Verificarea ofertei OTP Bank de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF) este de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), după cum reiese dintr-un răspuns pe care Banca Naţională a României (BNR) l-a transmis lui Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF.
Cristian Dan i-a solicitat, recent, Guvernatorului BNR Mugur Isărescu să analizeze programul lansat, în decembrie 2015, de OTP Bank, prin care banca oferă discounturi de 17% până la 25% celor împrumutaţi în CHF, la conversia creditelor.
Cererea lui Cristian Dan către BNR a venit după sesizarea făcută de avocatul Alexandra Burada, care a atras atenţia că oferta ar conţine clauze abuzive.
Doamna Burada face referire la o prevedere din contractul care ar trebui să fie încheiat între bancă şi clienţi şi care subliniază, printre altele, că, în cazul în care o iniţiativă legislativă de conversie va fi aprobată ulterior semnării acestuia, atunci respectivul contract va fi reziliat unilateral de către instituţia financiară.
Cristian Dan a solicitat BNR punctul de vedere faţă de această prevedere, precum şi o analiză de risc, o analiză SWOT şi indicarea punctului în care, ca urmare a creşterii indicelui ROBOR, se anulează discountul acordat de bancă, rata ajungând la nivelul actual.
În răspunsul transmis de Banca Centrală se arată: "Potrivit legislaţiei, soluţionarea aspectelor referitoare la drepturile şi obligaţiile consumatorilor decurgând dintr-un contract de credit sau din modificările aduse acestuia prin acte adiţionale sau din încheierea de noi raporturi juridice (contracte de novaţie şi/sau tranzacţii etc.), inclusiv din perspectiva constatării caracterului abuziv al unor clauze, se circumscrie sferei de competenţă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor".
Zilele trecute, Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, a răspuns unei întrebări adresate pe această temă de ziarul BURSA, după cum urmează: "Am dat oferta OTP Bank spre analiză şi vom reveni cu un punct de vedere legat de aceasta".
Banca Naţională a României mai menţionează în răspunsul său că acţionează în calitate de autoritate de supraveghere prudenţială a instituţiilor de credit pe care le-a autorizat să funcţioneze, în limitele mandatului instituţional, conferit prin prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
Documentul precizează: "Rolul băncii centrale este acela de a urmări respectarea cerinţelor prudenţiale de natură cantitativă (ex.: solvabilitate, lichiditate) şi calitativă (ex.: cadrul de administrare a riscului), banca centrală monitorizând principalele riscuri ce pot afecta soliditatea individuală a entităţilor supravegheate (supraveghere microprudenţială) şi urmărind minimizarea riscului sistemic prin limitarea disfuncţionalităţilor sistemului financiar, dominat în România în mare măsură de către sectorul bancar (supraveghere macroprudenţială).
Din perspectiva cerinţelor de prudenţialitate aplicabile instituţiilor de credit, Banca Naţională a României, în raport cu cele mai bune practici în materie la nivel european, impune instituţiilor de credit conformarea cu cerinţele legate de administrarea riscurilor. Prin regrementările emise în domeniu, BNR stabileşte cadrul general în baza căruia instituţiile de credit îşi desfăşoară activitatea, inclusiv cea de creditare, fără a fi însă abilitată să intervină în raporturile juridice dintre instituţiile de credit şi clienţii acestora, raporturi faţă de care este terţ, şi nici să formuleze aprecieri legate de oportunitatea unor demersuri în cadrul relaţiilor contractuale ale persoanelor anterior menţionate. În acest context, clienţii sunt singurii în măsură să decidă, în nume propriu, dacă aleg să accepte sau nu anumite oferte comerciale ale creditorilor. De asemenea, analiza acestor oferte din perspectiva costurilor, a beneficiilor şi a riscurilor implicate, respectiv decizia acceptării constituirii sau modificării unor obligaţii contractuale, revine clienţilor instituţiei de credit, care pot solicita instituţiei implicate orice clarificări pe care le apreciază necesare sau pot apela la servicii de consultanţă financiară de specialitate, potenţial utile în fundamentarea deciziei, banca centrală neavând atribuţii în acest sens".
Concret, clauza respectivă arată: "În cazul (...) apariţiei, ulterior semnării prezentului Contract, oricărei amânări sau altă înlesnire la plată de natură obligatorie, reducere obligatorie, precum şi oricărei măsuri similare în favoarea clienţilor (cu titlu exemplificativ şi nu limitativ), indiferent dacă o astfel de măsură este permanentă sau temporară, aplicabilă în temeiul legislaţiei incidente în România, în legătură cu acest Contract sau Contractul Iniţial, Banca va avea dreptul de a rezilia contractul în întregime, respectiv atât tranzacţia şi novaţia, cât şi contractul de credit ipotecar încheiat în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei, prin transmiterea unei notificări adresate clienţilor. (...) Orice sume achitate de clienţi în temeiul noului contract de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă în vederea punerii în aplicare a tranzacţiei şi novaţiei vor fi imputate asupra obligaţiilor de plată din Contractul Iniţial, astfel reinstituite, cu aplicarea cursului de schimb valutar al Băncii Naţionale a României, valabil la data încheierii contractului de credit pentru nevoi personale garantat cu ipotecă cu novaţie şi tranzacţie".
Potrivit clauzei prezentate mai sus, dacă va fi aprobat în Parlament programul de conversie a creditelor, care prevede, în forma actuală, un discount de 15% din sold, atunci debitorii care vor fi beneficiat de oferta OTP Bank vor fi în situaţia să înapoieze bani băncii.
Reprezentanţii OTP Bank au anunţat, în decembrie: "Prin intermediul programului (n.r. lansat de bancă), OTP asigură un management financiar imediat şi echilibrat al datoriei, pentru fiecare client. Soluţiile sunt personalizate, în conformitate cu specificaţiile creditului, anul de acordare, rata iniţială a dobânzii şi destinaţia împrumutului".
Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România, a declarat că acest program reprezintă una dintre cele mai competitive soluţii de pe piaţă.
1. una vorbim...
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 00:20)
Maistere, off topic. Parca vorbiseram ca nu ne mai jignim, ca nu mai facem referiri la religie, ca nu mai amenintam, ca nu ne mai facem postaci, animale si altele.
Pai, vad ca pe siteul matale iar ai inceput cu"postacii", cu "specii de animale". Ce facem? Ziceam ca avem si noi cuvant. Il inteleg pe Robu Spintecatoru ca ala e bolnav rau saracul de el, normal ca vede numai securisti si postaci si uraste clasa muncitoare desi ea ii plateste pensia de handicap. Dar la 'mneata chiar aveam pretentii, credeam ca chiar ne putem intelege civilizat.
1.1. 00 20 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 10:43)
Te platesc la primul mesaj?
2. Delirul continua
(mesaj trimis de Robu Spintecatorul în data de 11.01.2016, 06:09)
M
3. fără titlu
(mesaj trimis de Jack Spintecatorul în data de 11.01.2016, 06:19)
Bai mestere, [...] esti tu castai acsa toatat ziua si postezi pe la 00.20 noaptea cand altii muncesc sa-ti plateasca analizele si medicamentatia.
Muncitorule securist, asteapta cu limba scoasa sa-ti trimit eu euro din Palermo sa-ti platesti creditul, sa nu te execute madame Folcuta.
Imi pare tare rau de ,, Andreea Roibu " , si-a cumparat saraca vreun camin, la cat munceste, ca si TINE ...
Romanica o sa fie in 2016 pe primul loc la crestere economica in UE muncitori ca VOI, ma gandesc serios sa ma intorc acasa la cata bunastare presarati in urma voastra !!!
[...], te doare piciorul de lemn si cand stai atata in fata calculatorului si scrii baliverne ????
Mai da ghiulul ala de pe deget [...], un Iuda al timpurilor noastre.
Hai sictir Muncitorule si valea la banca, ca poate de maine e secondhand, vezi defuncta Volksbank.
3.1. Nu mai are ghiul (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ion Robu în data de 11.01.2016, 08:57)
I l-a luat banca drept garantie. Daca nu-si indeplineste norma de commenturi nasoale nu il mai vede inapoi
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 10:48)
Si la mine in oras unde a fost o banca punct de lucru acum e secondhand.
Am ramas in urma Wolksbank de ce s-a inchis?
4. que pasa, postaci?
(mesaj trimis de Ion Robu în data de 11.01.2016, 08:55)
Opaaa, s-au activat orcii! E zi de papica pe cartela la subsol? E cu de toate azi?
Zice un orc ca a stabilit ca nu mai jigneste. In urmatorul paragraf o face. Asta ca poate mai e cineva care nu a inteles cam care e nivelul acestor creaturi subpamantene (la propriu, pt ca executa comenzi de la subsol)
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 10:50)
Iti place wow - ul?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 11:35)
Ba Robule, sa stii ca ideea de a le scrie alora la care plangeti voi chiar imi surade. Daca tot esti un derbedeu tupeist macar sa stie si Tariceanu si Zgonea cine e unul dintre semnatarii scrisorii catre el. Nu de alta dar s-ar putea trezi porcaiti chiar in campanie impreuna cu partidele daca va dau vreun raspuns care nu va convine.
Hai, ramaneti voi ca noi "postacii" avem treaba. Chiar crezusem ca se poate sta de vorba cu voi, vad acum ca sunteti exact asa cum am crezut de la inceput NISTE JIGODII!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Cornel Maican în data de 11.01.2016, 11:50)
Ioane tu mie imi puti a postac agitator de la kilometrii.Ar trebui safi restrictionat orcule.Vad ca pana acum tu esti sigurul care cauta scandal.
4.4. orcule, (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Ion Robu în data de 11.01.2016, 13:10)
Ca sa stai de vorba cu mine, ar fi trebuit sa te invit la discutii. Nu te-a invitat nimeni, ca sa mai ai si pretentii. Esti cam credul!
Din moment ce am semnat scrisoarea catre cei 2 cu nume si prenume, am facut-o tocmai ca respectivii sa stie lucrul asta. ceea ce nu ai cum sa intelegi, tu nu iti dai numele nici macar pe forumul asta. Probabil nici nu ai unul. Orcii nu au nume.
4.5. Orcule (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Ion Robu în data de 11.01.2016, 13:12)
Ai nume! foarte tare! kilometri e cu un singur i. Ti se taie catchup-ul pentru asta...
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Cornel Maican în data de 11.01.2016, 14:33)
Daca ai ceva de spus, fa-o! Dar nu aici, ca nu ai cu cine. Acolo unde trebuie. Bag de seama ca aici sunt niste indivizi pusi sa incite la scandal pentru a se putea victimiza ulterior ca sunt "denigrati" si "hartuiti". Nu are rost sa porti vreo discutie cu careva. E clar ca porcii sunt setati acum pe "orci".
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 15:07)
Tataie treci de la pc la laptop incearca wow sau i-a o pastila de inima? Sper ca ai asigurare.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de George Rotariu în data de 11.01.2016, 15:42)
Daca tot suntem cam creduli si vrei sa pastram registrul discutiilor de pana acum, atunci o sa ascult si eu sfatul lui Cristian Dan si o "sa ma adresez instantei" pentru toate jignirile, porcaielile si amenintarile de tip:"Rotariu ascunde-te", "Rotariu te prind", "Rotariu te gasesc oriunde te-ai ascunde". As avea material din plin pentru un dosar de grosimea integralei Balzac, fiindca ghici ce, eu am semnat tot timpul cu numele meu real si pot dovedi asta usor, deci amenintarile si denigrarile mi se adreseaza direct baiete. Acum baga balacareli, te rog, te implor chiar, ca sa fie cat mai proaspete.
4.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 15:54)
Gandestete ca incasezi bani mai multi. Nu sta pe ganduri.
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de George Rotariu în data de 11.01.2016, 16:22)
Da', de ce ar trebui sa aiba asigurare? Ar putea avea nevoie de ea? Il pandeste vreun pericol, ca e bine de stiut?
4.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 16:56)
Poate face infart.
4.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 18:41)
fart esti tu, analfabetule
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 10:17)
,,banca centrala nu are atributii in acest sens,,! dar banca centrala are atributii in a fi avocatul bancilor comerciale? daca banca centala punea piciorul in prag cand trebuia ,aceste multinationale nu isi mai faceau de cap in ROMANIA.daca nemuritorul Isarescu dovedea ca este un roman adevarat nu permitea acestor,, investitori ,, sa-si bata joc de conationalii sai!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 10:41)
Interesand de urmarit acest subiect.
Oamenii care gasesc clauze abuzive in contract pot sa nu mai plateasca nimic, adica pot considera contractul nul si bunul sa fie al lor? Ca in Grecia servesti un suc nu iti emite bon, te-ai ridicat si ai plecat. Tu ramai cu sucul in stomac localul cu paguba.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 18:13)
Numai ca in sistemul bancar daca tu ramai cu "bunul" il plateste alt prost cu ratele la zi. Aici nimic nu se pierde, ce ramane in "burta" unuia se scoate din burta altuia.
7. Oferte in ultimul ceas?
(mesaj trimis de Iuliana în data de 11.01.2016, 13:43)
Ofertele bune, corecte, europene, le vor trimite in ultimul ceas, oare?
8. Avocatul bancilor
(mesaj trimis de Avocado în data de 11.01.2016, 14:55)
BNR a fost si este avocatul bancilor.
Incaseaza salarii de mii de Euro si ce fac ?
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2016, 15:15)
Acestia raspund in fata cuiva?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.01.2016, 17:26)
aceasta oferta se numeste inselaciune.., de aceasta data, culmea , a fost si mediatizata.., nu exista "cea mai competitiva solutie de pe piata" cand reprezinta o inselaciune. .., reprezentantii OTP sustin inselaciunea prin cuvinte scrise in afara legislatiei ..OTP BANK FACE OBIECTUL LEGII PENALE PENTRU INSELACIUNE, ABUZ SI FRAUDA