BET atinge un nou maxim de la criza din 2007-2008

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2021

BET atinge un nou maxim de la criza din 2007-2008

Indicele a recuperat complet căderea provocată de şocul Covid-19

Marcel Murgoci, Estinvest: "Evoluţia din acest an a indicelui apare într-un climat de optimism în pieţe, alimentat în primul rând de demararea campaniilor de vaccinare"

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a atins un nou maxim post criza economică globală din 2007-2008 după ce, în şedinţa de ieri, coşul de acţiuni a doborât recordul anului trecut, de aproape 10.220 de puncte, încheind ziua la 10.272 de puncte, echivalentul unui avans de 4,7% de la începutul anului.

Este borna ce marchează recuperarea integrală a căderii din perioada februarie-martie a anului trecut, declanşată de valul de vânzări în panică apărut pe fondul răspândirii rapide a epidemiei de Covid-19 în întreaga lume, ce a adus asupra burselor perspectiva unei recesiuni globale majore. Ulterior, în ton cu evoluţiile din pieţele externe, puternic influenţate de stimulii fiscali şi monetari fără precedent la care au apelat autorităţile din Statele Unite şi Europa pentru a susţine economiile, BET a dezvoltat un trend ascendent ca la carte, astfel încât a încheiat anul cu doar 1,72% sub nivelul de debut în 2020.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, apreciează că evoluţia din acest an a indicelui apare într-un climat de optimism în pieţe, alimentat în primul rând de faptul că, încă de la sfârşitul lunii trecute, în Europa şi Statele Unite au fost demarate campanii de vaccinare a populaţiei.

"Astfel, se aşteaptă ca odată ce aceste campanii vor începe să dea roade, se vor redeschide economiile iar lucrurile vor reveni treptat la situaţia anterioară declanşării pandemiei", spune brokerul de la Estinvest.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, în acest an, indicele pan-european Stoxx 600 are o creştere de circa 2,6%, DAX30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,8%, iar peste Atlantic, de la debutul lui 2020 şi până în data de 12 ianuarie, indicele S&P500 avea un avans de 1,2%.

"Apoi există şi lucruri specifice pieţei noastre, de pildă apropierea sezonului de raportări financiare preliminare pentru anul trecut. Sunt anumite aşteptări legate de distribuţia de dividende, în primul rând la societăţile deţinute majoritar de stat care ar putea să dea dividende mari (n.r. din punctul de vedere al randamentului)", a adăugat Marcel Murgoci.

De altfel, dividendele cu randamente ridicate în comparaţie cu cele oferite în ansamblu de companii din pieţe dezvoltate sau chiar de emitenţi listaţi la burse din regiunea noastră sunt o caracteristică a Bursei de Valori Bucureşti, iar indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de companiile din BET, a încheiat şedinţa de ieri la 17,294,46 puncte, un nou maxim istoric.

Legat de acţiunile care au ieşit în evidenţă în acest an şi care au susţinut depăşirea de către BET a maximului din 2020, Marcel Murgoci a remarcat: "Săptămâna trecută, capul de afiş a fost ţinut de evoluţia titlurilor Fondul Proprietatea care, alături de cea a acţiunilor OMV Petrom - emitenţi cu ponderi mari în BET - au reprezentat motoarele creşterii indicelui. Iar în această săptămână, indicele a fost susţinut de evoluţiile acţiunilor companiilor energetice, în primul rând Romgaz, dar şi Transgaz, iar astăzi (n.r. ieri) s-au mai remarcat titlurile Electrica, Nuclearelectrica sau Banca Transilvania".

Sunt, într-adevă, evoluţii ieşite din comun, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până în prezent, acţiunile OMV Petrom şi Romgaz au creşteri de 9,7%, respectiv 9,2%, iar în cazul Transgaz aprecierea este de 7%.

"Privind în ansamblu, cred că sunt mişcări care atestă că în piaţă există un climat pozitiv, care se reflectă în trendul ascendent pe care se află în continuare indicele BET", a conchis directorul de la Estinvest.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. In cateva sapt e la maxim istoric ;)

    1. si la toamna le luam la -25%

      :)

      shh! ...nu speria boboceii !  

      suntem fix, dar FIX! intr-o fereastra speciala de timp! :) aia care face top-ul :)  

      sh! nu speria prada, ca fuge !  

      eu am tot zis ceva de ianuarie 2021 :)

      sa fie, sa fie la maxim istoric! :))

      ii urez succes!  

      p.s. oare gandeste cineva care e impactul asupra pietei de capital locale ca proxy pentru piata americana de capital faptul ca in USA democratii controleaza tot ce pot controla? ai idee de apetenta lor pentru taxe pe capital investit , nu ? Si stii ce efect au taxele sau chiar supra-taxele pe capital, nu ? :)  

      Boierie, tata! :)

      Dar intre timp e ok, facem noi si noi maxime! :) E de bineee! :)  

      Atat timp cat dobanzile in lume sunt unde sunt nu prea au unde sa se duca capitalurile. Chiar si cu profituri in scadere ...

      Vali, vezi ca aplici metode de analiza tehnica pe Rusia, pe coronavirus si le faci praf.

      Daca insa vorbim despre analiza tehnica pe piata de capital, da, seamana ca un top, miroase ca un top. Aici nu te mai contrazic. 

      Insa, trebuie sa avem privirea de ansamblu. Structural, piata s-a schimbat in ultimii zece ani. Nu mai este piata din ultimul secol in care s-a creionat analiza tehnica. Aceea era piata "active investing" adica piata expertilor care analizau metrici, P/E, P/S, DCF si alte econometrii si cand exista majoritate intr-un sens sau in altul, actiunile urmau acele analize. 

      In ultimii ani au aparut doi actori foarte importanti care se prea poate sa fi schimbat radical structura pietii. Au aparut bancile centrale si passive investing (adica prostimea care isi pune 401K sau cosul de economii in fonduri index). 

      Ei bine, toata desteptaciunea pietelor de capital se astepta la o revizitare a punctului minim din martie/aprilie.... dar nu a mai fost asa. De ce? A intervenit prostimea. Retailul. Pe langa banca centrala. Acesti doi actori nu se uita la Elliott Waves, nu se uita la cap si umeri sau fund si crace. 

      Poate exista o corectie, dar, crede-ma, cum scade 10-15%, va interveni retailul, prostimea, cu toti banii din pusculita sa cumpere. Ei vor cumpara fara sa astepte semnale de la oamenii destepti, cu facultati in economie, econometrie, cu doctorate in analiza tehnica.

      Suntem in alt tip de piata. Ca este finalul? Pai unul este destul de clar. Atunci cand lumea, populatia, in loc sa consume, va prefera sa puna 30% din salariu in index funds si apoi sa se limiteze la distractii frugale, gatit in casa, excursii cu cortul sau schimbat telefon/masina doar la 6-7 ani, nu la 2 ani, atunci economia globala se va vedea intr-un moment de tipul coiotului care alearga si descopera ca nu mai are pamant sub picioare. Dar s-ar putea sa fim departe de acel moment. 

      Aaaaam inteles. :)

      This time is different. :) 

      Bine coane.  

      Vorbim dupa ce face topu' al mare. Ala macrociclic. :D Nu zic cand ca e secret :D .

      Dar pari un tip istet, e probabil sa stii la ce ma refer.  

      da, e corect ce zici.

      dar cand se va intra intr-o piata bear pe bursele lumii in conditii de dobanzi de referinta de 0 sau sub 0 ....cine ce va mai zice atunci?  

      ca acum ne aflam in ape tulburi total... nu mai suntem in apele lui J.M.Keynes sau ale altor tulburati economici ("tulburei la cap" cum le zic eu).  

      atunci o decizie economica (hahahah!) va fi sa iti iei banii, sa ii pui pe scaun si sa stai cu fundul pe ei :D ... dar stai! si cash-ul va fi eliminat la un moment dat (vezi exercitiile din tarile nord-europene).  

      Si atunci?

      Ce mai faci? :)  

      Un indiciu care arata ca actiunile sunt subevaluaate e situatia in care randamentele dividendelor actiunilor din SP500 sunt mai mici decat yield-ul titlurilor de stat americane pe 10 ani. Nu suntem in situatia asta. Eu nu spun ca nu se poate intra im bear market ci doar ca acum suntem intr-un trend ascendent care nu stiu cand se va opri. Si nici nu trebuie sa stiu, ci sa fiu pregatit pentru orice situatie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb