Berevoianu, Moisescu şi Semenescu, reţinuţi de DNA Ploieşti

Anticorupţie / 24 septembrie 2015

Berevoianu, Moisescu şi Semenescu, reţinuţi de DNA Ploieşti

Actualizare 22:15

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost reţinut azi de procurori, alături de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, şi de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, informează un comunicat DNA.

La ieşirea din sediul DNA, Berevoianu a negat că ar fi luat bani şi că ar fi făcut trafic de influenţă. Vlad Moisescu a negat, de asemenea, că ar fi făcut trafic de influenţă, iar întrebat cum îşi explică faptul că se află din nou la DNA Ploieşti, el a răspuns că "aşa e la Ploieşti", transmit surse din presă. Cei trei vor fi transportaţi în arestul IPJ Prahova care se află la Câmpina, urmând a fi prezentaţi mâine instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenţă (două infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (două infracţiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar în altă cauză, şi Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu în perioada 2008 - 2015, pentru trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2015, cei trei şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

"Plata banilor a fost disimulată sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, inculpatul Semenescu, utilizând relaţia preferenţială pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti), a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile)", susţin procurorii.

DNA precizează că, urmare a acestei înţelegeri, Vlad Moisescu a facilitat în perioada respectivă emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti.

"Spre exemplu, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu PMB privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net - 118.135.449 lei în 2012. În acelaşi context, Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu", se spune în comunicat.

Anchetatorii au reţinut că practic, în calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA.

"În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu şi Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", au mai constatat procurorii.

În cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că: unele plăţi erau efectuate înainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.

Pe de altă parte, susţin procurorii, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului şi încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare.

"Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu", mai precizează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

(A.C.)

---------------

Actualizare 18:30

Costin Berevoianu, fost consilier al primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, aflat sub control judiciar în dosarul primarului suspendat de la Sectorul 1 Andrei Moisescu, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă într-un dosar ce vizează contracte încheiate cu ApaNova, ne-au declarat surse judiciare.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:00 Directorul general adjunct Apa Nova: "Procurorii au cerut contracte comerciale din perioada 2008-2015"

Directorul general adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a precizat că procurorii anticorupţie din Ploieşti au solicitat, azi, conducerii instituţiei o serie de contracte comerciale din perioada 2008-2015, transmit surse din presă.

"În cursul dimineţii, la sediul Apa Nova Bucureşti s-au prezentat doi domni procurori de la DNA - Serviciul Ploieşti, solicitând o serie de documente contractuale, pe care conducerea instituţiei le va pune la dispoziţie în toată transparenţa posibilă. Nu cunoaştem motivul pentru care s-au interesat de aceste documente. Documentele solicitate sunt pentru perioada 2008 - 2015. Sunt contracte comerciale cu subantreprenori de-ai noştri", a afirmat Epsică Chiru la sediul Apa Nova.

El a subliniat că reprezentanţii Apa Nova nu au fost anunţaţi în legătură cu vreo audiere şi nu au fac verificări în birouri.

"Apa Nova Bucureşti are contract cu Primăria Municipiului Bucureşti pentru serviciile de apă şi canalizare, contract care este publicat inclusiv pe site-ul primăriei şi este accesibil pentru oricine doreşte să cunoască conţinutul acestuia", a adăugat Epsică Chiru.

(A.C.)

--------------------

Actualizare 09:46 Procurorii ridică documente şi de la Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 din Bucureşti

Procurorii DNA mai ridicau documente şi de la Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 din Bucureşti în acelaşi dosar de corupţie în care ridicau acte de la Apa Nova, potrivit surselor judiciare.

Conform Digi24, sunt vizate fapte de corupţie care ar fi fost comise în ultimii şapte ani iar fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, a fost citat să se prezinte la DNA Ploieşti.

(A.C.)

----------------

Procurorii DNA Ploieşti ridicau în această dimineaţă documente de la sediul central Apa Nova într-un dosar de corupţie, ne-au confirmat surse judiciare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...şi dosarele pică pe capul primarului precum pic?tura chinezească.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb