Biroul Permanent al Senatului, care a luat ieri în discuţie scrisoarea preşedintelui României prin care acesta solicită Parlamentului ca până pe 22 octombrie să prezinte spre promulgare proiectul de lege privind votul uninominal, a apreciat că tonul scrisorii şi modul în care şeful statului s-a adresat "nu au fost neapărat cele mai adecvate", a declarat chestorul Ioan Chelaru. "Atât tonul scrisorii, cât şi modul în care preşedintele României s-a adresat Senatului au fost apreciate de membrii Biroului Permanent ca fiind nu neapărat cele mai adecvate. Începând de la formule precum
Potrivit acestuia, termenul de o săptămână este imposibil de respectat şi "deloc potrivit", având în vedere că este vorba de alegeri care vor avea loc peste 14 luni. Chestorul a adăugat că senatorii cunosc "imperativele momentului", că ideea de vot uninominal este agreată de toate partidele politice şi că "toţi avem interesul ca alegerile următoare să se desfăşoare sub auspiciile acestui sistem electoral".
Pe de altă parte, Ioan Chelaru a reamintit că Parlamentul a dat un aviz favorabil solicitării preşedintelui de a organiza un referendum şi că, indiferent de poziţia Legislativului, şeful statului poate organiza consultarea populară. În altă ordine de idei, Chelaru a spus că membrii Biroului Permanent au luat act şi de ideea preşedintelui de a organiza referendumul odată cu alegerile europarlamentare. Ioan Chelaru a declarat însă că, în opinia sa, o astfel de măsură ar reprezenta o greşeală, deoarece combinarea mesajelor pentru cele două scrutinuri va aduce populaţia "într-o situaţie delicată".
"În birou a existat ideea că putem să ne aşteptăm, în aceste condiţii, la un eventual eşec al Românei în alegerile europarlamentare. Nu se apreciază că este cea mai bună soluţie", a afirmat senatorul social-democrat. Chelaru a apreciat că stabilirea sistemului de vot este o lege importantă, care nu intră în reglementările prevăzute de Constituţie pentru a fi adoptate prin ordonanţă de urgenţă şi nici pentru care Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea. "Având în vedere dificultatea şi impactul acestei legi, singurul organ care o poate finaliza e Parlamentul", a spus Ioan Chelaru.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, luni, o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care avertizează că, dacă nu va primi la promulgare, până pe 22 octombrie, noua lege electorală care să vizeze introducerea votului uninominal începând cu următoarele alegeri parlamentare, va declanşa un referendum naţional pe această temă.