BNR foloseşte metode "neortodoxe" în relaţiile cu băncile comerciale

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2005

Tensiunile temporare apărute între BNR si băncile comerciale provin din funcţiile deosebite pe care le au acestea. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat ieri, în cadrul Forumului Bancar Român, că, în timp ce BNR are ca scop stabilitatea financiară şi cea a preţurilor, băncile urmăresc să obţină profit. De aceea Banca Centrală poate utiliza cîteodată pentru atingerea propriilor obiective metode care nu sînt pe plac băncilor comerciale, însă pe termen lung este în interesul BNR ca aceste bănci să funcţioneze şi să obţină profit, funcţie majoră în economia de piaţă.

Întrucît în lupta cu inflaţia fuseseră deja utilizate la maximum toate pîrghiile clasice, BNR a trebuit să apeleze la metode "neortodoxe", cu care băncile comerciale nu sînt deloc de acord, recunoaşte Mugur Isărescu: "Sigur că rezervele minime obligatorii nu ne plac şi nu sînt deloc ortodoxe". Soluţia este însă singura, precizează guvernatorul BNR, în condiţiile în care s-a trecut la ţintirea directă a inflaţiei, iar creşterea creditului în valută făcea imposibilă utilizarea dobînzii pentru ţintirea inflaţiei. Domnul Isărescu a precizat, însă, că "în cazul în care vom avea succes cu inflaţia, relaxăm totul", subliniind, în acelaşi timp că "epoca sterilizării, cu dobînzi generoase, a apus" (deşi sterilizări vor mai avea loc, dar în cantităţi reduse).

Măsurile luate de BNR în ultima vreme contravin intereselor băncilor comerciale, care au ca scop profitul şi dezvoltarea, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asocieţiei Române a Băncilor, care a precizat că băncile consideră măsura de reducere a creditului în valută ca nefiind benefică pentru sistemul bancar şi dezvoltarea economică a ţării noastre.

Că BNR utilizează metode neortodoxe, este de părere şi Radu Crăciun, analist financiar: "FMI susţinea că politica monetară şi fiscală nu ajută la reglarea dezechilibrelor macroeconomice. Din punctul de vedere al abordărilor clasice au dreptate, de aceea BNR adoptă metode neortodoxe". Domnia sa a precizat că, în momentul în care apare pericolul nerespectării ţintei de inflaţie, politica monetară trebuie să fie mai restrînsă.

Soluţia pentru această problemă, crede Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen BanK, este eficientizarea sistemului bancar. La îndeplinirea acestui obiectiv pot duce şi privatizările BCR şi CEC, este de părere Florentin Ţuca, managing partner, "Ţuca & Asociaţii": De la privatizările din sistemul bancar se aşteaptă, în primul rînd mai mulţi bani la buget, dar şi o contribuţie în plan macroeconomic la îmbunătăţirea mediului bancar".

O altă problemă care a fost abordată ieri de guvernatorul BNR a fost evoluţia cursului de schimb. Mugur Isărescu a declarat că flotarea liberă este nerealistă, dar a subliniat şi că, în ciuda intervenţiei BNR, evoluţia cursului de schimb este impredictibilă. Domnia sa a arătat, însă, că situaţia din ultima vreme este asemănătoare cu cea din ţările învecinate, în care cursul de schimb a fluctuat pentru ca apoi să se stabilizeze singur în funcţie de puterea de cumpărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb