Cel puţin 60 de migranţi au murit duminică, în urma naufragiului ambarcaţiunii la bordul căreia se aflau, în apropiere de oraşul italian Crotone, în Calabria (sud), iar preşedinta Comisiei Europene Ursula von der a îndemnat la "dublarea eforturilor în vederea reformării dreptului de azil", informează news.ro.
"Până acum câteva minute, numărul victimelor confirmate era de 59", declara la ora locală 16.00 (17.00 ora Românei), la postul de ştiri Sky TG-24, Vicenzo Voce.
Potrivit Pazei de Coastă ambarcaţiunea transporta aproximativ 120 de personae şi s-a spart pe stânci, la câţiva metri de coastă, iar pompierii evocă "peste 200 de persoane".
Imagini filmate de poliţia italiană arată fragmente de lemn împrăştiate pe 100 de metri, pe plajă, unde se aflau numeroşi salvatori şi salvaţi care aşteptau să fie transferaţi într-un centru de primire.
Şefa guvernului, Giorgia Meloni, şi-a exprimat "durerea profundă" şi consideră într-un comunicat că este "criminal să pui pe mare o ambarcaţiune de abia 20 de metri cu 200 de personae la bord şi previziuni meteo proaste".
"Guvernul este hotărât să împiedice plecările şi odată cu ele acest tip de tragedie şi va continua să o facă cerând, înainte de orice, cea mai mare colaborare a statelor de plecare şi de origine", dă asigurări Meloni.
Preşedinta CE Ursula von der Leyen, a îndemnat duminică la progrese în reforma dreptului de azil în Uniunea Europeană (UE), după această "tragedie".
Ea îndeamnă la o "dublare a eforturilor privind Pactul Migraţiilor şi Dreptului de Azil şi Planul de Acţiune la Mediterana Centrală".
Partea cea mai delicată a acestui Pact, care urmează să fie încheiat până la sfârşitul mandatului Parlamentului European (PE), în 2024, vizează cea mai bună împărţire a responsabilităţilor în primirea solicitanţilor de azil între statele membre UE, o problemă care le divizează de la criza refugiaţilor din 2015-2016.
Preşedintele italian, Sergio Mattarella, deplânge naufragiul în care "zeci de persoane, inclusiv copii, şi-au pierdut viaţa".
"Un mare număr dintre aceşti migranţi venea din Afganistan şi Iran, fugind de condiţii foarte dificile", a adăugat şeful statului, exprimându-şi dorinţa "unui angajament puternic al comunităţii internaţionale în vederea eliminării cauzelor migraţiilor: războaie, persecuţii, terorism, sărăcie".
Italia, o ţară de intrare, care a primit sute de mii de migranţii anii trecuţi, le reproşează partenerilor săi din UE o lipsă de solidaritate în repartizarea acestora, cu toate că un număr mare dintre aceştia părăseşte apoi peninsula pentru a se duce în alte ţări.
Acest naufragiu intervine la doar câteva zile după ce Parlamentul a adoptat noi reglementări controversate ale Guvernului, dominat de extrema dreaptă, privind salvarea migranţilor.
Meloni, şefa Partidului Fratelli d'Italia (FDI, extrema dreaptă), a preluat conducerea unui Executiv de coaliţie, în octombrie, după ce a promis să reducă numărul migranţilor care vin în Italia.