Trustul media german "Bertelsmann" AG trebuie să plăteas-că daune de 234,3 milioane de euro, informează Reuters. Un judecător din California a dat acest verdict, la sfîrşitul săp-tămînii trecute, după formularea sentinţei din 11 decembrie 2003 de către juriul care a analizat acest litigiu. Cîştig de cauză au avut Jan Henric Buettner şi Andreas von Blottnitz, foşti directori executivi, care susţin că li s-a promis o participaţie la societatea mixtă formată cu "America Online", în 1994.
În acelaşi timp, însă, judecătorul James Brown l-a exonerat pe fostul preşedinte şi director executiv, Thomas Middelhoff, de răspunderea personală imputată în acest caz. El a considerat că decizia juriului - prin care acesta ar fi trebuit să plătească daune de 32 de milioa-ne de euro - a fost greşită.
Cei doi foşti directori executivi ai companiei au dat în judecată "Bertelsmann" în urmă cu trei ani, cerînd "o parte dreaptă" din cele 6,75 de miliarde de dolari pe care trustul le-a primit pentru vînzarea participaţiei de 50% din capitalul companiei de servicii Internet AOL Europe. Buettner şi Blottnitz au susţinut, în cadrul procesului început în septembrie 2003, că "Bertelsmann" le-a promis o parte din acţiunile AOL Europe, la momentul formării societăţii mixte, în 1994.
Unul dintre avocaţii companiei "Bertelsmann", Anthony Murray, a argumentat că acest caz se bazează pe o înţelegere greşită, susţinînd că celor doi directori nu li s-a promis "un pachet de acţiuni", ci o anumită formă de participare la această afacere. Avocaţii grupului "Bertelsmann" au argumentat că daunele nu trebuie să fie mai mari de 20 de milioane de euro, în timp ce reclamanţii au susţinut la un moment dat că juriul ar putea decide asupra unei sume de 836 de milioane de euro.
Hotărîrea judecătorului James Brown pune capăt unei dis-pute legate de daunele care se cuvin reclamanţilor. Avocatul Anthony Murray a anunţat că intenţionează să înainteze o moţiune prin care să ceară judecătorului să neglijeze verdictul juraţilor şi să ia o hotărîre favorabilă companiei sau să decidă organizarea unui nou proces. Dacă această iniţiativă va eşua, compania germană va face apel.