Blocajul de pe piaţa apartamentelor sugrumă micile agenţii

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 27 iulie 2005

Circa 10% din agenţiile de cartier din ţară şi-au închis porţile, în ultimele luni

Analiştii anticipau că o dată cu integrarea multe agenţii vor falimenta

Lipsa tranzacţiilor a grăbit procesul

Multe dintre agenţiile imobiliare mici şi cele care se ocupau numai de tranzacţionarea apartamentelor din blocurile vechi s-au închis în această vară, în întreaga ţară. Asociaţiile din domeniu nu deţin încă date exacte la nivel naţional, dar se aşteptau la un asemenea fenomen pentru că blocajul pieţei imobilelor vechi persistă. Agenţii spun că nu au mai văzut un an mai prost pe piaţa imobiliară de foarte mult timp. Lunile mai şi iunie au fost cele mai slabe pentru că şi tranzacţiile cu terenuri şi case noi au scăzut, în multe localităţi din ţară, unde oferta nu s-a înnoit. De altfel, tranzacţiile imobiliare efectuate în prima jumătate a anului au scăzut drastic faţă de perioada similară a anului trecut. Chiar şi agenţiile puternice au făcut restructurări, unele merg din inerţie, în timp ce societăţile mici au dat faliment sau şi-au închis sediile pentru perioada verii sperînd că în toamna aces-tui an piaţa se va revigora.

Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvînt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), ne-a spus că fenomenul nu a căpătat încă proporţii îngrijorătoare. În majoritatea oraşelor mari din ţară, circa 10% din agenţiile exis-tente s-au desfiinţat. Domnul Zilişteanu susţine că fenomenul se încadrează în dinamica activităţii imobiliare din ultimii ani, în care agenţiile mici apar şi dispar în funcţie de gradul de dezvoltare a pieţei.

"Actualul blocaj de pe piaţa apartamentelor vechi a grăbit închiderea micilor agenţii de cartier, care oricum aveau să fie eliminate în următorii doi-trei ani de agenţiile puternice şi competitive care atrag clienţi numeroşi şi oferă servicii mult mai bune", ne-a explicat domnia sa.

Şi doamna Mariana Iancu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari (UNAI), ne-a spus că agenţiile care nu s-au putut susţine financiar în lunile de restrişte în care tranzacţiile încheiate au fost foarte puţine, au fost închise în vara acestui an. Excepţiile le reprezintă Constanţa şi Clujul unde numărul tranzacţiilor încheiate în acest an este comparabil cu cel din 2004. În Cluj, în ultimul an, au fost construite foarte multe apartamente noi, la preţuri competitive în comparaţie cu cele ale locuinţelor vechi, iar la Constanţa construcţia de locuinţe de vacanţă şi plasamentele imobiliare pe termen mediu au luat avînt.

"Multe societăţi mici şi medii din Bucureşti mai supravieţuiesc încă prin restructurări sau merg din inerţie şi aşteaptă vremuri mai bune în toamna acestui an", a adăugat doamna Iancu. Majoritatea agenţilor se plîng că pe piaţă au rămas numai vînzătorii "de profesie", care au, de cîţiva ani buni, proprietăţi la tranzacţionare şi ţin foarte mult la preţ. "Nu numai că nu vor să negocieze şi să înţeleagă că preţul real al proprietăţilor este mult mai mic, dar, la 2-3 luni le mai şi scumpesc şi influenţează negativ piaţa", ne-a declarat preşedintele UNAI.

Ambele asociaţii au încrederea că toamna va aduce mai multe oferte noi, în special pe segmentul de apartamente noi pentru clasa de mijloc, care va revigora şi stabiliza piaţa.

Doru Bodea, directorul general al companiei imobiliare "Casadomi", ne-a spus că din cele aproximativ 200 de agenţii imobiliare din Timişoara, circa 30 de societăţi mici şi-au închis deja porţile. Şi în oraşul de pe Bega numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut considerabil faţă de anul trecut pe toate segmentele pieţei imobiliare, iar o parte din agenţiile de cartier, care se ocupau numai de vînzarea apartamentelor vechi, s-au închis în vara acestui an. Blocajul de pe piaţa apartamentelor vechi persistă pentru că preţurile sînt încă foarte mari, iar cumpărătorii interesaţi nu dispun de resurse financiare suficiente şi preferă să aştepte vremuri mai bune.

În Arad, din cele peste 100 de agenţii imobiliare active, 5-6 s-au închis iar alte cîteva au probleme. Gabriela Bej, directorul "Casadomi Arad", ne-a spus că sînt agenţii mici, cu 3-4 angajaţi, care nu au mai reuşit să-şi acopere cheltuielile. În Deva, din cele 30-40 de agenţii, 5 s-au închis şi alte trei au probleme. Cătălin Ispas, directorul "Casadomi Deva", ne-a explicat că este vorba de agenţii mici şi dezorganizate. "Noi ne ocupăm numai de proprietăţi mari precum terenuri industriale, rezidenţiale, hale de producţie şi depozite, precum şi de spaţii comerciale din tot judeţul Hunedoara, aşa că ne-a mers destul de bine în acest an", a subliniat domnia sa.

Braşovul găzduieşte circa 250 de agenţii "turist", care apar şi dispar peste noapte în funcţie de cît de bine merge piaţa, susţine Zoltan Haller, directorul agenţiei "Zoltim Trading". Domnia sa ne-a precizat că circa 40 de agenţii funcţionează de mai multă vreme pe piaţa braşoveană, din care 10 au peste 5 ani vechime.

Analiştii imobiliari au avertizat, în acest an, că peste jumătate din agenţiile imobiliare din ţară nu vor face faţă concurenţei după integrarea în Uniunea Europeană şi vor dispărea în următorii 2-3 ani. Potrivit ARAI, mare parte din ele sînt agenţii mici, cu 2-3 angajaţi, apărute recent, care nu pot face faţă nici concurenţei cu agenţiile bine dezvoltate şi competitive din ţară. Numai că, blocajul de pe piaţa apartamentelor din majoritatea oraşelor ţării a grăbit falimentul acestor agenţii mici. Circa 10% din agenţiile din marile oraşe şi-au închis porţile, în ultimele luni. Specialiştii susţin însă că fenomenul nu îngrijorează totuşi şi că se încadrează în dinamica activităţii imobiliare. Opiniile lor trebuie luate, totuşi, sub rezerva faptului că ei sînt şi proprietari de agenţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb