Opt din zece adolescenţi au fost hărţuiţi pe Internet cel puţin o dată în ultimul an, iar pentru scăderea acestui tip de atacuri specialiştii Bitdefender anunţă lansarea mondială a serviciului anti-hărţuire.
Serviciul este disponibil, momentan, pentru utilizatorii de limba engleză, şi este integrat în produsele Bitdefender Box vândute în Statele Unite ale Americii şi Canada. În perioada următoare, inovaţia va fi inclusă, ca pachet opţional, şi în soluţiile Bitdefender Internet Security şi Bitdefender Total Security, scrie Agerpres.
"Soluţia ce are la bază tehnologii de inteligenţă artificială este în plin proces de dezvoltare şi implică antrenarea algoritmilor în cele mai răspândite limbi vorbite pe glob, iar limba română se află în lista celor prioritare. În comparaţie cu soluţiile de securitate existente pe piaţă, care includ, printre altele, instrumente care redau timpul petrecut pe dispozitive, localizează copilul şi previn accesul la siteuri sau aplicaţii cu conţinut nepotrivit vârstei sale, noul serviciu de control parental permite şi detectarea unor comportamente extrem de nocive, imposibil de depistat până acum", notează companie producătoare, într-un comunicat de presă, transmis astăzi de Agerpres.
Potrivit sursei citate, noua inovaţie identifică agresorii sexuali prin depistarea atacurilor transmise în scris prin servicii de mesagerie online şi a solicitărilor sau schimburilor de fotografii cu conţinut nepotrivit. Mai mult, modulul îi semnalează părintelui atât conversaţii în care copilul este forţat să aibă un comportament nepotrivit, cât şi cereri de întâlnire în afara locuinţei sau de aflare a adresei de acasă, venite din partea unor străini. Orice încercare de a obţine numere de carduri, adrese, date personale sau parole va declanşa, de asemenea, o alertă către părinte.
Componenta anti-hărţuire este capabilă să detecteze comportamentul sau limbajul ostil - iniţiat de către copil sau îndreptat înspre el - menit să rănească emoţional o persoană, când agresiunea are loc în mod repetat şi creează un dezechilibru de putere între cele două părţi.
Serviciul monitorizează constant mesajele şi fotografiile trimise pe platforme precum WhatsApp, Facebook Messenger şi Instagram, dar şi pe alte aplicaţii populare. Părintele primeşte prin e-mail, zilnic, săptămânal sau lunar, un raport cu activitatea online a copilului, unde i se semnalează activităţile cu un grad crescut de risc şi potenţial periculoase.
Studiile Bitdefender arată faptul că opt din zece adolescenţi au fost hărţuiţi pe Internet cel puţin o dată în ultimul an, jumătate au persoane necunoscute în lista de prieteni, iar unuia din douăzeci i s-au solicitat fotografii cu conţinut sexual, mai scrie Agerpres.
Specialiştii Bitdefender au demarat procesul de brevetare la nivel internaţional a componentelor-cheie din spatele acestei inovaţii, iar după prima lună de la lansare, unul din şase utilizatori de Bitdefender BOX din SUA şi Canada foloseşte soluţia de control parental care include noul modul anti-hărţuire, timp în care algoritmii au analizat mii de conversaţii cu potenţial de risc.
Bitdefender este o companie de securitate informatică, originară din România, cu activitate la nivel global, care furnizează soluţii revoluţionare de protecţie împotriva ameninţărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări. La ora actuală, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluţiile de securitate de pe piaţă.