Bilanţ cu tuşe critice la Ministerul de Interne

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2020

Bilanţ cu tuşe critice la Ministerul de Interne

Activitatea Ministerului de Interne a demonstrat, în ultimii ani, "o serie de deficienţe de ordin managerial, de coordonare şi chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situaţii precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018", a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul prezentării bilanţului ministerului de resort pentru anul 2019.

Preşedintele a precizat că instituţia trebuie să facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la acele situaţii şi să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor. Klaus Iohannis a afirmat că angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt o componentă esenţială a sistemului de securitate naţională, iar activitatea pe care aceştia o des­făşoară are un impact direct asupra vieţii şi siguranţei cetăţenilor.

El a adăugat că MAI trebuie să acţioneze în interesul cetăţeanului, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, iar obiectivul fundamental este acela ca legea să fie respectată, iar cetăţenii să se simtă în siguranţă, având încredere deplină în instituţiile care au misiunea să îi apere şi să îi protejeze.

Preşedintele Iohannis a atras atenţia cu privire la noua provocare reprezentată de răspândirea coronavirusului: "În contextul actual, al combaterii răspândirii infecţiei cu coronavirus, vă cer să vegheaţi cu responsabilitate, dar şi cu calm, la întărirea controlului la frontierele maritime, aeriene şi terestre. Traversăm o perioadă complicată la nivel global, iar cetăţenii au nevoie şi de sprijinul dumneavoastră pentru a se simţi în siguranţă. De modul în care acţionaţi depinde ca panica să nu se instaureze, iar româ­nii să simtă că sunt apăraţi şi protejaţi".

Conform raportului prezentat de ministrul interimar al Internelor, Marcel Vela, bugetul MAI pentru anul 2020 este cu 15,6% mai mare decât în 2019 şi a fost împărţit echitabil între structurile ministerului, în funcţie de priorităţi şi de misiunile specifice.

Referitor la managementul situaţiilor de urgenţă, el a subliniat că pompierii, paramedicii şi piloţii Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la o medie zilnică de 1380 de cazuri, ceea ce reprezintă un volum de muncă mare, dar şi importante resurse umane şi logistice.

Marcel Vela a adăugat: "Dacă în 2019, SMURD, IGSU şi IGAv au avut un buget care reprezenta doar 0,27% din PIB, în acest an s-a majorat la 0,32% din PIB, iar Poliţia Română a primit, în interiorul bugetului MAI, cel mai mare procent din ultimii trei ani. Facem eforturi pentru dezvoltarea componentei aeriene pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, prin mărirea flotei de elicoptere şi operaţionalizarea de noi puncte de operare aeriană în zonele montane. În plus, dorim să demarăm un program de finanţare guvernamentală, în parteneriat cu ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin autorităţile locale, care să asigure intervenţiile şi pe timp de noapte în cele mai multe zone".

Ministrul de resort a arătat că în MAI există un deficit de personal, în special în Poliţie, de 13% faţă de necesar, iar pentru corectarea acestei probleme a dispus mai multe măsuri, printre care se numără încetarea detaşărilor la alte instituţii, organizarea concursurilor de promovare în condiţii de corectitudine maximă şi folosirea pe scară largă a testelor de integritate.

"În MAI nu va mai fi loc pentru oamenii veniţi pe relaţii politice sau pe uşa din spate, profesionalizarea fiind o prioritate în programul de guvernare", a precizat Marcel Vela.

Ministrul a adăugat că i-a recompensat pe cei care şi-au făcut datoria "exemplar", cu accent pe cei din zona operativă, unde anul trecut au fost acordate 303 salarii de excelenţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De curiozitate: Garcea ce calificativ a primit; i s-a acordat salariu de excelență?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb