Cotaţiile materiilor prime au înregistrat, în septembrie, la bursele din SUA, cel mai mare câştig lunar din ultimii 32 de ani, creşteri semnificative fiind observate pe piaţa grâului, a ţiţeiului brut şi a aurului, ca reacţie la deprecierea dolarului. Un dolar mai slab îi determină pe investitori să se orienteze căre energie, cereale şi metale preţioase, ca plasamente sigure.
Indicele Reuters/Jefferies CRB, care cuprinde 19 materii prime, a crescut cu 8,1% în septembrie 2007, aceasta fiind cea mai mare ascensiune din iulie 1975 până la momentul actual. CRB a ajuns la 333,67 puncte în ultima zi a lunii septembrie, faţă de 308,76 în 31 august.
Preţul grâului a atins nivelul record luna trecută, pe fondul crizei globale, creşteri înregistrându-se şi pe piaţa porumbului şi a boabelor de soia. Cotaţia grâului cu livrare în decembrie a atins recordul de 9,5125 dolari buşelul în şedinţa bursieră de vineri, de la Chicago Board of Trade, însă a încheiat ziua cu 9,39 dolari buşelul, în creştere cu 0,6%. Preţul actual este cu 22% mai mare faţă de august, iar în ultimele 12 luni, a crescut cu peste 100%. Preţul porumbului a urcat cu 15% în septembrie, iar cel al boabelor de soia - cu 14%.
Totodată, cotaţia ţiţeiului brut a urcat până la nivelul maxim al tuturor timpurilor în septembrie, iar cea a aurului - la nivelul maxim al ultimilor 27 de ani. La data de 20 septembrie, cotaţia petrolului a crescut până la 83,90 dolari/ baril, cea mai mare din istorie. Preţul petrolului brut cu livrare în noiembrie a scăzut cu 1,22 dolari vineri, ajungând la 81,66 dolari barilul la New York Mercantile Exchange. În septembrie, creşterea a fost de 10%.
Preţul aurului a ajuns la 752,80 dolari uncia vineri, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1980 până în prezent. Aurul cu livrare în decembrie a încheiat însă, ziua de vineri, cu un preţ de 750 de dolari uncia la divizia Comex, aparţinând Nymex, în creştere cu 1,4%. Luna trecută, cotaţia metalului preţios a sporit cu 11%. Analiştii sunt de părere că preţul aurului ar putea depăşi 1.000 de dolari uncia, dacă scad livrările de profil, iar cererea din partea investitorilor şi a bijutierilor va creşte.
Amintim că dolarul s-a depreciat faţă de alte valute importante în urma reducerii dobânzii de referinţă a băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed), traderii aşteptând ca instituţia să continue cu astfel de măsuri. La data de 18 septembrie, Fed şi-a redus dobânda cu 0,50%, la 4,75%, aceasta fiind prima micşorare de după 2003.