Bilanţ pre-electoral

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 19 decembrie 2023

Cristian Pîrvulescu

În condiţii geopolitice complicate, cu un război în Est, în Ucraina, cu o Rusie agresivă şi omniprezentă prin efectele războiului hibrid pe care îl duce de mai bine de un deceniu, iar la sfârşitul anului cu o criză majoră în Orientul Mijlociu, 2023 a fost un an al stabilităţii politice interne. Rocada guvernamentală a avut loc fără prea multe convulsii, tranziţia de la un prim- ministru la altul a fost mai degrabă cursivă, chiar dacă au existat grevele de fundal, iar mecanismul instituţional susţinut de preşedintele Iohannis a funcţionat şi a devenit chiar referinţă în Balcani.

După aproape două decenii şi jumătate de instabilitate guvernamentală cronică, conflictul dintre preşedinte şi prim ministru a trecut în surdină. Inerent coabitării, acest conflict, care se manifestase sub mandatul lui Emil Constantinescu, dar nu părea evident, apăruse plenar încă din 2005 în relaţia tensionată dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, dar s-a manifest la nivelul majorităţii abia din 1 aprilie 2007, atunci când PD a fost scos de la guvernare şi guvernul Tăriceanu II a devenit minoritar şi a funcţionat cu sprijinul parlamentar al PSD. Acest sistem a continuat până în 2021, deşi în 2019, după moţiunea de cenzură care a dus la căderea guvernului Dăncilă, a cunoscut o formă nouă, cea a coabitării cu o majoritate parlamentară ostilă, iar în 2021, cu guvernul Câţu, cea a unui interludiu parlamentarist. Dar după noiembrie 2021, odată cu instalarea guvernului Ciucă şi a inaugurării sistemului prim-ministeriatului prin rotaţie, România pare să fi intrat într-o perioadă de tranziţie. Dar tranziţie către ce fel de regi? Dincolo de faptul că preşedintelui Iohannis nu i se recunoaşte meritul de a fi inaugurat această tranziţie, iar popularitatea sa este în bernă, partidele româneşti, nu doar cele anti-sistem, USR şi AUR, dar şi cele sistem, mai ales PSD, nu par să fie interesante să asigurare continuitatea acestui mecanismului. Nimic nu garantează că acest sistem va mai funcţiona după alegerile din 2024, iar faptul că anul viitor va fi un an electoral total a influenţat deja dinamica politică în anul care se încheie. În acest context, creşterea exponenţială a extremismului de dreapta în România, în condiţiile în care niciun partid nu pare într-adevăr interesat să-l combată, şi-a pus amprenta asupra agendei politice de la noi.

Pe de o parte, partidele politice aflate la guvernare, iar aici PSD a dat totul, au fost interesante să-şi conserve electoratul, iar populismul a influenţat guvernarea. Pe de altă parte, creşterea extremismului şi a frustrării sociale, creează condiţiile ca, potenţat de calendarul electoral, acesta să transforme radical sistemul politic românesc în anul ce vine.

În acest context, PSD pare să mizeze pe o victorie totală în alegerile de anul viitor şi să obţină o revanşă istorică în faţa PNL care ar trebui să se mulţumească cu un rol secundar în guvernare. Iar această direcţie, din ce în ce mai evidentă, fragilizează guvernarea actuală şi întăreşte extremismul. Iar în condiţiile geopolitice incerte aceasta poate antrena o derivă semnificativă de la democraţia liberală. Şi asta pentru că PSD a mai cunoscut astfel de momente în trecut şi nimic nu lasă să se întrevadă că, între timp, ar fi avut loc vreo schimbare semnificativă în ceea ce priveşte linia sa politică. Este suficient să amintim poziţia oportunistă a PSD din timpul pandemiei de Covid19 împotriva restricţiilor şi a vaccinării. PSD rămâne acelaşi partid catch-all care poate să preia retorica extremistă din mers, dar a cărui bază este mai apropiată ideologic de AUR decât de social democraţii germani, ca să nu mai vorbim de socialiştii spanioli.

În acelaşi timp, PNL nu îşi găseşte nici locul, nici ritmul, iar tentat de un conservatorism din ce în ce mai radical asortat cu ceva naţionalism, folosite deja de AUR, şi minat de efectul de bumerang al luptelor interne din 2021, nu-şi mai regăseşte electoratul.

Iar USR pare să mizeze pe rezilienţa unui electorat liberal fără altă alternativă electorală şi să aştepte extremismul să eşueze pentru a redeveni partidul momentului în 2028. Doar că, dacă extremismul va reuşi să se impună ca mişcare politică dominantă, poate chiar hegemonă, cu o geometrie variabilă, şansele ca România să revină în Europa liberală vor fi din ce în ce mai mici.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. concluzia: iar avem de ales intre 2 rele,

    Una este sa calci in strachini inainte de alegeri si alta este sa creezi un cadru propice votului in campania electorala .Urma de cele mai multe ori scapa turma .Ca de fiecare data romanul stie foarte bine pe cine voteaza si doar isi amageste singur dorintele ,atunci cind minoritar decide sa participe in sondaje,intelegind ,in final ,ca nu este loc de extremism in Romania zilelor noastre .Nici un roman nu vrea sa riste ceea ce deja are si vorbim despre libera circulatie si libera exprimare ca si despre averile acumulate in cei 34 de ani de Capitalism salbatic .Cresterea pensiilor incepind cu intii ianuarie 2024 , pastrarea avantajelor obtinute de catre cei defavorizati in domeniul platilor din energie si în cel alimentar ,intrarea partiala in Schengen si stabilirea unei date fixe pentru integrarea totala , cresterile salariale , slaba performanta a sefilor de Partide din opozitie ce nu trec sticla (toti fiind invinsi de catre Iohannis)mai ales acum cind apar fel de fel de ciudatenii atasate la fostii aliati din USR si AUR sau cind mai toata suflarea romanesca vede fotosopul ,inarmarea fara precednt a Romaniei si aparitia unei Trilaterale , exemplul oferit de catre Polonia ce scapa de comunisti ,comasarea alegerilor Prezidentiale cu cele parlamentare , dezvoltarea oferita prin PNRR ,bunastarea evidenta , vor determina un alt rezultat in alegerile din 2024 .Desigur ,formatorii de opinie sunt pozitionati spre a ne arata pericolul si spre a ne face sa iesim in numar mare la vot .Asta se va si intimpla .Nu poti vota Partide ce deja se pozitioneaza alaturi de o Uniune anume sau atunci cind esti fidel declarativ singurul sef de stat antieuropean si prietenului sau de pe la Moscova .Poti doar beneficia de votul celor atasati Uniunii dar romanii se vor prinde repede de mismas .

    1. ... daca ati fi castigat moscova ... discursul ar fi fost cu totul altul ... daca nu ati castigat-o ... incercati sa vorbiti altfel ... democratia nu se rezuma la discusrs!!! ... nu mai pariati pe "omul nostru la ptere" ... societatile nu sunt corporatii ... refugitii pot fugii cel mult!!! ...

    Corect, anul 2023 a fost (de parcă încă n-ar mai fi!?) un an al stabilității interne.

    Nu, nu am greșit! stabilitatea interna este dată de ce și cum se hotărăște la nivel politic. Asa că a rămas cum s-a hotărât: și pensiile speciale și pensiile amărâților, aceștia din urma fiind tot un fel de speciali; de manevră din patru în patru ani. 

    Cumva , printre rinduri ,putem a deslusi intentia partidelor aflate acum in Opozitie .Oare pacaleala va fi evitata ? Vedem cum Barna (Drula nu pare a fi seful )Kelemen si Orban la care se aduga si exbasistul Tomac par a-si dori reapropierea de AUR (isi vor declara sustinerea in alegerile Prezidentiale fata de Simion ) spre a forma dupa Alegeri un pol de putere cumva condus din umbra de Orban budapesteanul si de doamna Meloni recent vizitata de Simion .Nu au nici o sansa .Deja ei au fost invinsi de catre Iohannis ca si PSD -Dragnea dealtfel .Va mai amintiti cum „ne-a trecut glontul pe linga ureche ”atunci cind planul PSD confirma aparitia Enclavei numita Tinut Secuiesc?Ciolacu merge singur in alegerile Prezidentiale ca si Ciuca dealtfel dar daca Geoana candideaza sansele PSD scad vizibil .Romanii nu au alta sansa decit de al vota pe Ciuca ca si Preesedinte chiar daca alegerea le pare unora greu de acceptat . Puse fata in fata alegerea este usor de facut .Mobilizarea electoratului va duce la cistigarea alegerilor de catre „General” .

    Si daca ar fi sa alegem opozitia, ce ar fi de ales intre Simion si Drula ? Cine e si ce realizari are Simion si idem Drula ca sa ii alegem sa conduca ? La asta cred ca trebuie meditat.

    ... domnule parvulescu ... in 2028 lumea va fi atat de diferita ... incat toate intrebarile noastre vor deveni inutile ... si probabli vom apela la oameni ca musk sa ne rezolve problemele ... si daca nu va domina spatiul si timpul "vostru" ... poate vom frige o slanina pe jaratec ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb