BILANŢ LA BURSELE AMERICANE: Preţul materiilor prime a înregistrat cea mai mare creştere lunară din ultimii 32 de ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 octombrie 2007

Cotaţiile materiilor prime au înregistrat, în septembrie, la bursele din SUA, cel mai mare câştig lunar din ultimii 32 de ani, creşteri semnificative fiind observate pe piaţa grâului, a ţiţeiului brut şi a aurului, ca reacţie la deprecierea dolarului. Un dolar mai slab îi determină pe investitori să se orienteze căre energie, cereale şi metale preţioase, ca plasamente sigure.

Indicele Reuters/Jefferies CRB, care cuprinde 19 materii prime, a crescut cu 8,1% în septembrie 2007, aceasta fiind cea mai mare ascensiune din iulie 1975 până la momentul actual. CRB a ajuns la 333,67 puncte în ultima zi a lunii septembrie, faţă de 308,76 în 31 august.

Preţul grâului a atins nivelul record luna trecută, pe fondul crizei globale, creşteri înregistrându-se şi pe piaţa porumbului şi a boabelor de soia. Cotaţia grâului cu livrare în decembrie a atins recordul de 9,5125 dolari buşelul în şedinţa bursieră de vineri, de la Chicago Board of Trade, însă a încheiat ziua cu 9,39 dolari buşelul, în creştere cu 0,6%. Preţul actual este cu 22% mai mare faţă de august, iar în ultimele 12 luni, a crescut cu pes­te 100%. Preţul porumbului a urcat cu 15% în septembrie, iar cel al boabelor de soia - cu 14%.

Totodată, cotaţia ţiţeiului brut a urcat până la nivelul maxim al tuturor timpurilor în septembrie, iar cea a aurului - la nivelul maxim al ultimilor 27 de ani. La data de 20 septembrie, cotaţia petrolului a crescut până la 83,90 dolari/ baril, cea mai mare din istorie. Preţul petrolului brut cu livrare în noiembrie a scăzut cu 1,22 dolari vineri, ajungând la 81,66 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. În septembrie, creşterea a fost de 10%.

Preţul aurului a ajuns la 752,80 dolari uncia vineri, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1980 până în prezent. Aurul cu livrare în decembrie a încheiat însă, ziua de vineri, cu un preţ de 750 de dolari uncia la divizia Comex, aparţinând Nymex, în creştere cu 1,4%. Luna trecută, cotaţia metalului preţios a sporit cu 11%. Analiştii sunt de părere că preţul aurului ar putea depăşi 1.000 de dolari uncia, dacă scad livrările de profil, iar cererea din partea investitorilor şi a bijutierilor va creşte.

Amintim că dolarul s-a depreciat faţă de alte valute importante în urma reducerii dobânzii de referinţă a băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), traderii aşteptând ca instituţia să continue cu astfel de măsuri. La data de 18 septembrie, Fed şi-a redus dobânda cu 0,50%, la 4,75%, aceasta fiind prima micşorare de după 2003.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb