BET - tot mai aproape de recordul din iulie 2007

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2021

BET - tot mai aproape de recordul din iulie 2007

Craig Fehr, Edward Jones Invest­ments: "Ne aşteptăm la scăderi periodice ale pieţelor de acţiuni, dar istoria arată că trendurile ascendente solide şi de durată au retrageri frecvente"

Beneficiind de un context pozitiv în pieţele internaţionale de acţiuni, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost propulsat săptămâ­na trecută la un nou maxim al ultimilor aproape paisprezece ani, de 10.742,75 puncte, cu doar 0,7% sub recordul istoric de 10.813,59 puncte, din 24 iulie 2007.

Astfel, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre a depăşit pentru moment etapa corectivă în care intrase luna trecută, continuându-şi trendul ascendent demarat în primăvara anului trecut, după căderea severă cauzată de şocul Covid-19.

Maxime istorice pentru indicii din SUA, după semnarea de către Biden a noului pachet de susţinere economică

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor săptămânal: "BET a înregistrat un avans de 2,31% la nivel de săptămână, indicele aflându-se la o dis­tanţă de mai mică de 100 de punc­te faţă de maximul istoric. În plan internaţional, bursele au înregistrat maxime ale ultimului an.

Creşterea a fost determinată de votarea stimulului economic în valoare de aproape două trilioane de dolari de către Statele Unite cât şi de continuarea campaniei de vacci­nare împotriva Covid".

În Europa, indicele Stoxx 600 a urcat cu 3,52%, săptămâna trecută, în timp ce indicele FTSE 100, al pieţei londoneze, s-a apreciat cu 1,97%, iar DAX 30 al bursei din Frankfurt a avut un avans de 4,18%, într-o săptămână în care cel mai important coş de acţiuni din Germania a atins un nou maxim istoric.

Peste Atlantic, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 4,07%, fiind pentru cea de-a patra săptămână la rând când performanţa sa o depăşeşte pe cea a indicelui Nasdaq Composite, care a urcat cu 3,09%, situaţie ce nu a mai apărut din aprilie-mai 2016, conform CNBC.

S&P 500 s-a apreciat cu 2,64% şi, alături de Dow Jones, a încheiat săptămâna la un nou maxim istoric.

Joi, Joe Biden a semnat pachetul de 1,9 trilioane de dolari pentru susţinerea economiei SUA ce include ajutoare financiare pentru populaţie, fonduri pentru combaterea virusului sau pentru afacerile mici afectate de Covid. În plus, preşedintele Statelor Unite a anunţat că până la 1 mai toate persoanele adulte vor fi eligibile pentru vaccin, astfel încât economia pare gata de o revenire puternică în 2021, conform CNBC. Vineri, randamentele titlurilor de stat pe zece ani au atins un maxim de 1,642%, cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut. Conform analiştilor, creşterea randamentelor arată aştepările de recuperare a economiei, dar şi perspectivele de creştere a inflaţiei.

Creşteri de peste 2% pentru BET-XT şi BETPlus

În acest context general şi cu un aport substanţial din partea acţiunilor TeraPlast, la Bucureşti, indicele BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 2,14%, la 957,72 de puncte, săptămâna trecută, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 2,38%, la 1.605,94 de puncte.

Aprecierile preţurilor acţiunilor au fost însoţite şi de rulaje în creştere. Săptămâna trecută, valoarea transferurilor realizate la BVB s-a ridicat la 327,76 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, semnificativ peste valoarea întregistrată în ultimele patru săptămâni, acţiunile Banca Transilvania şi TeraPlast consemnând cele mai mari schimburi.

Ascensiune puternică pentru TeraPlast, după anunţul privind dividendul special cu randament de peste 20%

Catapultate de perspectiva unui dividend special cu randament brut de peste 20%, acţiunile TeraPlast au avut un salt săptămânal de 22,68%, până la 0,66 lei, de departe cea mai bună evoluţie din BET. Pe lângă dividendele propuse a fi distribuite din profitul primului trimestru, ce va include suma încasată de TeraPlast pentru divizia de produse de oţel, se intenţionează şi operarea unei majorări de capital ce implică distribuirea unei acţiuni gratuite la patru deţinute. Anunţul a venit în data de 9 martie, zi în care preţul acţiunii TRP s-a apreciat cu 21,9%, la 0,668 lei (nou maxim istoric în termeni de preţuri ajustate), pe fondul unor schimburi de 34,78 milioane de titluri, cel mai mare volum de la listarea companiei, din 2008.

Conducerea TeraPlast încă nu a convocat acţionarii pentru aprobarea distribuirii de bani şi acţiuni şi acţiuni gratuite.

Într-o săptămână în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 2,4%, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 3,93%, la 15,34 lei, preponderent pe fondul unui volum zilnic peste media anului, în timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 2,39%, la 2,36 lei. Instituţia de credit din Cluj, ce a demarat în data de 10 martie un program de răscumpărare de acţiuni, nu şi-a anunţat încă propunerea de distribuire a profitului realizat anul trecut.

Romgaz - avans de 3,7% în aşteptarea propunerii de dividend

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 3,77% săptămâna trecută, la 33 de lei, maximul de la căderea provocată de şocul Covid-19. Producătorul de gaze naturale deţinut în proporţie de 70% de stat şi care a raportat profit în creştere faţă de 2019, după rezultate foarte bune în trimestrul al patrulea, este unul dintre emitenţii care în anii trecut a fost foarte generos cu distribuţia de dividende, îndeosebi la cererea acţionarului majoritar. Compania încă nu şi-a anunţat propunerea de repartizare a profitului din 2020, iar în ultimul raport de analiză al Prime Transaction se estimează un dividend de 2,2787 lei, ceea ce la ultima cotaţie a acţiunii SNG de vineri oferă un randament brut de 6,9%.

Susţinute parţial de achiziţiile realizate în cadrul celui de-al douăsprezecelea program de răscumpărare, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 2,83% săptămâna trecută, la 1,635 lei. Chiar dacă a încheiat anul trecut cu pierdere, fondul a propus distribuirea unui dividend special de 0,072 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de 4,4% faţă de ultumul preţ al acţiunii de vineri.

Într-o săptămână în care cotaţia ţiţeiului Brent nu avut variaţii semnificative, acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 2%, la 0,4055 lei, Compania a propus alocarea unui dividend de 0,031 lei/acţiune (inclusiv din rezerve), ceea ce faţă de preţul acţiunii SNP de vineri oferă un randament brut de 7,6%.

La polul opus, acţiunile Digi Communications (DIGI) care s-au înscris de luna trecută pe o tendinţă descendentă, au coborât săptămâna trecută cu 3,46%, la 33,5 lei, cea mai mare scădere din BET. În categoria acţiunilor cu un declin mai mare de 1% se găsesc şi titlurile Alro Slatina (ALR), a căror cotaţie a scăzut cu 1,52%, în săptămâna recent încheiată, până la 2,59 lei.

SIF-urile au avut osciaţii relativ reduse de preţ, cu excepţia acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) care au urcat cu 6,42%, la 1,045 lei. Avansul este dat de creşterea de vineri, de 9,54%, pe un volum peste media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce arată că probabil la cumpărarea s-au aflat fonduri de investiţii.

Din eşalonul secund al Pieţei Principale ies puternic în evidenţă acţiunile BRK Financial Group (BRK), care s-au apreciat cu 50,8%, până la 0,282 lei, săptămâna trecută. Titlurile intermediarului din Cluj au dezvoltat de la jumătatea lunii trecute o mişcare ascendentă parabolică, cu volume în creştere, pe parcursul cărei au rămas uneori fără cotaţii la vânzare. Evoluţia apare într-un context în care societatea este unul dintre cei mai activi intermediari în zona plasamentelor private urmate de listări în piaţa AeRO, iar la jumătatea lunii februarie a încheiat o astfel de operaţiune pentru Firebyte Games, dezvoltator de jocuri pe care-l deţinea în proporţie de 71% la finele lunii septembrie a anului trecut. În data de 9 martie BRK a început să presteze servicii de market-maker pentru Petrom.

Efervescenţă în piaţa AeRO

Efervescenţa din piaţa AeRO ce se manifestă de la începutul anului a continuat şi săptămâna trecută, într-un context marcat de propunerile de repartizare a profitului pentru 2020 pe care au început să le publice emitenţii.

Acţiunile iHunt (HUNT) au urcat cu 29,49%, la 7,64 lei, producătorul de telefoane mobile şi gadget-uri urmând ca din profitul anului trecut, care a fost mai mare decât profiturile cumulate în cei cinci ani anteriori, să acorde patru acţiuni gratuite la una deţinută, într-o operaţiunea de majorare de capital.

Titlurile Safetech Innovations (SAFE) s-au apreciat cu 12,22%, la 41,3 lei, în condiţiile în care furnizorul de soluţii de securitate cibernetică şi-a anunţat intenţia să acorde tot patru acţiuni gratuite la una deţinută plus dividende.

Acţiunile Agroland Business System (AG) au crescut cu 18,81%, până la 24 lei, în timp ce titlurile Norofert (NRF) s-au apreciat cu 10,17%, la 26 lei, cele două companii urmând să-şi prezinte propunerea de repartizare a rezultatului obţinut anul trecut.

De menţionat că, spre deosebire de companiile de tip blue-chip din BET, rulajul emitenţilor de pe AeRO este mai redus, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Întrăm în a doua parte a lunii martie şi tot mai multe companii îşi vor publica convocatoarele adunărilor de bilaţ cu propunerile de repartizare a profitului anului trecut. Astfel, dividendele şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli alături de anunţurile privind direcţiile de dezvoltare ale companiilor sunt printre elementele interne de natură să imprime direcţia cotaţiilor de la BVB până în iunie-iulie când, de obicei, încep să apară datele ex-dividend.

În plan extern, pe fondul stimulilor şi a mediului general cu dobânzi scăzute se estimează recuperări economice puternice, atât pentru Statele Unite cât şi pentru ţările din Europa.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, consideră că evoluţia economiei SUA, pentru care vede expansiune şi după 2021, ce se va reflecta în creşterea câştigurilor companiilor, reprezintă o fundaţie solidă pentru continuarea aprecierii acţiunilor din Statele Unite.

"Chiar dacă politicile favorabile sunt un pilon al perspectivei fundamentale pozitive, în opinia noastră drumul va fi agitat. Stimulul fiscal va da anxietate în pieţe privind o inflaţie mai mare, creşterea ratelor de dobândă şi un ajutor mai redus din partea Rezervei Federale. Ne aşteptăm ca anxietatea să se reflecte în scăderi periodice ale pieţelor de acţiuni, dar istoria arată că până şi pieţele ascendente solide şi de durată au retrageri frecvente", a notat analistul în ultimul său editorial.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu BET!!!

    Mai bine spus INFUZIILE GOV duc tot mai aproape de vechiul record! 

    Cu se face ca exact din "caz de forta majora" a sarit procentual si indicele? 

    Care sa fim seriosi avem 17.000 mii de investitori pe bursa la o populatie teritoriala sa zicem / sa rotunjim negativ 18.milioane = 0,094% sau la 19,5 milioane = 0,087%. 

    In bursa din Romania se FURA mai mult decat se PRODUCE. 

    Productivitatea si CAPITALUL REAL NET al 18-19 milioane de oameni in economie... nu reflecta BURSA! 

    De ce? 

    Nu stim! 

    Din cauza evaziunii si ocolirii profiturilor nete pe rute ocolitoare din sistem! 

    Numai comapniile statului au generat exponential de mult CAPITAL NET in societate... si nu se vede in termeni reali INCA pe BURSA. 

    Pentru ce se fora CAPITALUL NET FORMAT pe rute ocolitoare din sistem, pin contracte paguboaze, evaziune, coruptie, etc.... 

    Cei 17.000 mii de investitori (individuali-institutionali) trebuiau sa aibe randamente reale in raport real cu piata de minim 3X fata de netul nominal circulat in piata (exponentialitatea banilor circulati in piata - bancnote devalorizate ce se invart in exponentialitate in piata). 

    Alt argument ce deomnstreaza echivo ca se FURA LEGAL din sistem: 

    Intotdeauna cand GDP ul real creste 1-2-3 etc... FORMAREA de CAPITAL NET este de X2 X3 minim NET. 

    Sunt legi simple economice! 

    Sunt grafice ISTORICE pe mai multe TARI! 

    La noi este o problema Serioasa cu furtul LEGAL a formarii de capital net din sistem. 

    STATUL ROMAN (institutiile - cei ce conduc aceste institutii) delapideaza, fura, falsifica, inseala.... cu buna stiinta POPORUL si ECONOMIA REALA...  

    Prin contracte paguboase, formari de colaborari paguboase, etc... legi - forme contractuale ce favorizeaza FURTULlegal din institutiile statului. 

    cine doreste sa ma contrazica sa arunce o privire la indivizi si institutii ce au CHELTUIT CAPITALUL NET format e achizitii de PASIVE in detrimentul SOCIETATII ce a CONSTRUIT - Format Capitalul net ciclic. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Si intaresc argumentul cu situatiile destul de clare din Trezoreriile de Sector / Orase /Regionale ... banii multi furati din sistem pe forme contractuale paguboase / neonorate / false... etc.

      Avem PRIMARI si PArlamentari ce au ridicat AVERI in piata reala directionant banii / avutia /capitalul net al ecoietatii pe care o reprezenta. 

      Avem dovezi din satelit cu MIILE si zeciele de MIII ... ISTORIC, CICLIC... cu furturile de CAPITAL NET.... 

      Avemn Primari ce au devenit milionari pe furtul capitalului net din sistemul de stat! 

      Doar pe sectorul 5 avem mii de furaciuni.. si 2 fosti primiari ce au dat cu ciordeala si acum detin averi in active IMOBILIARE! 

      Altul care mai vroia sa o bubuie si cu un proiect de 2 miliarde chipurile de la Banca Mondiala dar intre timp au bubuit 100 de milioane de euro din trezrerie! 

      Urmand ca populatia sa plateasca in viitor mai mult in taxe si utilitati ca sa acopere deficitul de cont real al capitalului net tocmai CIORDIT tot din sistem + daca au existat si forme de CREDIT ciordeala in avans peste avutia neta a populatiei ce detineau in trezorerii etc taxe si impozite. 

      Se fura cu pixul mai mult decat se produce cu carca de natie, iar can se produce cu carca se fura iar cu pixul! 

      Asta este Romania si ne ocupa tot timpul! 

      PS: tot ce am scris mai sus este o FICTIUNE va rog sa tratati cele scrise ca pe o FICTIUNE si nu ADEVAR. 

      Va multumesc de intelegere. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Sa nu urmeze un deceniu PIERDUT in termeni reali pe BURSA!

    Stim ca aceste cicluri de "Decenii pierdute" se repeta atat pe bursa cat si in economia reala! 

    Asta nu inseamna ca sa nu cumperi / investesti... doar ca trebuie sa rezisti o perioada mai lunga de timp prin valea plangerii. 

    In aceata vale te vor ataca periodic, cu levier, institutiile statului ca sa manance putin cate putin din capitalul cenerat si sa il recircule iar. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb