Oficialii români se tem să semneze contracte de teamă să nu fie acuzaţi de corupţie şi întârzie din acest motiv împrumuturi şi investiţii de ordinul miliardelor de euro, relatează Bloomberg Businessweek.
În luna august, omul de afaceri Ion Ţiriac a anunţat că renunţă la planul de a dona două milioane de euro pentru construirea unui nou patinoar în Bucureşti. Ţiriac a declarat jurnaliştilor că a pierdut peste doi ani încercând să obţină aprobările necesare din partea guvernului, iar campania anticorupţie i-a făcut pe funcţionari reticenţi să semneze chiar şi documente de rutină.
"Se tem chiar să şi respire pentru că asta i-ar putea aduce în birourile procurorilor anticorupţie", a spus omul de afaceri.
Agenţia anticorupţie analizează peste 10.000 de cazuri şi sute de oficiali au procese penale, ca rezultat al campaniei şefei DPA, Laura Codruţa Kovesi, un procuror agresiv numit la conducerea instituţiei în 2013, potrivit Bloomberg.
Operaţiunea, care seamănă cu campania "Mâini curate" din Italia anilor 1990, a doborât mai mulţi politicieni de rang înalt, între care premierul Victor Ponta, care a demisionat în noiembrie după ce a fost acuzat de spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală.
Fostul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost arestat în septembrie şi acuzat de luare de mită.
Fostul ministru de Finanţe Darius Valcov a demisionat în martie anul trecut, în urma acuzaţiilor că a utilizat fonduri obţinute prin trafic de influenţă pentru a acumula lingouri de aur şi picturi de Picasso şi Andy Warhol.
Toţi trei au negat acuzaţiile care li se aduc.
În timp ce investigaţiile continuă, proiectele de infrastructură sunt blocate, aminteşte Bloomberg.
Dietmar Dumlich, reprezentantul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) în România, a spus că instituţia a aprobat împrumuturi de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, dar nimeni nu vrea să semneze documentele pentru finanţare.
"Ne aflăm într-un blocaj", a spus Dumlich.
România are mare nevoie de fonduri. Forumul Economic Mondial plasează România pe locul 85 din 144 în privinţa calităţii infrastructurii, cea mai slabă poziţie între statele Uniunii Europene.
Starea drumurilor din România este considerată mai proastă decât cea din Bangladesh sau Camerun.
Unul dintre motivele stării proaste a drumurilor din România este că banii alocaţi pentru îmbunătăţiri au ajuns deseori în buzunarele politicienilor şi prietenilor acestora, a spus Victor Alistar, care conduce filiala din România a organizaţiei Transparency International.
Investiţiile publice în domeniul infrastructurii au fost un uriaş teren pentru corupţie, a arătat Alistar.
Ministrul de Finanţe a anunţat în noiembrie că numai jumătate din fondurile publice bugetate pentru investiţii de capital în 2015 au fost cheltuite, din cauza "ineficienţei".
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a spus direct, anul trecut, că primarii din România au intrat într-o "grevă a semnăturilor", de teamă să nu fie acuzaţi de încălcarea legilor achiziţiilor.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat însă pentru Bloomberg Businessweek că orice angajat al statului care aplică în mod corect legea nu are de ce să se teamă să îşi facă treaba.
Povestea proiectului de patinoar al lui Ţiriac ilustrează problema. În octombrie, Ţiriac, fost antrenor al jucătorilor de tenis Boris Becker şi Goran Ivanisevic, a declarat la Realitatea TV că i-a propus fostului primar Oprescu înlocuirea actualului patinoar din Bucureşti.
Cu o vechime de peste jumătate de secol, patinoarul a fost închis acum mai mulţi ani, din cauza neplăţii facturilor la utilităţi.
Ţiriac a spus că s-a angajat să investească două milioane de euro, cu condiţia ca primăria să ofere terenul şi că atragă finanţare de la Uniunea Europeană pentru acoperirea unor costuri.
Primarul a fost entuziasmat şi a ajutat la identificarea "unui loc superb, în apropiere de primărie", a spus Ţiriac, care are afaceri în domeniul bancar, imobiliar şi auto.
Ulterior, omul de afaceri a aflat că prefectul se opune aprobării planului. A durat şase luni să obţină semnăturile necesare şi aprobarea consiliului local. Câteva săptămâni după vot, primarul l-a informat că secretariatul consiliului "a uitat să publice" decizia, care a devenit invalidă.
Ţiriac intenţionează în prezent să construiască singur patinoarul, pe un teren pe care îl deţine în apropierea Bucureştiului, mai notează Bloomberg.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2016, 01:40)
Daca vorbesti romaneste pe sub mustata cu primaria si fara sa "dai" atunci patinoar nu ai !!!
Mercedesurile vindute la consilieri cu ce bani sa le plateasca ???
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2016, 08:36)
ce nenorocit e tenismanul asta!
3. glumite
(mesaj trimis de rasdaq în data de 23.01.2016, 08:47)
Nu vor sa semneze pe bani putini[mita],altfel ar duce si bani ca sa mearga la serviciu;Tiriac, un hotoman de mare clasa,obisnuit cu luatu-datu..
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 23.01.2016, 10:37)
Daca as avea bani AS DA-O IN JUDECATA pe Kovesi pentru subminarea economiei nationale(le-a instrumentat actiuni penale unor conducatori;primari, ministri ,prim ministru -I-a dat O.K pentru candidature la presedintie - pentru fapte din trecut ,naesteptand voit, sa fie pentru fiecare terminat mandatul ,desi mai aveau putin in raport cu timpul in care au dormit astepand timpul potrivit pentru a se da mari si a fi realesi De asemenea prin presiuni asupra prim ministrului s-a creat o situatie de invalidare a democratie caz pentru a-si cere condamnarea lui Kovesi pentru tentative de lovitura de stat -AJUTANDU-L , sa aiba guvernul "meu", pe IOHANNIS
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2016, 15:19)
deci grija ta este procurorul care acuza coruptii in loc de eliminarea coruptiei ...
4. intentia nu e proasta
(mesaj trimis de The Brute în data de 23.01.2016, 10:44)
draga domnule Tiriac. Cum se chema agentia de stiri care l-a pacalit pe domnul Breuer sa dea citatul prin care firma raposatului Kirch a obtinut in instanta 800 milioane de euro? Pana Una Alta aveti grija la firma de asigurari cand vindeti sa nu patiti ca cei de la Oltchim so sa nu va ia in considerare capitalul social ajustat cu inflatia. Numai de aici ati face vrei 10 patinoare. ..
5. Este o problema falsa
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 23.01.2016, 11:50)
Banii din bugetul de stat se cheltuiesc an de an, ba chiar cu asupra de masura!
De cind marile investitii depind de semnatura unui neica-nimeni? Dar cind pisica nu-i acasa, se poate intimpla orice si orice scuza-i buna.
Cine sa desciceasca acest ghem tare incilcit daca nu Statul? Si daca Statul nu vrea, ce-i de facut?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2016, 15:23)
oficialii care nu sunt in stare sa semneze pt proiecte de investitii sa fie acuzati de subminarea economiei nationale, nu saa faca greva, daca au chef de greva sa-si dea demisia urgent
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 23.01.2016, 16:18)
Daca au acest curaj sunt terminate.Se organizeaza adevarate comploturi pana cedeaza( vezi cazul Oprescu.Daca Apostu de la CLUJ ,NICI NU SE DADEA JOS DIN PAT pentru o suma mai mica de 100.000 de euro mi se pare neverosimil ca Oprescu sa puna "botul" la 20.000 Nici eu un amarat de pensionar n-as face-o!Atentie ,procurorul care a acuzat-o pe D-NA BICA ,in fata judecatorilor a spus ca a mintit , datorita unor mari presiuni "DE SUS"a sa ca vreau sa va vad pe voi cat de curajosi sunteti sa semnati un act in care e vorba de bani E vorba de suspiciune re zonabila ca si in cazul acelor barbari norvegieni care au smuls din bratele mamei un copil de doua luni,in cazul familiei BODNARIU.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 23.01.2016, 17:24)
Tiriac este un mare roman( nu l-am cunoscut si nci n-am cum sa-l cunosc Avand in vedere pierderile economice suferIte de ROMANIA DATORITA UNEI justitii de doi bani cred ca acest D.N.A TREBUIE SA INTRE IN SISTEMUL NORMAL DE JUSTITIE