Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferă o nouă finanţare în valoare de 10 milioane euro către UniCredit Ţiriac Bank pentru acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) care investesc în eficienţa energetică şi în proiecte de energie regenerabilă de scara redusă, informează un comunicat de presă.
Împrumutul este acordat în cadrul facilităţii BERD de finanţare a energiei durabile pentru IMM-urile din România (RoSEFF), un instrument pentru promovarea utilizării raţionale a energiei ca mijloc de a reduce facturile şi de a creşte competitivitatea IMM-urilor, având în vedere, în special, liberalizarea pieţei locale de energie.
Sylvia Gansser-Potts, Director BERD pentru Instituţii Financiare, a declarat: "Există în România un potenţial semnificativ de a economisi energie, iar finanţarea pe termen lung acordată de BERD va ajuta la reducerea barierelor cu care se confruntă încă sectorul privat în ceea ce priveşte obţinerea finanţărilor pentru proiectele de eficienţă energetică".
"Angajamentul UniCredit Tiriac Bank, precum si experienta in finantarea IMM-urilor, imbinate cu competenta dovedita a BERD in implementarea programelor de eficienta energetica, ofera o baza solida pentru succes in acest nou parteneriat," a precizat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.
Împrumutul de 10 milioane euro este acordat în cadrul Planului Comun de Acţiune al IFI-urilor pentru Creştere Economică în Europa Centrală şi de Sud-Est, lansat în noiembrie 2012 de către BERD, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială. Acest plan reprezintă un răspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergentă şi include angajamente totalizând 30 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.
Până în prezent, BERD a investit în ţara noastră aproximativ 6,3 miliarde euro şi a mobilizat din alte surse de finanţare peste 13 miliarde euro pentru aceste proiecte.
De la lansarea Iniţiativei BERD privind Energia Durabilă, în 2006, Banca a acordat României peste 645 milioane euro pentru investiţii în energie durabilă, cu o valoare totală a proiectelor de aproximativ 3,9 miliarde euro.