• Protestatarii: "Nu putem şi nu vrem să trăim într-un oraş mort, un oraş de carton, asfalt, beton, sticlă şi reclame, într-un oraş fantomă"
Un grup de 14 ONG-uri au protestat, ieri, în Sectorul 3 al Capitalei, împotriva unui proiect de ridicare a unui imens ansamblu imobiliar în mijlocul parcului Titan.
Proiectul prevede construcţia unor blocuri de 26 de etaje şi a unui mall, pe o suprafaţă de 8,2 hectare, care a aparţinut bazei sportive "Spartac". Deşi suprafaţa ce urmează să fie "betonată" se află oricum într-o stare deplorabilă din lipsa investiţiilor, reprezentanţii societăţii civile susţin că tranformarea celor opt hectare de verdeaţă într-un centru comercial şi rezidenţial va avea consecinţe dramatice asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului.
"Prin încălcarea legilor, zeci de hectare de verdeaţă au fost şterpelite de sub nasul nostru, simpli cetăţeni care nu avem sute de euro ca să frecventăm cluburi private de sport sau ca să ne cumpărăm case cu grădini în zone rezidenţiale", au spus protestatarii. Mai mult, aceştia atrag atenţia că proiectul se realizează în baza unor autorizaţii ilegale.
Mirabela Grădinaru, reprezentantul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, ne-a explicat că, potrivit Legii sportului, una dintre condiţiile pentru ridicarea ansanblului imobiliar pe fundamentul unei bazei sportive, o constituie existenţa unei hotărâri de guvern şi obligativitatea de a construi un alt complex sportiv, în apropiere, lucruri ce nu au avut loc.
Mai mult, vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civica, Dan Trifu, ne-a declarat că proiectul se ridică în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu, şi nu în baza unui Plan Urbanistic Zonal, cum situaţia o cere fiind vorba de o suprafaţă mai mare de trei hectare.
Totodată reprezentanţii societăţii civile, care încearcă blocarea proiectului prin Prefectură, atrag atenţia că proiectul nu a obţinut autorizaţii de mediu şi că reprezentanţii primăriei nu au mişcat un deget privind impactul viitoarelor contrucţii, amplasate în mijlocul unui parc, asupra arhitecturii zonei.
Reprezentanţii Primăriei sectorului 3 susţin cu totul altceva. "Toate autorizaţiile pentru ridicarea proiectului sunt în regulă", ne-a declarat Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, care a precizat că pentru demararea lucrărilor ar mai fi nevoie doar de acordul de mediu.
Doar un pas şi încă un spaţiul verde va deveni o tristă amintire.
De altfel, din 1990, până în prezent 65% din zona verde a Capitalei a dispărut, fiind distrusă sau construită. Ce mai contează opt hectare...