BIROUL PERMANENT A DECIS SĂ RETURNEZE LIBERALILOR MOŢIUNEA SIMPLĂ PE ENERGIE Orban: "Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 8 noiembrie 2017

Orban: "Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică"

Virgil Popescu: "Sunt curios cât timp îşi va permite PSD-ALDE să-şi bată joc de această dezbatere şi să îl protejeze pe ministrul Toma Petcu"

Orban: "Blocarea dezbaterii moţiunii simple pe Energie de către PSD şi ALDE - un atac împotriva democraţiei"

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, ieri, retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple depusă de liberali, intitulată "România în beznă, PSD şi ALDE fură curent", pe motiv că aceasta conţine "solicitări imperative" către premier, a anunţat, ieri, Ioana Bran, secretar al Camerei.

Aceasta a explicat: "S-a retras de pe ordinea de zi în ideea de a nu fi respinsă şi a da posibilitatea iniţiatorilor de a corecta textul moţiunii. Aceste adresări imperative sunt contrar celor statuate de Curtea Constituţională prin decizia 148/2007".

Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat: "Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis respingerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2007 care nu are absolut nicio legătură cu textul moţiunii.

În decizia Curţii Constituţionale din 2007 se spune că o moţiune simplă nu poate să aibă un efect juridic asupra căderii unui guvern şi, implicit, asupra unui ministru. Nu se poate ca, prin vot, dacă moţiunea este aprobată, să cadă ministrul Toma Petcu. Dar noi cerem premierului, prin această moţiune, să-l demită, este dreptul lui.

Ceea ce a decis, ieri, Biroul permanent este o interpretare abuzivă de către PSD şi ALDE pentru a nu face această dezbatere pe energie. Să nu uităm că, în urmă cu aproape o lună, PNL a cerut, printr-o moţiune simplă, demiterea ministrului transportului, printr-o alta demisia ministrului sănătăţii sau a ministrului finanţelor în Senat. Acelaşi lucru a cerut PSD în moţiunile depuse de-a lungul timpului. Nu este absolut nicio problemă. Acum este prima dată când se invocă aşa ceva şi nu putem trage concluzia decât că le este frică de această dezbatere a activităţii Ministerului Energiei pentru că acolo se întâmplă lucruri care nu sunt la locul lor, iar iarna şi problemele din energie vin repede.

Eu voi propune Biroului Executiv să depunem marţea viitoare acelaşi text al moţiunii, fără nici o modificare. Sunt curios să vedem cât timp îşi vor permite să-şi bată joc de această dezbatere şi să îl protejeze pe ministrul Toma Petcu care nu face absolut nimic".

Deputatul liberal Victor Paul Dobre a declarat că returnarea moţiunii reprezintă un abuz al PSD: "Această moţiune are în vedere situaţia dramatică din sectorul energetic, prezintă situaţia şi cerem prim-ministrului să-l demită pe ministrul Energiei. Abuzând de poziţia majoritară în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, PSD ne-a returnat această moţiune, solicitându-ne să scoatem din textul ei solicitarea de demisie, acest lucru motivându-l printr-o decizie a CCR din 2007. De fapt, acea decizie e foarte clară, decizia spune că, atunci când o moţiune trece, prim-ministrul poate să demită sau să nu demită. Nu este o decizie obligatorie, cum e cazul moţiunii de cenzură, deci nu are nicio legătură cu procedura. De altfel, ultimele 3-4 moţiuni se încheiau cu cererea de demitere a membrului Guvernului. În fapt, este încă o dată un abuz al PSD, o evitare a dezbaterii unui subiect important pentru populaţie în pragul iernii. Vom căuta în continuare să impunem în dezbatere această moţiune".

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, ieri, decizia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor privind retragerea de pe ordinea de zi a moţiunii simple pe Energie şi a anunţat că documentul va fi redepus în fiecare şedinţă de plen. Domnia sa a precizat: "Consider revoltător gestul reprezentanţilor PSD şi ALDE care au blocat astăzi (n.r. ieri) în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor dezbaterea moţiunii iniţiată de PNL pe tema dezastrului din domeniul energetic. Este un precedent periculos, un atac împotriva democraţiei, respectiv negarea dreptului Opoziţiei parlamentare de a se exprima critic la adresa Guvernului. Este tactica pumnului în gură băgat celor care îşi permit să atragă atenţia asupra problemelor grave pe care le are actuala guvernare. PNL va redepune de azi înainte în fiecare şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, în aceeaşi formă, moţiunea «România în Beznă! PSD şi ALDE Fură Curent!» până când aceasta va fi supusă dezbaterii parlamentare. Nu acceptăm ca majoritatea parlamentară să ne impună ce anume să scriem sau să nu scriem în documentele care fac obiectul acestor acţiuni parlamentare, printre puţinele aflate la îndemâna Opoziţiei".

El a adăugat că nu există niciun temei regulamentar sau constituţional care să permită "cenzurarea" textelor moţiunilor simple.

"Din contră, există numeroase precedente în care PSD aflat în Opoziţie a solicitat negru pe alb demisia/demiterea miniştrilor împotriva cărora îndreptau moţiuni simple. Inclusiv Curtea Constituţională a certificat faptul că nu pot fi îngrădite aceste solicitări politice", a amintit Ludovic Orban.

Liderul PNL a anunţat că liberalii pregătesc o sesizare către CSAT privitoare la pericolul în care se află sistemul energetic naţional:

"Atrag atenţia asupra aspectelor pe care le-am subliniat şi în textul moţiunii, respectiv creşterea iminentă a preţului la curent electric şi la gaze, pericolul ca cetăţenii să rămână fără alimentarea cu energie, ca urmare a blocării investiţiilor minimale în sistemul energetic. De asemenea, este generată în mod iresponsabil o criză artificială, care are drept consecinţă orientarea consumului către gazul rusesc. Actuala guvernare riscă să arunce România într-o catastrofă energetică cu impact economic major, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Subliniez că toate aceste lucruri se petrec în debutul sezonului rece, pentru care sistemul energetic este total nepregătit". În opinia lui Orban, actualul Guvern se va face responsabil fie de privarea cetăţenilor de căldură, fie de explozia preţurilor la energie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bre nea orbane ori esti presdintele liberalismului ori esti un harciog.voi liberalii nu aveti nimic in comun cu liberalii sunteti niste slugi mizerabile ale unor principii care va compromit in ochii oamenilor care stiu foarte bine fiolozofia liberala.daca o tineti in acest ritm o sa ajungeti la groapa de gunoi a istoriei.apropo bre nea orbane vroiam sa te intreb ceva la frizeria care te tunzi matale unde ma tund si eu dar te las sa fii un politruc si fa clisma la cotroceni bre.NU AVETI NIMIC IN COMUN CU LIBERALISMUL ISTORIC SI noi aia care votam liberalismul ce facem bre.NU AVETI NICI UN PIC DE SCRUPULE trimteti bre pe prisca pe gorghiu toate scursurile la media ca e bine bre.SIGUR O SA VOTAM CU VOI.

    PSD are alergie la democratie! Ei vor sa duca Romania in URSS!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb