BNR, optimistă faţă de evoluţia investiţiilor din industrie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 septembrie 2013

BNR, optimistă faţă de evoluţia investiţiilor din industrie

Cîţu: "Nu am observat o creştere a investiţiilor şi o îmbunătăţire economică, în ultima perioadă"

Pârvan: "Cea mai mare contribuţie la creşterea economică o are consumul, care se află în scădere"

Banca Naţională a României (BNR) este optimistă în ceea ce priveşte evoluţia investiţiilor din industrie, în luna septembrie, estimând că "industria va consemna probabil o reluare a acumulărilor de capital (...), în condiţiile în care soldul conjunctural şi-a inversat semnul (de la -10 la +20%)".

Analistul Florin Cîţu ne-a spus, însă, că, în ultima perioadă, nu a observat o creştere a investiţiilor şi o îmbunătăţire economică.

"Ar trebui ca, la un moment dat, investiţiile să fie reluate, dar depinde foarte mult de modul în care economia din UE îşi revine", ne-a precizat domnia sa.

Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), cea mai mare contribuţie la creşterea economică o are consumul, acesta fiind în scădere, în ultima vreme.

Reprezentantul AOAR ne-a declarat: "Gândirea Băncii Naţionale a României este una pozitivă. Estimările BNR sunt credibile, să sperăm că se vor şi realiza. Dacă economia UE îşi va reveni, probabil că şi industria va avea un trend pozitiv, dar nu la fel se va întâmpla cu consumul, care a scăzut în ultima perioadă. Acest lucru, coroborat cu scăderea investiţiilor publice, conduce la situaţia de a fi tributari cu exportul".

Potrivit buletinului de conjunctură al BNR, îmbunătăţirea perspectivei la nivelul sectorului industrial va fi imprimată îndeosebi de revigorarea preconizată pentru investiţiile din industria mijloacelor de transport şi din industria metalurgică, a construcţiilor metalice şi a produselor din metal, dar şi de menţinerea estimărilor optimiste în industria de prelucrare a lemnului, industria de maşini, echipamente şi aparate electrice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV şi în activitatea de de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi termice, a gazelor şi a apei calde.

La polul opus se va plasa, din nou, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari, mai arată studiul BNR.

În aceste condiţii, în septembrie, performanţa economică a companiilor din industrie este posibil să înregistreze o îmbunătăţire comparativ cu luna anterioară, soldul conjunctural revenind în plaja valorilor pozitive.

Investiţiile din construcţii îşi vor accentua traiectoria descendentă

Nu aceeaşi va fi situaţia în domeniul construcţiilor, apreciază Banca Naţională a României, care subliniază că, în perioada analizată, investiţiile din construcţii îşi vor accentua traiectoria descendentă. În acest sector, "rata profitabilităţii va consemna probabil o inversare de traiectorie", dar intensitatea fenomenului va fi nesemnificativă.

Activitatea din sectorul menţionat va marca o întrerupere a tendinţei crescătoare, atât în cazul producţiei, cât şi în cel al comenzilor.

Atât în construcţii, cât şi în industrie, concluzia se păstrează şi după eliminarea influenţei factorilor sezonieri. Disponibilul de materii prime se va situa la un nivel normal în cele două sectoare analizate, subliniază BNR.

Atât operatorii din industrie, cât şi cei din construcţii vor efectua noi ajustări ale dimensiunii personalului, procesul consemnând însă o posibilă atenuare în industrie şi o uşoară accentuare în construcţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb