Lira turcească va trece prin cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale din ultimii 16 ani din cauza tulburărilor politice şi a înrăutăţirii securităţii în ţară, înainte de alegerile generale din noiembrie, potrivit Bloomberg. Săptămâna trecută, lira a înregistrat a doua cea mai slabă evoluţie între 24 de monede emergente, după realul brazilian, cu o depreciere de 23%.
Escaladarea tensiunilor dintre Guvernul turc şi populaţia kurdă înaintea celui de-al doilea rând de alegeri din ultimele şase luni a provocat deprecierea lirei la un minim record în această lună, indicând analiştilor că scăderea ar putea fi exagerată, mai notează sursa citată.
Perspectiva ca Rezerva Federală să înceapă în această lună creşterea dobânzilor a descurajat interesul investitorilor pentru plasamente riscante. Investitorii străini au retras în acest an o sumă record de 6,88 miliarde de dolari de pe piaţa acţiunilor şi obligaţiunilor din Turcia.
Analiştii citaţi de Bloomberg anticipează că lira va încheia anul la nivelul de 2,92 unităţi pentru un dolar, comparativ cu 2,75 unităţi pentru un dolar în urmă cu trei luni, ceea ce ar implica o apreciere de 3,9% faţă de nivelul actual.
Banca centrală din Turcia a anunţat, în august, o serie de măsuri monetare menite să protejeze economia de posibilul efect negativ al majorării dobânzilor în SUA.
Piotr Matys, strateg în cadrul Rabobank, susţine că este puţin probabil ca îngrijorările legate de situaţia politică din Turcia să se diminueze înainte de luna noiembrie. El se aşteaptă ca Fed să menţină ratele dobânzilor în această săptămână.