BERD, pe pierderi din cauza crizei ruso-ucrainene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2015

BERD, pe pierderi din cauza crizei ruso-ucrainene

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va raporta, probabil, prima sa pierdere de la declanşarea crizei financiare globale, din cauza turbulenţelor din Rusia şi Ucraina, anunţă vicepreşedintele instituţiei, Andras Simor, conform Reuters.

Potrivit spuselor sale, scăderea valorii investiţiilor BERD în Rusia, pe fondul deprecierii rublei, ar putea genera pierderi BERD pe întreg anul 2014.

De la crearea sa, în 1991, BERD a înregistrat pierderi numai în cinci ani, cel mai recent în 2008 şi 2009. În prezent, BERD se confruntă cu pierderi din cauza deprecierii semnificative a rublei ruseşti şi a grivnei ucrainene, după ce anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, a declanşat sancţiuni din partea Occidentului, iar scăderea preţului petrolului a afectat principala sursă de venit a Rusiei.

"Probabil vom încheia anul 2014 cu pierderi, însă acest lucru este cauzat în mod exclusiv de valoarea portofoliului rusesc şi de provizioane", a declarat Andras Simor.

Rusia este principala zonă de activitate a BERD, cu investiţii de 5,8 miliarde de euro sub formă de acţiuni, împrumuturi şi alte finanţări, urmată de Turcia, cu trei miliarde de euro, şi Ucraina. În plus, un sfert din expunerea totală a BERD este pe Rusia şi 10% pe Ucraina.

"Deprecierea rublei a redus valoarea portofoliului nostru de acţiuni şi trebuie să acceptăm acest lucru. Rolul nostru nu este să fim acolo atunci când e vreme frumoasă, ci şi în perioadă de furtună", a menţionat Andras Simor.

Portofoliul rusesc de acţiuni al BERD avea o valoare estimată la 3,2 miliarde de euro la începutul lui 2014, însă o depreciere de 35% a rublei în raport cu euro va şterge un miliard de euro din valoarea acestuia.

Totuşi, pierderile înregistrate de BERD în 2014 nu vor fi la fel de mari precum cele de 1,4 miliarde de euro înregistrate în 2008 şi 2009, fiind compensate de profiturile înregistrate în alte ţări, precum Turcia, unde BERD şi-a extins prezenţa.

BERD şi-a majorat investiţiile totale la 8,9 miliarde de euro în 2014, de la 8,5 miliarde de euro în 2013, chiar dacă şi-a redus la o treime finanţarea oferită Rusiei, la 608 milioane de euro. În urma deciziei BERD de a înceta să mai acorde credite Rusiei, Turcia a devenit principala ţară beneficiară a finanţărilor sale în 2014, obţinând 1,394 miliarde de euro, faţă de 920 milioane de euro în 2013.

BERD vrea să revină în Rusia, dacă acţionarii săi elimină restricţiile impuse acestei ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb