Bloomberg: Statele UE au opinii diferite cu privire la centralizare supervizării pieţelor de capital

A.F.
Internaţional / 25 februarie

Bloomberg: Statele UE au opinii diferite cu privire la centralizare supervizării pieţelor de capital

Miniştrii Finanţelor din ţările membre UE şi-au exprimat diferenţele de opinie cu privire la modalităţile în care ar putea fi unificată activitatea de supervizare a pieţelor naţionale de capital, într-un moment în care blocul comunitar încearcă să aducă laolaltă diferite regimuri de supervizare pentru a stimula investiţiile private în priorităţi precum tranziţia verde sau apărarea, transmite Bloomberg.

Preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe a dezvăluit că statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la cât de ambiţios ar trebui să fie regimul comun de supervizare, în cadrul unei foi de drum spre o uniune a pieţelor de capital pe care UE vrea să o stabilească luna următoare.

"Există o foarte mare diversitate de păreri, în acest moment, cu privire la viitorul supervizării", a spus Donohoe, cel care este responsabil cu eforturile destinate coagulării în spatele unui set de propuneri.

Într-un interviu acordat pe marginea reuniunii de la Ghent (Belgia) a miniştrilor europeni ai Finanţelor, Donohoe a spus că "avem foarte multe de făcut în următoarele săptămâni pentru a vedea dacă putem identifica un comunicat în acea zonă, pe care ţările să o susţină, dar vom găsi una".

Eliminarea barierelor naţionale în dosare precum supervizare produselor de economisire şi a regimului insolvenţelor, care reprezintă un pilon esenţial pentru uniunea pieţelor de capital, a devenit şi mai urgentă pe măsură ce UE se confruntă cu nevoi financiare din ce în ce mai mari, pentru a face faţă riscurilor geopolitice.

Miniştrii europeni ai Finanţelor au discutat subiectul supervizării dar nu au reuşit să facă progrese. Analiştii se aşteaptă la un acord până la următoarea reuniune Ecofin din 12 martie, înaintea summitului liderilor europeni din 21-22 martie, la care va fi abordată şi această temă.

Unele state membre militează pentru un sistem centralizat, altele preferă o coordonare mai strânsă între autorităţile naţionale şi un al treilea grup vrea menţinerea echilibrului actual bazat pe organisme naţionale de supervizare şi o Autoritate Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) cu rol limitat pentru coordonarea anumitor măsuri naţionale, a spus Donohoe. Acesta a făcut un apel la acţiune în contextul în care multe riscuri şi evoluţii politice la nivel mondial demonstrează nevoia de a consolida fundamentele Europei.

"În prezent, Europa este conştientă de necesitatea de a putea sta pe propriile sale picioare în următorii ani. Am simţit asta în discuţiile din ultima vreme că a devenit o necesitate să răspundem la întrebarea cum ne putem întări", în faţa unei posibile victorii a lui Trump, a spus Donohoe.

Însă unele ţări membre sunt nemulţumite de lipsa progreselor spre o uniune a pieţelor de capital. "M-am săturat de comunicate fără sens...Avem nevoie de decizii puternice", a spus ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire. În locul unui acord între toate cele 27 de state membre, Bruno Le Maire a propus ca un grup de trei-patru ţări să meargă mai repede înainte cu proiecte precum lansarea unui produs european de economisire.

O serie de ţări, precum Spania şi Ţările de Jos, au salutat iniţiativa Franţei şi, deşi ar prefera un acord la nivelul întregii Uniuni Europene, sunt deschise la ideea de a discuta opţiunile disponibile, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb