Bitcoin, cea mai populară monedă virtuală, a scăzut sub pragul de 10.000 de dolari ieri, pierzând astfel aproape 50% faţă de recordul maxim stabilit cu numai o lună în urmă, de peste 19.000 de dolari. Declinul a fost cauzat de sporirea controalelor din partea autorităţilor de reglementare din întreaga lume asupra tranzacţiilor cu monede virtuale.
Potrivit Bloomberg, Bitcoin a coborât cu 10% ieri, la 9.610,05 dolari la ora 09.33 pe piaţa din New York, ajungând sub 10.000 de dolari pentru prima oară după 1 decembrie. La data de 18 decembrie, moneda a consemnat un record maxim de 19.511 dolari.
Creşterea din decembrie a venit după ce Comisia pentru Tranzacţii Futures din SUA a acceptat să permită tranzacţiile futures cu Bitcoin.
Vânzările masive de Bitcoin din partea investitorilor, efectuate în această săptămână, afectează piaţa de profil, care a pierdut masiv din valoare. După avansul enorm, care a apreciat Bitcoin cu 1.400% anul trecut, cea mai recentă scădere a pus la îndoială viabilitatea criptomonedelor şi tehnologia blockchain care o sprijină. Dar, chiar şi în urma declinului recent, moneda virtuală are o valoare cu aproape 1.000% mai mare faţă de anul anterior.
Cele mai recente semne ale unei reglementări stricte a domeniului au venit din Asia, care este "un focar" de tranzacţii cu Bitcoin. China pare că a intensificat limitarea tranzacţiilor de profil, iar în Coreea de Sud, autorităţile de reglementare au avertizat că pot închide bursele de criptomonede. Ministrul de Finanţe sud-coreean, Kim Dong-yeon, a declarat că interzicerea tranzacţiilor cu monede digitale este o "opţiune reală".
Totodată, autoritatea de reglementare financiară din Coreea de Sud derulează inspecţii la şase bănci locale care le oferă clienţilor instituţionali conturi în monedă virtuală, din cauza sporirii temerilor legate de utilizarea de active precum Bitcoin, care ar putea duce la creşterea infracţionalităţii.
În SUA, Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse (SEC) a cerut unui număr de cel puţin 15 fonduri să-şi retragă, în această lună, cererile pentru produse ETF care au legătură cu Bitcoin-ul.
Toate acestea i-au făcut pe speculatorii din întreaga lume să se întrebe când şi cum va fi "ţinută în frâu" de către autorităţile de supraveghere această industrie care este descentralizată şi obţine o mare parte din valoarea sa de la investitori anonimi.
Conform datelor Bloomberg, valoarea pieţei Bitcoin a scăzut la circa 170 de miliarde de dolari, de la un vârf de 310 miliarde de dolari.
Bitcoin nu a mai avut o valoare sub 10.000 de dolari din 30 noiembrie 2017.