BNR a revizuit în scădere, la 1,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestuia an

S.A.
Macroeconomie / 9 februarie 2017



BNR a revizuit în scădere, la 1,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestuia an

Actualizare 15:48 Isărescu, despre proteste: "Există un impact asupra stabilităţii financiare, care se va simţi şi în creşterea economică"

Protestele antiguvernamentale din ţară au impact asupra stabilităţii monetare şi financiare care se va simţi şi în creşterea economiei din acest an, a afirmat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Isărescu a declarat, într-o conferinţă de presă: "Există un impact asupra stabilităţii monetare şi financiare, pe cale de consecinţă se va simţi şi în creşterea economică. Trebuie să avem înţelepciunea să depăşim aceste momente şi să beneficiem de un cadrul macroeconomic incredibil de bun".

(S.A.)

----------

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 2,1% la 1,7%, prognoza privind inflaţia de la finalul acestui an, dar a urcat estimarea pentru finalul lui 2018, de la 3,2% la 3,4%, a anunţat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna noiembrie, BNR a menţinut la -0,4% prognoza privind inflaţia de la finalul anului trecut, şi a revizuit în urcare, de la 2% la 2,1% estimarea pentru decembrie 2017. La finalul anului trecut, rata inflaţiei a fost de -0,5%, potrivit statisticilor oficiale.

"Cotaţiile materiilor prime îşi consolidează trendul ascendent. Preţului combustibililor a revenit, ca dinamică, în teritoriul pozitiv, la finalul anului trecut", a spus Isărescu, citat de News.ro.

Majorarea cotaţiei ţiţeiului Brent a avut loc în contextul înţelegerii între producătorii de petrol privind reducerea producţiei.

Guvernatorul a afirmat că a existat o creştere a preţului unor alimente procesate.

"Am asistat la accentuarea excesului de cerere, dar influenţa dezinflaţionistă din mediul extern a reprezentat o contrapondere la presiunile din surse interne", a precizat Isărescu.

Potrivit acestuia, scăderea tarifelor RCA, alături de atenuarea deprecierii, în trimestrul patru din 2016, a leului faţă de euro, a susţinut reducerea inflaţiei.

"Excendentul de cerere agregată a continuat să crească. Încrederea sporită în economie se datorează preponderent consumatorilor", a explicat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că nivelul de optimism se apropie de nivelul de dinaintea crizei, iar temperarea dinamicii anuale a consumului în trimestrul al treilea este asociat unui efect de bază.

"Cererea pentru credite de consum rămâne robustă, dar există o temperare a creditelor noi pentru locuinţe, în corelaţie cu derularea neuniformă a programului Prima Casă şi cu anumite iniţiative legislative care nu au încurajat creditarea", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că, pentru acoperirea consumului mai mare, au crescut puternic importurile, pe fondul erodării competitivităţii producătorilor autohtoni prin preţ. Potrivit acestuia, preţul de producţie a crescut mai repede decât cursul, ceea ce a lovit competitivitatea ţării pe pieţele internaţionale.

Mugur Isărescu a atras atenţia asupra evoluţiei modeste a investiţiilor, în contextul unui nivel scăzut de capitalizare a companiilor româneşti.

"Tensionarea pieţei muncii continuă, iar serviciile îşi consolidează rolul de motor al angajărilor. Scade absorbţia de forţă de muncă în industrie şi construcţie", a spus guvernatorul.

BNR are o ţintă anuală de inflaţie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), începând cu 2013. Strategia de ţintire a inflaţiei a fost introdusă în linie cu politica Băncii Centrale Europene (BCE), însă Banca Centrală de la Bucureşti a reuşit doar rareori să-şi atingă ţinta de inflaţie.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a încheiat anul 2016 la nivelul de -0,5%, uşor sub estimări, potrivit datelor publicate, în luna ianuarie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat anul trecut în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb