BNR a cumpărat de pe piaţa valutară 630 de milioane de euro

Vlad Ionescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2004

Rezervele internaţionale ale băncii centrale au înregistrat, luna trecută, o creştere record: 850 milioane de euro

Banca Naţională Naţională a României şi-a majorat luna trecută rezervele internaţionale cu o sumă record: 852,5 milioane de euro. Creşterea rezervei valutare a fost determinată în principal de achiziţiile băncii centrale din piaţa valutară, în valoare de aproape 630 milioane de euro. BNR a cumpărat surplusul de valută din piaţă şi a stopat astfel tendinţa de apreciere a monedei naţionale, care ar frîna exporturile şi ar stimula importurile. Banca centrală a reuşit chiar o uşoară depreciere a leului. Acesta a pierdut în luna iulie aproape 1,2% în raport cu euro, cursul revenind peste 41.000 de lei. În prima săptămînă a lunii iulie, excedentul de valută de pe piaţa interbancară s-a ridicat la 13,5 milioane de euro, după care a crescut la peste 125 de milioane în a doua săptămînă şi la 166 milioane de euro în a treia săptămînă a lunii, potrivit datelor publicate de BNR.

Creşterea rezervelor valutare ale băncii centrale a fost alimentată şi de intrări de 207,4 milioane de euro în cadrul programelor PSAL şi SAPARD. Banca Naţională a mai realizat luna trecută venituri din administrarea rezervei internaţionale în valoare de 18 milioane de euro, în timp ce alte intrări nete (modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, cedări la rezerva valutară a statului, comisioane bancare, cotizaţii şi altele) au însumat 89,3 milioane de euro.

De cealaltă parte a balanţei, au fost consemnate plăţi de 91,5 milioane de euro, constînd în rate şi dobînzi scadente la datoria publică externă, directă şi garantată de Ministerul Finanţelor. Pînă la sfîrşitul acestui an, plăţile scadente în contul datoriei publice externe se ridică la 516,4 milioane de euro.

Rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 105,1 tone. Pe fondul diminuării preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a scăzut la 1,09 miliarde de euro. Rezervele internaţionale (valute plus aur) se situează la peste 9,7 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb