Bilanţuri care nu se închid

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 ianuarie 2016

Cornel Codiţă

Spre deosebire de contabilitate, unde bilanţurile, musai, trebuie să se închidă - coloana din stînga trebuie să dea, la centimă, exact cît coloana din dreapta - în politică, bilanţurile rămîn mai mereu "deschise". Drept pentru care, datoriile, deficitele, balanţele disproporţionat înclinate se mută dintr-un an într-altul, dintr-un deceniu într-altul, ba chiar şi dintr-un secol într-altul. Să ne rezumăm la măsura anilor şi să vedem ce aluviuni va vărsa 2015 între malurile noului 2016.

În ciuda schimbării echipei de la Palatul Victoria, în plan intern, aproape nimic din ceea ce a însemnat datoria politicii faţă de noi, cei ce trăim şi plătim consecinţele deciziilor sale, nu a fost achitat. Avem alt guvern, OK! Unde ne duce el? Care sunt politicile sale şi pentru care motive le-a ales? Ce relevanţă vor avea aceste politici pentru viaţa cetăţenilor României? Cine le-a ales şi pe ce sunt fundamentate politicile guvernamentale? Care sunt costurile lor economice şi sociale? Cine cîştigă şi cine pierde de pe urma aplicării lor? Toate aceste întrebări şi multe altele, din aceeaşi categorie, rămîn fără răspuns din partea noii echipe guvernamentale, la fel cum au fost şi pe vremea celei pe care a înlocuit-o. O singură certitudine: dimpreună cu toate autorităţile publice, prin toate pîrghiile bugetare şi extrabugetare, legale şi pseudo-legale, guvernul acesta, ca şi predecesorul, se va agăţa de orice pretext pentru a băga mîna şi mai adînc în buzunarele contribuabililor, pentru a stoarce de acolo noi surse de cheltuieli faraonice fără nici un efect stabil şi măsurabil asupra dezvoltării sociale, menite, ici şi colo, să acopere găurile sistematic practicate în buget de alte politici guvernamentale şi, mai ales, să asigure bunăstare nejustificată şi huzur pentru potentaţi puterii abonaţi la "afaceri cu statul", ori pentru sinecuri plătite regeşte în tot felul de piramide supra-dimensionate ale administraţiei publice, ori prin consilii şi comiţii unde nimeni nu face nimic; lucrurile merg prost de la sine şi fără contribuţia "remarcabilă" a celor ce zac în impozantele fotolii! Ce face partidul X sau Y, ce mai zic băgătorii lor de seamă principali, fiţele şi declaraţiile menite doar să umple pagina cu figurile lor măcinate de zgura neiertătoare a puterii, cine mai sapă pe cine, cine ia locul cui şi tot felul de alte "ştiri" de care este plină aşa zisa noastră presă politică un an întreg nu fac nici cît o ceapă degerată în bilanţul real. Doar o lume de oglinzi paralele în care se resfrîng la nesfîrşit orgolii excerbate, plăcerea niciodată ostoită de a te bucura de atributele "umane" ale puterii, de adularea şi ascultarea celorlalţi, mai ales. Din acest punct de vedere, anul politic 2016 are toate şansele să fie doar un alt 2015, pentru simplul motiv că a moştenit, vrînd-nevrînd, aproape întreaga lui agendă de probleme niciodată soluţionate.

Nici în plan extern lucrurile nu stau mult mai încurajator. Criza din Ucraina şi comportamentul Rusiei, care rătăceşte mult dincolo de limitele dreptului internaţional într-un teritoriu al tuturor posibilităţilor negre; Uniunea Europeană zdruncinată nu doar de lipsa de coereţă politică, dar mai nou şi de încălcarea masivă a regulilor şi a procedurilor instituţionale, ca să nu mai vorbim despre ameninţarea reală a evadării britanice din club; Rusia pradă, în continuare, aventurismului teribilist al regimului putinian; Europa pradă consecinţelor valurilor de migraţie forţată şi invazie cu metodă, inconştient încurajată de omul pînă de curînd cel mai credibil al politicii europene, Angela Merkel; Statele Unite cu o agendă aproape goală la capitolul soluţii, după două mandate Obbama; China zguduită din interior de convulsiile capitalismului pompat artificial de false bucle de creştere, care se rostogolesc una după alta; Orientul Mijlociu pradă unei reglări de conturi directe şi extinse, între Riad şi Teheran, iar peste toată această lume, norul negru al ameninţării precipitării dramatice a consecinţelor celor mai dramatice, pînă acum amînate, ale marii crize economice şi financiare, declanşată în 2008. Aproape că nu mai rămîne nici un spaţiu pentru ca anul 2016 să îşi inventeze propria agendă. Îmi vine să cred că nu o să-i ajungă cele 365 de zile pentru a rezolva măcar parţial greaua moştenire a lui 2015!

Este imposibil să priveşti această uriaşă debandadă a politicii, interne şi internaţionale, fără să te întrebi Cum? De ce? atît de mulţi oameni, milioane şi sute de milioane, acceptă, pe de o parte, faptul că rigoarea, bunăoară în activităţile economice, în contabilitate, este esenţială pentru a menţine activităţile umane într-un "tunel" de raţionalitate, şi în acelaşi timp tolerează, aproape fără nici o reţinere, lipsa de rigoare, de "accountability", de răspundere a celor care evoluează în sfera politicii, care ocupă funcţii de guvernare şi decid, într-o măsură covîrşitoare, asupra vieţii, prezente şi viitoare, în sensul cel mai concret şi radical al existenţei fiecăruia dintre noi!

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ...Avem alt guvern, OK! Unde ne duce el? Care sunt politicile sale şi pentru care motive le-a ales? Ce relevanţă vor avea aceste politici pentru viaţa cetăţenilor României? Cine le-a ales şi pe ce sunt fundamentate politicile guvernamentale? Care sunt costurile lor economice şi sociale? Cine cîştigă şi cine pierde de pe urma aplicării lor? 

    Vai domnule Codita, ce intrebare! se poate sa scrieti dar sa nu stiti? cum cine castiga? Bruxellesul, bineanteles. 

    Raspunsul Oracolului Sabian 

    Simbol:ROUA ZORILOR. 

    Explicatie:Dupa o perioada rece si dificila, sau chiar dupa o inclestare intunecata, poti simti ca se apropie sfirsitul ei. Este o recompensa trecatoare, de moment, asa ca bucura-te de ea inainte de a trece la activitatea unei zile noi. 

    Esenta:Reimprospatare dupa 'o lunga noapte a sufletului'. Meditatiile din orele rasaritului aduc inspiratie.

    Negativ:A nu renunta la situatie. A persista in probleme deja rezolvate. 

    1. Lettera Europea

      Gennaio 2016 

       

       

       

      Il rischio di un naufragio del processo di unificazione europea è concreto. L’ultimo vertice europeo del 2015 ha confermato il preoccupante grado di divisione, indecisione, impotenza in cui si trova oggi l’Europa. Sia le crisi che si sono succedute negli ultimi anni – quella economica, quella finanziaria e del debito sovrano e infine quella dei rifugiati – sia il problema dei rapporti con la Russia e gli... 

    Apropo de rigoare: 2016 e an bisect si are 366 de zile. Se poate domnule Codita?

    1. un razboi,mai mult sau mai putin extins.poate darama balcoanele hodorogite.dupa aia se da cu matura.

      Aveti perfecta dreptate!

      Cu o zi in plus, parca mai intrevad o speranta!!! 

      N-aduce anul ce aduce... ziua. (clipa, lebada neagra, etc)

    Someone who is accountable is completely responsible for what they do and must be able to give a satisfactory reason for it:

    She is accountable only to the managing director. 

    The recent tax reforms have made government more accountable for its spending. 

    Politicians should be accountable to the public who elected them. 

    1. Dixit Salomeea:

      Cineva care este responsabil este complet responsabil ...... 

      Gandire aproximativa, traducere cam la fel. 

      Cineva care este responsabil este complet responsabil pentru ceea ce fac și să fie capabil să ofere un motiv satisfăcător pentru el: 

      Ea este responsabil doar pentru directorul general. 

      Reformele fiscale recente au făcut guvernul mai responsabil pentru cheltuielile sale. 

      Politicienii ar trebui să răspundă pentru public care i-au ales. 

      Salomeeo,... 

      Multi politicienisunt iresponsabili...si de aceea sunt alesi///criteriu obligatoriu al politicianului universal.Decurge de aici si iresponsabilitatea alegatorilor.

    AUTORITĂȚILE CARE PERMIT EXECUTAREA CU ȘTIINȚĂ A UNOR ACTIVITĂȚI GENERATOARE DE POLUANȚI ȘI POLUARE SUNT COAUTOARE LA ACTUL CRIMINAL LA ADRESA COMUNITĂȚILOR UMANE.

    Este necesar ca cetățeanul să perceapă acest înțeles larg al actului de poluare și mai ales consecințele asupra individului și a colectivității umane în care trăiește pentru a conștientiza ce fel de politică de protecție a mediului înconjurător... 

    1. Definiția politicii mediului înconjurător are următorul înțeles:

      Politica mediului înconjurător - formularea intențiilor și principiilor unei organizații, în raport cu performanța sa generală în protecţia mediului, care furnizează un cadru de acțiune și elaborare a obiectivelor și țintelor în cadrul activităților de protecţie a mediului înconjurător, pentru utilizarea și dezvoltarea durabilă a unei zone sau regiuni, conform... 

      politici de mediu

    care-si cauta inca raspunsul si rezolvarea:

    “ Este imposibil să priveşti această uriaşă debandadă a politicii, interne şi internaţionale, fără să te întrebi Cum? De ce? atît de mulţi oameni, milioane şi sute de milioane, acceptă, pe de o parte, faptul că rigoarea, bunăoară în activităţile economice, în contabilitate, este esenţială pentru a menţine activităţile umane într-un "tunel" de raţionalitate, şi în acelaşi timp tolerează, aproape fără nici o reţinere, lipsa de rigoare, de... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb