Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulţi indici de referinţă pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor şi al instrumentelor financiare, a anunţat, ieri, Banca Naţională a României (BNR).
Comunicatul băncii centrale precizează: "Având în vedere încetarea anunţată a publicării indicilor de dobândă LIBOR pentru monedele franc elveţian, euro, liră sterlină şi yen japonez începând cu ianuarie 2022 şi pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariţiei indicilor LIBOR". Astfel, procesul de pregătire a tranziţiei către un nou set de indici de referinţă de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest demers, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale şi autorităţi naţionale competente, mai subliniază BNR. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul şi marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularităţile pieţelor financiare, dar şi cerinţele legale existente vizând protecţia consumatorilor de servicii financiare.
Odată finalizat acest proces, Comisia Europeană va emite un act de punere în aplicare, care va fi uniform şi direct aplicabil în toate statele membre UE. Astfel, orice indice LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract, cu noul indice de referinţă de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor, dacă părţile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de referinţă, mai explică Banca Naţională.
Liborul este utilizat pe scară largă, iar modul în care acesta va fi înlocuit cu noii indici va fi publicat în metodologia care urmeză să fie publicată de Comisia Europeană, ne-a spus economistul Aurelian Dochia. În opinia domniei sale, înlocuirea indicelui londonez cu alţi indici nu va avea influenţe mari asupra contractelor existente, ci va fi mai mult o operaţiune tehnică. Ideea de bază este că acest indice se mută de la Londra la Frankfurt, conchide domnia sa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 17:21)
Cand cu balamucul legii darii in plata, toti tutankamonii din BNR s-au tavalit in chinuri pe motiv ca nu se poate interveni in contracte decat prin intermediul unui judecator, nu direct prin lege. Acum nu mai e interventie directa in contracte? Nu cumva e neconstitutionala treaba asta (decizia CCR 623/2016)?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 19:18)
Ba da. Dar Bnr (aparatoarea bancilor) va spune ca nu se baga, ca este un contract intre parti si daca o parte este nemultumita, se adreseaza instantei.
Intelegi? Pentru banci intervine, face lobby la CCR, la parlament, se dau peste cap.
Pentru persoanele fizice, Bnr nu intervine, ca nu-i treaba ei
Nu mai vorbim ca bancile si-au infiintat entitati in afara Romaniei care au preluat datornicii lor si care nu erau acreditati de BNR.
Mare meserias Isarescu.
Si acum sa vina laudatorii lui sa ne spuna ca a salvat Romania.