Un scandal izbucnit în urmă cu doi ani şi care părea să strice multe relaţii la nivel internaţional s-a încheiat brusc, fără nicio consecinţă... din lipsă de probe. Parchetul federal german a anunţat, la finele săptămânii trecute, clasarea, din lipsă de probe, a anchetei privind presupusa spionare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), a transmis AFP, citată de Agerpres. Finalul este convenabil pentru toate părţile şi nici nu agită mai mult decât este nevoie, în actualul context global, relaţiile dintre cele două părţi. "Acuzaţiile nu au putut fi dovedite astfel încât să poată fi susţinute în cadrul unei proceduri în instanţă", a precizat biroul procurorului general Harald Range. Serviciile germane de informaţii nu au descoperit nicio dovadă de spionaj, iar fotocopiile documentelor NSA publicate de Snowden erau ambigue, procurorii indicând că nu au reuşit să obţină niciun ordin original al NSA privind eventuala spionare a cancelarului.
În 2013, toată presa mondială a relatat pe larg faptul că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel ar fi fost interceptat de serviciile de spionaj americane. Faptul că Angela Merkel l-a sunat imediat pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere explicaţii nu a făcut decât să confirme bănuielile. La vremea respectivă ministrul german de Externe l-a convocat pe ambasadorul american pentru ca acesta să explice informaţiile legate de interceptarea telefonului mobil al Angelei Merkel. În acelaşi an, presa a dezvăluit activităţi de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE şi din ţări europene, inclusiv germani. Parlamentul European a solicitat atunci Comisiei Europene suspendarea unui acord cu Statele Unite privind transferul datelor bancare, ca reacţie la dezvăluirile privind activităţile de spionaj ale NSA. Chiar dacă nu a recunoscut interceptarea comunicaţiilor Angelei Merkel, directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI), James Clapper, a admis că preocuparea pentru cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un "principiu fundamental" pentru orice serviciu de informaţii. Faptul că oficiali SUA au dat asigurări că telefonul cancelarului Merkel "nu mai era" monitorizat nu constituie o dovadă suficientă pentru trimiterea unui dosar penal în distanţă, susţin procurorii. În ce-l priveşte, preşedintele Obama a exclus viitoare operaţiuni de spionaj avându-l ca ţintă pe cancelar, lăsând astfel să se înţeleagă că acestea au avut loc în trecut, menţionează AFP. Potrivit DPA, Parchetul din Karlsruhe a indicat însă că va continua ancheta privind alte situaţii de spionaj din partea SUA şi Marii Britanii împotriva Germaniei, reieşite din documentele făcute publice de Snowden.
Dezvăluirile făcute de fostul angajat NSA, Edward Snowden, privind spionajul împotriva Germaniei au atras, anul trecut, critici dure din partea Berlinului. Recent, presa a relatat că Serviciul german de informaţii (BND) a oferit ajutor NSA în spionarea unor oficiali şi a unor companii din Europa. Presa germană a dezvăluit că NSA a folosit anterior BND pentru a spiona oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, Ministerului francez de Externe şi preşedinţiei. Ultimele dezvăluiri sugerează interceptarea comunicaţiilor austriece de către serviciul de monitorizare al BND. Bild a anunţat, de asemenea, că NSA a încercat să spioneze numere şi adrese de e-mail ale unor angajaţi ai Companiei Europene de Apărare Aeronautică şi Spaţiu (EADS) şi Eurocopter. Un muşoroi de interese, care poate oferi surprize mari dacă este studiat prea atent!