BILANŢUL COMPANIEI PARALELA 45 Turismul reintră în parametrii normali, de dinaintea pandemiei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 noiembrie 2022

Alin Burcea a precizat: "Paralela 45 a avut, în anul 2019, un rulaj de 60 milioane euro, în 2020 acesta a scăzut la 25% din cauza pandemiei, în 2021 s-a situat la 50% din valoarea din 2019, iar în 2022 a ajuns la 80% (45-47 milioane euro) din valoarea din 2019; pentru anul viitor dorim să atingem rulajul din anul pre-pandemie. Cam aceasta este tendinţa la toate agenţiile turistice din ţara noastră".

Alin Burcea a precizat: "Paralela 45 a avut, în anul 2019, un rulaj de 60 milioane euro, în 2020 acesta a scăzut la 25% din cauza pandemiei, în 2021 s-a situat la 50% din valoarea din 2019, iar în 2022 a ajuns la 80% (45-47 milioane euro) din valoarea din 2019; pentru anul viitor dorim să atingem rulajul din anul pre-pandemie. Cam aceasta este tendinţa la toate agenţiile turistice din ţara noastră".

Activitatea turistică reintră încet în parametri normali, de dinaintea pandemiei, după o perioadă destul de grea prin care a trecut în anii 2020 şi 2021, a declarat Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45, în cadrul conferinţei de presă susţinută în Antalya, la finalul şedinţei de bilanţ pentru anul în curs.

Alin Burcea a precizat: "A fost o perioadă grea. Anul 2020 ne-a lovit destul de mult, pentru că ţara era închisă, iar restricţiile au fixat destinaţiile turistice, pentru că mergeai unde te lăsa Covid-ul, nu oriunde. Rezervările online au crescut pentru că nu ne puteam întâlni şi a scăzut interesul pentru interacţiunea directă cu agentul (au apărut aşa-zisele vânzări prin telefon). După ridicarea tuturor restricţiilor, începând cu februarie-martie 2022, oamenii au reînceput să vină la sediile agenţiilor pentru a-şi face rezervările pentru petrecerea concediului. Un alt impediment al pandemiei a fost lipsa târgurilor de turism. Anul acesta, la mijlocul lunii noiembrie avem târgul de turism, care va fi un eveniment cu multe agenţii. Un lucru bun este că au dispărut broşurile de promovare a destinaţiilor turistice, pe care cheltuiam zeci de mii de euro şi care acum nu mai sunt practice, deoarece degeaba tipăreşti un preţ pe ele, pentru că se poate schimba după cinci zile, în actualele condiţii din piaţă influenţate de creşterea preţurilor utilităţilor şi de inflaţie. Paralela 45 a avut, în anul 2019, un rulaj de 60 milioane euro, în 2020 acesta a scăzut la 25% din cauza pandemiei, în 2021 s-a situat la 50% din valoarea din 2019, iar în 2022 a ajuns la 80% (45-47 milioane euro) din valoarea din 2019; pentru anul viitor dorim să atingem rulajul din anul pre-pandemie. Cam aceasta este tendinţa la toate agenţiile turistice din ţara noastră".

El a arătat că agenţia pe care o conduce este o mare producătoare de circuite turistice şi a menţionat că în 2021 acestea se situau la 25% din valoarea celor din 2019 (când au fost transportaţi 10.000 de turişti), în timp ce în anul 2022 aceste circuite au ajuns la 80% din volumul celor din urmă cu trei ani. Destinaţiile preferate sunt Iordania, Israel, Turcia, Grecia şi Egipt.

Turismul reintră în parametrii normali, de dinaintea pandemiei

"În 2022, Paralela 45 a avut un grad mediu de ocupare a charterelor de 92%. Sigur că am mai pierdut din comisionul încasat din cauza creşterii preţului kerosenului. Am fost atenţi, am crescut şi noi un pic preţurile înainte, dar cu toate acestea comisionul per persoană a fost diminuat pentru că la un moment dat preţul combustibilului a luat-o razna. Principalele destinaţii de sejur (pondere din total curse charter) au fost Grecia 39%, Turcia 32%, Spania 12% - pentru că nu prea sunt zboruri către ţara respectivă şi Egipt 10% - pentru că anul acesta a scăzut numărul celor care doreau să îşi petreacă timpul liber în această ţară. Grecia a atins numărul de turişti anterior pandemiei cu 21 curse săptămânale organizate către 5 insule, din 9 oraşe de plecare, în timp ce Bulgaria a înregistrat o uşoară scădere", a mai spus Alin Burcea.

Pentru anul viitor, obiectivul agenţiei Paralela 45 este atingerea cifrei de afaceri din 2019, adică 60 milioane euro. De aceea, oferta turistică a agenţiei este în continuare una foarte variată care se adresează tuturor categoriilor de turişti.

De exemplu, în ceea ce priveşte sejururile, agenţia va colabora pentru transportul aerian prin intermediul charterelor cu trei companii de transport pasageri. Prin intermediul Corendon Airlines vor fi operate zborurile către destinaţiile din Turcia. Operatorul aerian din Turcia are în portofoliu zboruri directe din/către 165 aeroporturi din 65 ţări, având în propria flotă 38 de aeronave Boeing 737-800 si 737-800 Max. Compania transportă anual peste 4 milioane de pasageri. Aegean Airlines, care operează în principal cursele către Grecia şi Cipru, deţine 51% din compania Animawings şi numără 55 de aeronave Airbus (inclusiv NEO) cu capacitate între 144 şi 220 de pasageri. Compania Naţională Tarom deţine 29 de aeronave din care o parte sunt alocate curselor charter.

Charterele pe Turcia sunt către Antalya, Bodrum şi Dalaman şi pleacă din 13 localităţi din ţara noastră. Cele mai noi curse sunt deschise pe aeroporturile din Craiova, Constanţa, Satu Mare şi Suceava. Conducerea agenţiei Paralela 45 speră ca anul viitor, la finalul lunii iunie - începutul lunii iulie, să devină operaţional şi aeroportul din Braşov. Majoritatea hotelurilor aflate în oferta Paralela 45 pentru Antalya sunt de 4 şi 5 stele. Obiectivul pentru Turcia 2023 este atingerea numarului de turisti din 2019.

Charterele pe Grecia sunt către Creta - Heraklion şi Chania, Corfu, Rhodos, Santorini şi Zakynthos şi pleacă din nouă oraşe mari din ţară, cele mai noi fiind Sibiu şi Craiova. Obiectivul agenţiei pentru Grecia 2023 îl reprezintă creşterea cu 35% a numărului de turişti comparativ cu 2022.

Paralela 45 oferă şi sejururi în Spania în Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol, Mallorca, Tenerife, cu plecare din Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, obiectivul turistic pentru ţara iberică în 2023 fiind o creştere cu 25% a numărului de turişti comparativ cu 2022.

Pe lângă aceste destinaţii, mai sunt oferite sejururi în Egipt către Hurghada şi Sharm el Sheikh, transportul fiind asigurat cu chartere care au plecarea din Timişoara, Cluj Napoca, Bucureşti şi Iaşi, în funcţie de destinaţia turistică aleasă. O altă destinaţie interesantă este Italia, în Coasta Almafitană, Ischia, Sicilia, Sardinia, Toscana, Sorrento.

În ceea ce priveşte ofertele last-minute pentru Crăciun şi Revelion, Paralela 45 oferă sejururi în Laponia (Finlanda) cu plecări în 18 şi 22 decembrie, în Egipt, Hurghada de 1 Decembrie, Crăciun şi Revelion şi în Antalya cu plecări în 27 şi 29 decembrie.

Printre circuitele propuse de Paralela 45 în anul 2023 se regăsesc cele peste 60 de itinerarii cu autocarul sau avionul care au fost lansate până acum, iar în pregătire se mai află încă 80 de itinerarii, obiectivul fiind creşterea cu 20% a numărului de turişti participanţi la circuite în 2019, când au fost aproximativ 10.000 de persoane. Printre destinaţiile circuitelor din lunile ianuarie, februarie şi martie 2023 se regăsesc Kenya, Istanbul, Israel, un circuit Vietnam-Cambodgia-Thailanda, un Valentine's Day la Paris, Islanda, Bali, Praga, Amsterdam, Mexic, Londra, India, Coreea de Sud şi Insula Jeju, Maroc şi Iran, iar printre destinaţiile exotice din aceeaşi perioadă se regăsesc Zanzibar, Maldive, Phuket, Mauritius, Republica Dominicană, Cancun şi Dubai.

În afara destinaţiilor exotice, de-a lungul întregului an Paralela 45 oferă şi sejururi pe litoralul românesc, în Delta Dunării, în staţiunile montane dar şi în cele balneo-climaterice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb