Berlinul îndeamnă Londra să dea dovadă de "simţ al realităţii" în vederea încheierii unui acord post-Brexit

J.P.
Internaţional / 6 august 2020

Berlinul îndeamnă Londra să dea dovadă de "simţ al realităţii" în vederea încheierii unui acord post-Brexit

Un oficial de rang înalt din cadrul diplomaţiei germane îndeamnă Regatul Unit să dea dovadă de "mai mult simţ al realităţii şi de pragmatism" în negocierile - aflate în prezent în pană - în vederea încheierii unui acord cu privire la viitoarea relaţie cu UE după Brexit, într-un interviu acordat AFP.

Adjunctul ministrului însărcinat cu Afaceri Europene Michael Roth deplânge, în acest interviu, realizat marţi prin videoconferinţă la Berlin, faptul că Guvernul lui Boris Johnson "pare să nu fie interesat să discute mai mult probleme de securitate şi politică extrenă" cu UE, a cărei preşedinţie semestrială a fost preluată de Germania la 1 iulie.

"Sunt dezamăgit de faptul că Londra se îndepărtează tot mai mult de la Declaraţia Politică asupra căreia ne-am pus de acord ca bază a negocierilor", deplânge acest social-democrat însărcinat cu probleme europene din 2013 la Ministerul de Externe.

"Mi-aş dori din partea responsabililor de la Londra mai mult simţ al realităţii şi pragmatism", critică el.

După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, cele două părţi au angajat negocieri în vederea definirii cadrului noii lor relaţii şi încheierii unuiacord de liber-schimb la finalul perioadei de tranziţie, care se încheie la 31 decembrie.

Însă negocierile trenează, din cauza refuzului Guvernului Johnson de a se angaja cu privire la condiţiile unei concurenţe loiale şi unui acord echilibrat privind pescuitul.

În privinţa politicii de securitate, el apreciază că "în lumea post-coronavirus, care va fi fără îndoială inconfortabilă la nivel geopolitic, este cu atât mai important să ai parteneri demni de încredere".

"Dar este adevărat că trebuie să existe doi pentru a dansa tango. În prezent, dansăm mai ales pe loc", constată el.

Boris Johnson şi-a dezamăgit deja partenerii europeni prin faptul că a refuzat - contrar angajamentului din Declaraţia Politică ce pecetluieşte divorţul între regat şi UE - să "instituţionalizeze" viitoare relaţii în domeniul securităţii cu UE.

Regatul Unit - aflat în plină redefinire a politicii sale externe pe trma conceputului drag "Brexiter"-ilor de "Global Britain" (Marea Britanie mondială) - a anunţat deja că, în afara angajamentului său în NATO, va coopera strâns cu UE în dosare ca Iran sau Libia.

Negocierile post-Brexit sunt unul dintre dosarele mari cu care Germania se confruntă în preşedinţia sa, marcată de criza economică fără precedent cauzată de pandemia covid-19.

Alte dosare sunt legarea alocării finanţărilor europene de respectarea principiilor democratice, negocierile cu Parlamentul European (PE) în vederea adoptării bugetului plurianual al UE, modificările climatice sau o politică a migraţiei "solidară şi umanitară", enumeră Michael Roth.

El spune că contează mai mult ca niciodată pe susţinerea Franţei, în contextul în care motorul franco-german a fost reactivat recent. prin iniţiativa lui Emmanuel Macron şi a Angelei Merkel cu privire la un plan de relansare economică a UE, care a servit ca bază a pachetului în valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat în iulie de către şefii de stat şi de guverne ai Celor 27.

Cancelarul a acceptat pentru prima oară datoriicomune în UE, cu scopul de a ajuta mai ales ţările cele mai afectate de criza covid-19 ca Italia şi Spania.

"Motorul franco-german a funcţionat mereu, chiar dacă trebuie să recunoaştem că a tuşit uneori", apreciază Roth. În prezent este vorba despre o accelerare a vitezei, apreciază el, şi despre "a lua cu noi alte ţări europene (...), pentru că Europa este, înainte de toate un joc de echipă".

În această privinţă, el a salutat nominalizarea unui nou omolog la Paris, Clement Beaune, un fost consilier al şefului statului francez şi de-acum însărcinat cu Afaceri Europene.

"Suntem amândoi plini de pasiune pentru Europa, omanei cu convingeri", dă el asigurări, iar "asta creează legături".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb