BERD: Ţările din sud-estul Europei au făcut cele mai multe reforme în 2007

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2007

Economiile emergente din Europa de Sud-Est au înregistrat în ultimul an cel mai alert ritm al reformei între statele din fostul bloc comunist, însă transformările au încetinit în regiune, arată, ieri, un raport publicat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În raportul anual asupra progresului statelor din regiune spre economia de piaţă, BERD a menţionat că este nevoie în continuare de multă muncă pentru a asigura stabilitatea reformelor şi pentru a proteja regiunea de orice criză financiară la nivel mondial. "Reformele din zona vestică a Balcanilor au fost ajutate de proximitatea faţă de pieţele europene, ceea ce a determinat progrese însemnate în reformele instituţionale", se arată în raportul BERD. "Reformele de susţinere a pieţei, inclusiv restructurările sectorului de guvernare şi al întreprinderilor, politica de competiţie şi infrastructura nu sunt încă încheiate", se mai spune în raport.

Problemele pieţelor financiare la nivel mondial riscă să afecteze finanţarea reformelor, ceea ce constituie un alt motiv de a accelera schimbările.

"Supraveghetorii financiari vor trebui să atragă atenţia asupra mai multor vulnerabilităţi apărute, cum ar fi conducerea slabă a băncilor şi expunerea indirectă la riscurile de schimb valutar", a mai anunţat banca.

Mai multe reforme sunt necesare în sectorul creditelor acordate în sectorul de retail, a cărui creştere spectaculoasă în unele ţări ale regiunii ameninţă stabilitatea financiară.

Reformele neuniforme din Europa de Sud-Est după căderea comunismului au îngreunat aderarea statelor din această regiune la Uniunea Europeană (UE).

Însă BERD consideră că progresul a fost "destul de puternic" în 2007, în special în comparaţie cu statele Europei Centrale din fostul bloc sovietic, membre UE, în care reformele au întâmpinat obstacole.

Banca a lăudat efortul Muntenegrului, care a făcut primul pas spre aderarea la UE în octombrie şi care a menţinut ritmul reformei de la votarea separării de Serbia. În special, a apreciat angajamentul de a liberaliza comerţul şi competiţia.

Muntenegru, cel mai nou stat din lume, a semnat un acord cu UE care i-ar permite aderarea, care nu este însă probabilă mai devreme de 2015.

Tratativele de aderare la UE ale Serbiei nu vor începe înainte ca Belgradul să aducă în instanţă criminalii de război.

Croaţia este singura ţară văzută ca având şanse reale de aderare la UE în următorii cinci ani, celelalte fiind estimate a se alătura Uniunii între 2012-2015 sau chiar mai târziu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb