"BHP Billiton" a închis cea mai mare mină de cupru din lume

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2006

BHP Billiton Australia a închis, la finele săptămâ-nii trecute, cea mai mare mină de cupru din lume, situată în Chile, ca urmare a faptului că lucrătorii acesteia, aflaţi în grevă, au blocat toate drumurile din zona respectivă, reducând livrările într-un moment în care creşte cererea în materie. Drept urmare, compania a suspendat negocierile cu sindicaliştii.

Producţia minei din Chile - Escondida, care în 2005 a realizat 8,5% din cantitatea totală de minereu de cupru obţinută la nivel global, a scăzut deja la 40% din capacitatea normală în urma grevei de 12 zile organizată de cei 2.052 de lucrători. Analiştii sunt de părere că, în perioada următoare, producţia minei va scădea la zero.

"BHP Billiton", cea mai mare companie minieră din lume, va acţiona în judecată sindicaliştii pentru că au blocat toate drumurile, potrivit afirmaţiilor făcute de Emma Meade, purtătorul de cuvânt al BHP.

În acest an, preţul cuprului, utilizat în producţia de cabluri şi conducte, a urcat cu 70%, pe piaţa din Londra, din cauza grevelor din domeniu, care au generat întreruperi ale livrărilor.

"Închiderea minei Escondida, pe orice perioadă de timp, va avea un impact major asupra aprovizionării cu cupru la nivel global, respectiv asupra preţurilor", consideră Neil Boyd-Clark, administrator de active la "ABN Amro Asset Management" Ltd. din Sydney. Acesta subliniază că, totuşi, este foarte posibil ca orice scădere a profitului BHP la mina Escondida să poată fi compensată de câştigurile obţinute în alt loc, datorită preţurilor mari de pe piaţa materiilor prime.

Oprirea producţiei costă compania, în medie, 16 milioane de dolari pe zi (pierderi din profit). Emma Meade afirmă că "BHP Billiton" va redeschide mina şi va relua negocierile doar atunci când conducerea va fi sigură că nu va fi pusă în pericol sănătatea şi siguranţa angajaţilor, precum şi integritatea operaţiunilor.

Sindicaliştii de la mina Escondida au făcut presiuni asupra conducerii săptămâna trecută, în vederea majorării salariilor, însă fără succes. Sindicaliştii şi-au redus pretenţiile, solicitând o creştere salarială de 10% peste inflaţie, faţă de 13% - cât cereau anterior. Aceştia vor, în plus, un bonus de 16 milioane de pesos (30.086 de dolari) per lucrător.

Conducerea BHP a oferit o creştere salarială de 3% peste inflaţie şi un bonus de 8,5 milioa-ne de pesos. Menţionăm că, în luna iulie, inflaţia din Chile a fost de 3,8%.

La data de 8 august, oficialii "BHP Billiton" anunţau că ar putea stopa livrările de concentrat de cupru către clienţii din Asia şi Europa, din cauza grevei.

"BHP Billiton" deţine 57,5% din mina Escondida. O cotă de 30% este controlată de "Rio Tinto Grup", 10% - de "Mitsubishi" Corp, iar restul aparţine International Finance Corp (IFC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb