România este ţara est-europeană cu cel mai rapid ritm de scumpire a locuinţelor după Ucraina, cu o creştere medie anuală a preţurilor de 40% între 2004 şi 2006, dar avansul s-ar putea tempera pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare, arată raportul pe 2007 al BERD referitor la tranziţie.
Ritmul de creştere medie anuală în Ucraina a fost, între 2004 şi 2006, cu doar 1% peste cel al României, mai anunţă studiul realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Potrivit BERD, rata medie anuală de creştere a preţurilor a fost de peste 20% în regiune, depăşind cu mult creşterea reală a produsului intern brut (PIB), iar scumpirile sunt concentrate mai ales în marile oraşe şi pe litoral.
"Factorul determinant al creşterii preţurilor pe piaţa imobiliară este avansul veniturilor gospodăriilor. Veniturile din ce în ce mai mari generează o cerere mai mare pentru spaţiul de viaţă şi recreere. Aceşti factori, combinaţi cu o ofertă limitată pe termen scurt au determinat urcarea preţurilor construcţiilor, terenurilor şi locuinţelor", arată studiul.
BERD anunţă în raportul său anual despre tranziţie că o îmbunătăţire a ofertei de pe piaţa imobiliară ar putea contribui şi ea la temperarea creşterii preţurilor şi a avertizat că orice probleme majore ar putea avea un impact economic semnificativ.
"Pe baza nivelului veniturilor din 2006, preţurile caselor sunt foarte ridicate doar în câteva capitale. Totuşi, ritmul alert de scumpire din ultimii ani pare nesustenabil în multe ţări, iar continuarea creşterii preţurilor ar putea duce în curând la supraevaluare", avertizează raportul Băncii Europene pentru reconstrucţie şi Dezvoltare.
"Este posibil însă ca preţurile locuinţelor să se tempereze, în contextul în care se îmbunătăţeşte oferta, iar condiţiile de creditare se înăspresc în următorii ani", mai scriu analiştii BERD, în raportul preluat de Reuters. Pieţele imobiliare, care au stagnat în timpul zecilor de ani de comunism, au avut o explozie în regiune în ultimii ani, în contextul în care majorarea salariilor şi accesul mai uşor la creditare i-au convins pe oameni să investească, mai ales în oraşele mari şi în regiunile de coastă.
Deşi nivelul mediu al datoriei în raport cu produsul intern brut (PIB) este scăzut încă în regiunea în tranziţie, BERD menţionează, însă, că lipsa altor bogăţii financiare ale populaţiei, ce ar putea împiedica accentuarea consumului, este "un motiv de îngrijorare".
Raportul BERD mai arată că scumpirea caselor a alimentat aşteptările privitoare la câştiguri potenţiale de capital, ceea ce a dus la accentuarea speculaţiilor.
"În Kazahstan şi Ucraina, de exemplu, există semne care arată că mulţi cetăţeni au investit în locuinţe doar ca să le vândă pentru a obţine câştiguri", mai spune raportul.
"Felul în care ar reacţiona gospodăriile casnice la o ieftinire a caselor nu a fost testat în regiunea în tranziţie şi ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei reale", mai arată raportul BERD.