti bani la majorare.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb