Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a reprogramat o întâlnire cu şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi va lipsi de la alte evenimente publice pe care le va avea pentru luni, pentru a fi supus unei proceduri de tratament stomatologic, a anunţat Casa Albă, potrivit news.ro.
Este vorba de o a două procedură de tratament de canal în tot atâtea zile, a precizat Casa Albă.
Joe Biden a acuzat duminică dureri dentare, ceea ce a determinat o examinare cu raze X şi un tratament de canal efectuat de o echipă de la Centrul medical militar naţional Walter Reed, potrivit unei scrisori a medicului său, care a fost distribuită presei.
"Preşedintele a tolerat bine procedura", a scris medicul, Kevin O'Connor, despre tratament. "Nu au existat complicaţii", a precizat el.
După ce luni preşedintele a avut în continuare dureri, despre care O'Connor spune că erau de aşteptat, echipa medicală a decis să "finalizeze tratamentul de canal al preşedintelui astăzi (luni - n.r.)", la Casa Albă.
Cum nu este cazul ca preşedintele Biden să fie sub anestezie totală în timpul procedurii, nu va fi nevoie să îşi transfere prerogativele vicepreşedintei Kamala Harris, aşa cum cere cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei SUA, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Însă întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum şi o recepţie pentru personalul diplomatic au fost reprogramate pentru marţi.
Pe de altă parte, la un eveniment de celebrare a sportivilor universitari a participat vicepreşedinta Harris, care nu a menţionat nimic despre absenţa lui Biden.
Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cea mai în vârstă persoană care a ocupat funcţia de preşedinte al SUA şi atât vârsta sa, cât şi starea sa de sănătate au fost în atenţia alegătorilor, în contextul în care intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat de patru ani la alegerile din 2024.
Întâlnirea cu Stoltenberg este importantă în măsura în care NATO, unde SUA reprezintă vocea principală, caută un succesor pentru secretarul general al NATO, al cărui mandat, deja prelungit, se apropie de sfârşit, în plin război al Rusiei în Ucraina. Biden nu şi-a făcut cunoscută încă o opţiune, potrivit unei persoane familiare cu această chestiune, în condiţiile în care în Europa se profilează mai multe candidaturi. Stoltenberg urmează să se retragă la sfârşitul lunii septembrie, după nouă ani în funcţie.Orice nou lider al NATO trebuie să găsească un echilibru între păstrarea unităţii membrilor în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi orice evoluţie care ar atrage blocul militar occidental într-un război cu Rusia.
Secretarii generali ai NATO sunt numiţi, în general, prin intermediul unui proces orientat spre consens, care implică toţi cei 31 de membri, dar Statele Unite exercită o influenţă covârşitoare în toate deciziile Alianţei şi de aceea se acordă o atenţie deosebită opiniilor lui Biden. Liderii NATO vor să ajungă la o decizie până la summitul din iulie de la Vilnius.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2023, 21:41)
Ce deceptie,
se amana intilnirea de grad zero