BILANŢ PENTRU PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2004: Fondul Oamenilor de Afaceri şi-a majorat activul net cu 23%

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2004

Activul net al Fondului Oamenilor de Afaceri (fostul Fond Mutual al Oamenilor de Afaceri), administrat de "Safi Invest", a crescut cu 23,31% în primul semestru al anului în curs, faţă de activul raportat la sfîrşitul anului 2003. Deşi în primul semestru din 2004 FOA a realizat vînzări importante de acţiuni, în special cele aparţinînd "Băncii Transilvania", valoarea portofoliului său alcătuit din asemenea titluri s-a apreciat. O contribuţie importantă au avut-o tot acţiunile "Băncii Transilvania". Dacă la sfîrşitul anului trecut acestea erau înregistrate în portofoliul fondului la valoarea de 4.646,29 lei/acţiune, la 30 iunie ele ajunseseră la 6.659,73 lei/acţiune. Tot în primul semestru al anului, FOA a participat la majorarea de capital realizată de bancă, alocînd suma de 7,8 miliarde de lei. Un alt motiv pentru care ponderea acţiunilor cotate a crescut, după cum se arată într-un raport al companiei, este acela că acţiunile societăţii de asigurări "Ardaf", aflate în posesia fondului, au fost transferate de la categoria "nelistate" la categoria "listate", o dată cu cotarea acestora pe piaţa Rasdaq.

Fondul Oamenilor de Afaceri deţine 45,18% din activ în acţiuni cotate şi 24,16% în titluri necotate. Lichidităţile reprezintă 29,61% din activ, din care depozitele bancare deţin o pondere de 26,23%. Conform raportului societăţii de administrare, fondul are un grad de risc mediu.

Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a prăbuşit în 1996. Soluţia pentru despăgubirea investitorilor FMOA a fost găsită abia în anul 1999, respectiv transformarea fondului într-unul de tip închis, urmată de schimbarea denumirii şi listarea acestuia pe Rasdaq. Măsura a fost contestată de investitori încă de atunci, în prezent ei adresîndu-se Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Ultima valoare a unui titlu FMOA cotat la sfîrşitul anului 1999 era de 27.141 lei, iar pe piaţa Rasdaq, după patru ani, preţul a ajuns la 23.000 lei/acţiune.

La momentul prăbuşirii FMOA, fondul avea 200.000 de acţionari, dintre care au mai rămas în jur de 97.000. Restul şi-au preschimbat certificatele de investitor în acţiuni "Elvila" sau bunuri acordate de societatea "Elvila", cum ar fi produse electrocasnice şi mobilă. Alţii şi-au răscumpărat o parte din bani în rate, prin intermediul "Bankcoop".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb