BNR a făcut o glumă fizică pe piaţa valutară

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 februarie 2005

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a încercat să pipăie reacţia pieţei la fuga speculatorilor

Banca Naţională a României a cumpărat peste 520 milioane de euro din piaţa valutară interbancară, în primele două zile ale acestei săptămîni, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Rezultatul a fost deprecierea monedei naţionale, intervenţia fiind un experiment pentru a vedea cum reacţionează piaţa în eventualitatea unei ieşiri masive de valută din ţara noastră. "Aşa cum ne aşteptam, mişcarea de curs este de 8-10%. Acesta este un mesaj pentru pontenţialii speculatori: dacă vor să plece, şi pleacă toţi odată, atunci mişcarea de curs le anihilează cîştigul", a explicat guvernatorul BNR. "Am văzut şi o anumită structură a celor care au vîndut. Poate că sînt unii care vor să fugă peste cîteva luni şi vom fi foarte bucuroşi să le vindem euro la 40.000-41.000 lei".

Din cele peste 520 milioane de euro, circa 15% sînt bani ai exportatorilor, iar 20% sînt operaţiuni forward (cei care au cumpărat la un curs mic şi au vîndut ulterior, cînd cotaţiile au urcat). Restul au fost fonduri ale băncilor sau instituţii de intermedieri financiare, adaugă Mugur Isărescu. Domnia sa a precizat că banca centrală a cumpărat aproximativ 220 milioane de euro prin intervenţie directă şi 300 milioane de euro prin operaţiuni indirecte.

"Scopul nostru este, în principal, cantitativ. Intervenim pentru a menţine rezervele internaţionale la aproximativ cinci luni de import. Desigur, avem şi obiective subsidiare: urmărim să dăm o flexibilitate a cursului în ambele sensuri, atît în sus, cît şi în jos", adaugă Mugur Isărescu.

Un alt obiectiv subsidiar este descurajarea influxurilor speculative. "Bănuim că o mare parte din intrările de capital din ţara noastră sînt, parţial, speculative. Însă, investitorii străini ştiu la ce curs au intrat, dar nimeni nu le poate spune la ce curs vor ieşi".

Data la care va fi asigurat accesul nerezidenţilor la depozitele în lei încă nu a fost anunţată. "Liberalizarea contului de capital va avea loc în cursul semestrului I al anului curent, cu dorinţa mea să se întîmple, iar dumneavoastră (n.r. mass-media) să aflaţi după două săptămîni", conchide Mugur Isărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb